自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有工作賺錢養家,家務要大家負責我覺得好合理~
但如果係FTM, 當日揀得生小朋友然後辭職唔做野,好似已經係大家agree左個男人就出去返工搵錢,而個女人就負責屋企家頭細務,但到頭來點都會呻個男人放工唔幫手,掛住自己me time etc。
其實係咪如果個男人唔能夠做到比足夠家用等個女人安安樂樂做FTM時(包括請工人),就唔應該諗得甘美好,覺得個男人放工仲會幫到手做屋企野?
比著自己放工返屋企都會乜都唔想做啦~
其實有無FTM真係做到屋企所有野都自己搞,唔洗個老公煩?
係咪要去到闊太既level先會唔理個老公幫唔幫手(因為有工人/比錢解決到)

男爵府

Nbs 發表於 24-4-9 16:50
我識好少ftm,但我女而家的bestfriend 的媽媽就係
佢兩個細路無工人,老公係機師成日唔喺屋企或者會standby ...

我諗你女bestfriend個媽咪嫁得機師都預左,食得鹹魚抵得渴

男爵府

redhot 發表於 24-4-9 17:08
咁點解個男人有得放工,ftm冇得放工me time呢?

我唔係話FTM唔應該有me time
只不過返工都有好大壓力同受氣,當然FTM都有壓力同氣受,若果個老公返到屋企將情緒發洩落個老婆度,咁梗係唔岩。

男爵府

Fishqqma 發表於 24-4-9 17:11
點樣叫所有嘢唔使老公幫手?
即係個老公返到屋企就做大王?

做唔做大王係態度問題,我唔係話個老公連食飯除鞋都要人幫。

男爵府

Fishqqma 發表於 24-4-9 17:12
點解嫁機師就食得鹹魚抵得渴?

我意思係佢揀得呢個男人,咁機師收入好但成日不在港,咪有辣有唔辣。

男爵府

薯圈 發表於 24-4-9 17:04
我而家返工,仔細時做過一段時間ftm,自己搞惦晒屋企野,煮飯洗衫家務送仔返學湊佢地去學野全部一脚踢,唔係 ...

情商高我覺得老公比足家用+欣賞你對屋企付出,乜都值得~

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-9 17:16
白領工時9am-5pm,每週5日半,
久不久要OT

有比家用 同 比足夠家用係2回事。
你話返工果個係咪比家用就大晒?咁返工果個夠可以話有本事個老婆出去搵錢負責養家?係咪又100%肯定對方做到?
2邊都面對唔同壓力,所以我想話其實當日決定做FTM係咪傾清楚晒~
還是講到尾都係貧賤夫妻百事哀

男爵府

ddcat 發表於 24-4-9 17:23
我而家返緊工,曾經有段時間FTM,湊兩個小朋友(幼稚園及初小)係多野做,但我唔覺講到有幾忙,覺得FTM好爽 ...

贊成呀因為我媽咪都係FTM湊我同我哥,由細到大我無見我媽咪講過一句話我爸唔做家務,反而細個我媽咪有訓練我同我哥洗碗,抹梳化同吸塵

男爵府

罐頭湯 發表於 24-4-9 17:24
我係雙職mom, 屋企無工人,兩個細路一個中學一個讀master.

我平日用lunchtime買送,放工一返到屋企就開始 ...

勁呀你,我覺得女人係比較擅長multi-task

男爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-9 17:27
返工唔系大晒。回家唔做家務唔緊要,都應該一起晚飯,陪下仔女,親子下,教下功課,讀下故事書,陪睡一陣( ...

親子活動一定需要啦,如果個男人真係錫啲仔女,點會唔主動親近佢哋?下下要人叫,好似要迫咁,一定無癮!

男爵府

wan_sosin 發表於 24-4-9 17:40
我就係人工高過我老公,我大可以出去搵錢,叫老公留係屋企FTD.
不過我同老公選擇咗我留係屋企教個仔,我同 ...

我明白一家唔知一家事,當然每個家庭都有自己既困難同意向,傾得掂又實行到就最好。
同埋最緊要係雙方都要欣賞對方對屋企既付出。

男爵府

littlehoneymum 發表於 24-4-9 19:19
妹夫做管理層搵70,000
阿妹搵20,000
妹夫會比35,000家用,一概唔理,佢比較大男人,覺得男主外,女主內

比35000家用包供樓?
唔包的話請工人做家務,爭執少好多喎

男爵府

cara.mak 發表於 24-4-9 20:14
男人無結緍生仔,返工都一樣受氣架啦!

咁不如唔好結唔好生仔喇! 學你講,食得鹹魚,抵得渴!

你咁講,女人唔做FTM唔結婚生仔咪得囉。
我討論緊既係家庭分工唔係一早傾好架咩

男爵府

薯圈 發表於 24-4-10 07:41
講起失眠,女人真係特別容易失眠,而家人到中年,好多時夜瞓早起,或半夜醒幾個鐘,早上還是要撐起身返工 ...

如果對環境清潔好執著+三餐都煮足既FTM,真係可以做全日
洗衫晾衫熨衫,拖地,抹窗,洗廁所(有時仲2個添),買餸煮飯洗碗,執屋,呢堆加埋都要5,6個鐘計埋車程~
唯有話真係每個人要求唔同,有啲人要煲湯,有啲人炒個蛋烚個菜又一餐

男爵府

lovemisha 發表於 24-4-10 12:25
我應該算係唔洗老公幫任何野既ftm 冇工人。
而且我都唔介意佢放工仲去健身,返到黎,小朋友都訓哂。 覺得佢 ...

睇得出你好體諒個老公
家庭成員互相尊重真係好緊要,有d JM開口埋口話男人娶老婆唔係搵工人果啲其實應該係擇偶眼光問題~

Prosperous    發表於 24-4-10 19:08

男爵府

淘心 發表於 24-4-10 12:08
不是個個FTM 明白職場的辛酸。總是覺得FTM 該有個工人使喚。 自己過著明星般的闊太生活,個老公才算合格。 ...

我諗起呢個 FTM唔夠體諒職場辛酸可能係因為錢唔到位
attach1/tmp/php5ld8CJ

Prosperous    發表於 24-4-10 19:10

男爵府

crazypaper 發表於 24-4-10 13:06
你覺得個個ftm一畢業即生仔嫁人未入過職場?

入過職場 同 揹起成頭家既壓力 都好有分別。
Junior 同Senior職位既壓力都唔同啦~

男爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-10 18:12
如果有bb/幼兒,尤其如果仲未戒夜奶,同時放學又要跟功課,都幾辛苦。都唔好講做家務了。-_-||| 我都試過3 ...

你生4個?
咁實崩潰啦就算老公係神隊友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊