自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔好天真!香港好多餐飲為暴利,化學、次貨原材料不會缺

男爵府

siugocandy 發表於 24-4-28 19:50
串燒賣得愈平,一定唔係羊肉牛肉,老鼠肉居多。
就算賣到十幾二十蚊串都唔係,只係鴨肉都好,起碼食得落肚 ...

甚麼老鼠肉?無証無據唔好抹黑國家、同族歧視,有國安法捉漢奸架!

男爵府

siugocandy 發表於 24-4-28 20:23
我十幾年前去北京做野幾年,有次有個客食街邊賣聲稱係羊肉串,食物中毒入醫院。
當地北京人講我知,北京街 ...

關北京咩事?做漢奸就要被捉架啦

男爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 20:47
大陸商家為咗揾快錢,唔會理會民間死活,所以多黑心食物,根本同政府無關,係商家道德問題
...

外國吉百利都有爆過用過期朱古力,日本改咖哩麵包日期…呢d係有文化文明上等崇高洋人大企業

男爵府

遠離日本,除極易生癌嘅核污染水外:

日本旅遊注意!日本21區水質PFAS超標!大阪府超出420倍!易潔鑊、化妝品、廁紙等均現PFAS?嚴重可影響生育、胎兒自閉及成年罹癌風險
--
日本農林水産省宣佈,2022年度按照卡路里計算的糧食自給率38%
佢地自己都唔夠食,無乜畜牧牛奶,仲話出糖果!

男爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 19:20
跟據你咁講法,日本人如果好似你親戚咁咁易瓜柴,早己經無咗超過一半人口,仲會名列全球最長壽國家?
輻射咁 ...

遠離日本,除極易生癌嘅核污染水外:

日本旅遊注意!日本21區水質PFAS超標!大阪府超出420倍!易潔鑊、化妝品、廁紙等均現PFAS?嚴重可影響生育、胎兒自閉及成年罹癌風險
--
日本農林水産省宣佈,2022年度按照卡路里計算的糧食自給率38%
佢地自己都唔夠食,無乜畜牧牛奶,仲話出糖果!

男爵府

回覆 siugocandy 的帖子

日本小林製藥「問題原料」恐波及3.3萬家企業

04/02
17:05:48
來源:新華網
日本小林製藥「問題原料」恐波及3.3萬家企業

新華社北京4月2日電 日本帝國數據庫公司一項最新調查結果顯示,小林製藥公司生產的問題紅曲原料最多恐波及日本國內3.3萬家企業,其中包括超過5000家食品和飲料零售商。

  3月29日,小林製藥公司社長小林章浩(左二)及相關負責人在日本大阪舉行的記者會上鞠躬。新華社記者張笑宇攝

日本多家媒體4月1日報道,帝國資料庫公司實施的調查顯示,小林製藥向225家企業提供紅麴原料,這些原料有些直接出售,有些經過加工後二次出售,受波及企業恐達3.3萬家。

這些企業中,食品和飲料零售企業最多,達5582家,佔16.6%;其他零售企業5171家,佔15.4%;醫療企業3884家,佔11.5%;餐飲店3115家,佔9.3% 。

購買上述問題紅麴原料的企業所加工食品包括納豆、麵包、盒飯、鹹魚、醃菜和發酵食品等。帝國資料庫公司指出,由於紅曲用途廣泛,要追溯使用問題原料的產品並非易事。

近期,日本有多人在服用小林製藥公司生產的含紅麴成分保健品後因腎臟疾病住院甚至死亡。截至3月28日晚,服用該公司涉事保健品的消費者中已有5人死亡、114人住院。小林製藥公司分析相關保健品及其使用的紅麴原料後發現,其自產紅麴原料中存在當初「意想不到」、來自黴菌的成分,尚未弄清楚該成分究竟是什麼。多位微生物學家懷疑,生產過程中的衛生問題可能導致紅麴產品被本不該出現的青黴菌污染。 (張旌)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊