自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自備餐盒我係想像唔出,
有幾間餐廳俾顧客自備?
幾個月之後到時咪又係吃紙皮,
D人就係當見唔到就唔會發生咁。

走塑|外賣紙杯蓋移位狂漏變袋裝飲品 港女呻慘 網民:泰式風味 [url=https://www.hk01.com/article/1013529?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral]https://www.hk01.com/article/101 ... utm_medium=referral

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 09:29
唔明。
不是在討論外賣餐具走塑嗎?點解餐廳會理你用乜嘢食外賣?
如果講緊堂食,主流食店都 ...

你知唔知咩係走塑?了解過成個條例禁止d咩未?

第二階段管制措施

在第二階段,條例將全面落實所有即棄塑膠餐具的管制,即發泡膠餐具、飲管、攪拌棒、碟、杯、杯蓋、食物容器、食物容器蓋,以及包括叉、刀、匙的進食用具均禁止銷售,餐飲處所亦禁止向堂食和外賣顧客提供。

即是外賣只可以用紙皮盒裝,
而唔係依家的膠盒。
反正我係唔想吃紙皮,
但呢度好多人唔介意。

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 10:05
其實你講緊外賣定堂食?堂食的話,杯、碟等塑膠餐具可以繼續用,所禁止嘅係 “即棄式”餐具。
外賣的話, ...

堂食都完全禁止左仲有咩好討論,
梗係外賣啦。
我絕對相信依家帶餐具果班人唔係因為環保,
至少唔完全係,
而係因為紙餐具太垃圾,
到時紙餐盒有幾cheap唔使想都知。

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 10:46
純粹針對物料唔關環保事,紙餐盒可以好cheap,但膠餐盒亦都可以好cheap,即棄性的尤其如此,出去食只可以 ...

咁都叫唔關環保事,
唔係政府限制,
全港市民需要用d咁垃圾的餐具?
係囉,環保供應商都話市民係要「讓步」啦,
咪整左鋸扒斷2次叉的經典囉,
冇合理的替代品就急急腳咁一下換哂所有膠製品,
仲要叫人忍,
忍啦忍無可忍你都要忍嫁。

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 11:55
尋日嗰一幕真係好令人o嘴, 我亦都唔明白點解要上演呢一幕。

但環保餐具做唔到嘅嘢, 膠餐具係咪可以完美 ...

膠刀你未用過就唔好寫出來問得唔得啦,
我用咁多次扒飯外賣的膠刀,
直頭百分百好使,
甚至有d比鈍鈍地餐刀仲要利落得多。
依家環保餐具的垃圾是連供應商示範都掩飾唔來,
仲口口聲聲叫人「係要時間適應」要人「讓步」,
一向用慣好野,
依家落差到要忍受吽蟲又化學致癌的紙皮,
(我講緊係以後將要替換的紙餐盒),
邊個唔出怨言?

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 12:09
哦,原來你覺得膠刀咁好用,咁不妨 keep住繼續帶喺身用。

即是你很建議市民日後隨身帶刀出街。

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 12:16
好心唔好不斷無限上綱

你唔係覺得你帶把餐具膠刀係身,差人會拉你掛

膠刀一向係餐廳提供,
我屋企冇膠刀,
我相信一般市民都唔會有,
依家禁左市面更加唔會有。
係你叫人帶刀出街又唔係我叫,
我又唔係提倡市民自備餐具果派的,
你先係,
你反post反到唔知自己的主旨係咩?

男爵府

banbanmm 發表於 24-4-26 12:32
主旨好清晰,建議人自備餐具。

你講到自己咁愛膠刀,但又唔會有膠刀,矛盾的是你吧?

你有冇睇明重點:
我唔自備餐具點會帶刀啊!
建議人地自備帶刀的是你啊,
banbanmm 發表於 24-4-26 12:09
哦,原來你覺得膠刀咁好用,咁不妨 keep住繼續帶喺身用。

建議我帶刀又屈我驚帶刀,
咩料啊
我有話支持自備了咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊