自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-3-24 00:30
大陸當然有外匯管制啦,過數返香港每日兩萬,或者上開去每人帶返兩萬落黎。依家唔好搵找換店,已經唔同以 ...

冇聽過大陸銀行可以每日過數2萬去香港,邊間銀行可以咁做?
所有銀行要匯款都必須先購匯,人民幣係無可能直接匯香港。現在越來越緊,購匯唔係隨便可以,必須有原因,例如旅遊、留學、外籍工資…
以前外籍可以每日買US$500,但呢幾年都已經唔可以。
人肉可以每次¥2萬

珍珠宮

manman333 發表於 24-3-24 15:24
賣左樓,樓款要螞蟻搬家運回香港係最傻既做法,銀行一日限取款,你連續攞三五日就會問你野,又要人手帶,唔 ...

唔一定可以攞到quota,每個行有限額
早幾年做過,雖然條例係講明有完稅證明,餘額可以出境。但除非銀碼比較細,銀行唔一定可以俾到quota你,最後都係律師幫忙搵了關係先可以成功,搞了好幾個月

珍珠宮

manman333 發表於 24-3-24 16:05
咁咪等有quota囉,因為這是正規又可行的方法嘛。

咁多人需要,問題係咪可以allocate俾你而已,有時唔係等幾耐嘅問題,銀行會勸你去中行試試,但中行亦唔會俾到確實時間幾時可以。條隊係無形嘅時候,你永遠無可能知道前面有幾多人。如果有銀行關係,好多都要等幾個月,而且銀行經理話現在越來越難,所以情願俾貴租,即使一線城市跌咗2成,仍然唔敢買,實在太麻煩了。

珍珠宮

jollyma 發表於 24-3-25 06:27
請指教點樣揾個中間匯價

可以用XE呢個app,朋友之間一般大家無所謂,攞個方便數額round up一下就可以,呢個app係real-time update,約好時間,大家同意就OK
建議你真係有好朋友先好做,因為出事係冇可能追得返,同埋唔好太頻密,額度每次唔好做超過¥8萬,對方戶口可能會被凍結,最近朋友發生過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊