嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

你小朋友既濕疹真係好嚴重, 特別隻腳個到, 應該經常返發? 而家係唔係好返曬?

大宅

納蘭小主 發表於 21-3-29 17:04
我都見好多JM介紹張傑兒科醫生, 有幾位JM既小朋友濕疹都好嚴重, 都係睇佢好返.

BB聽日都仲係有敏感同起 ...

上星期我小朋友唔舒服都去左睇張傑醫生, 順便睇埋小朋友既濕疹.

張醫生真係好Nice, 睇症詳細同好有耐性.

大宅

我小朋友都有濕疹同敏感皮膚, 一轉天氣或者身體抵抗力唔好時就會好易發作,
之前睇既醫生開既藥膏無咩用, 之後見有JM介紹去中環睇張傑醫生, 小朋友D濕疹已經好返曬.
而家天氣開始乾燥, 要多飲水, 同埋要查多D保濕保持皮膚滋潤.

大宅

Lee119 發表於 21-7-30 16:47
之前小朋友濕疹真係好嚴重, 見到都心痛. 用藥後真係好返好多.

好多家長都唔敢比小朋友用類固醇藥 ...

我身邊都有唔少朋友佢地唔想小朋友依賴查類固醇醫濕疹,
不過我覺得如果小朋友濕疹嚴重一定要用藥去控制同改善.
醫生都有講過如果有需要就要驗下對咩致敏.
始終誘發濕疹既原因太多, 要做好皮膚護理同減低誘發濕疹發作.

大宅

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

你小朋友而家D濕疹係唔係已經好返曬? 仲有無返發?

大宅

浪漫滿天星 發表於 21-3-13 03:56
睇皮膚科醫生仲貴, 之前聽朋友講起碼2-3千蚊.

嗯.

大宅

Saaaaaa 發表於 21-11-14 22:13
想問類固醇係咪搽1%嗰隻??

之前用過Hydrocortisone Acetate.....1%無咩用,

濕疹比較嚴重既一定要睇醫生, 皮膚科/兒科專科醫生開既藥比較好.

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

你小朋友情況真係好嚴重, 濕疹又過敏皮膚, 好易返發個種.

你平時要多D同佢查保濕, 多飲水, 少食甜, 盡量比佢清淡.

大宅

Yuk_Lam 發表於 20-12-2 16:56
中環既張傑兒科專科, 佢醫濕疹同敏感皮膚都OK,

我朋友個BB既濕疹仲勁都係搵張醫生睇好.

張醫生真係好Nice, 睇症詳細同好有耐性.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊