少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

心好攰,冇人可以幫到我!
阿仔,你想點?

洋房

BabyYukYuk 發表於 23-11-6 00:02
幾大?咩情形?

13歲,覺得自己啱曬,學業大退步

洋房

今日同佢嘈完之後,仲話我會有報應,真係已經喊唔出。

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-23 12:44
正常,我個都會,其實我仔幾歲去CAC評估,在佢4歲,醫生已話佢反叛,加上ADHD(現在要食藥) ,佢唔只駁嘴, ...

我嗰個今次考試有成6-7科唔合格,仲要好似冇嘢咁,冇動力,態度又差,又打父母,我真係好辛苦…
點樣先可以令佢醒覺?

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-23 13:57
我仔中一全科唔合格,佢唔係讀唔到(小學入過精英班) 我都好大打擊。
要佢哋醒覺唔容易,而且做足都唔等於 ...

以前讚佢少,呢個月開始隔幾日就搵啲嘢去WhatsApp 讚佢,又講love u, 佢都冇反應。當佢心情好嘅時候,都有同佢講吓道理。學業方面,考得差固然之唔敢話佢,問佢使唔使補習就堅決唔補,生活習慣唔好,以致身體唔好,經常搵藉口話唔舒服唔想返學,逃避功課,逃避測驗,社工方面跟進有限,睇住佢將會repeat,各方面都退步,好心痛。
我自己好睇唔開,每日都唔開心,隔幾日就喊,有時諗快啲去做身體檢查,如果有咩事⋯我係有少少逃避。

洋房

appledai 發表於 24-3-19 15:59
你們都好勁,我都灰心不少。不是我不想讚,不想傾,是無機會。個女不想同我一齊,有試過寫卡片。鬧交時,她 ...

我知我哋唔可以放棄,但真係好攰,所以唯有上黎呻下,身邊都冇同路人,朋友們的子女都好叻。可能以往的管教方式係錯,但都未至於咁對我啩…報應?!

洋房

OJL 發表於 24-4-6 23:33
睇到大家分享終於感覺冇禁孤單,見到自己小朋友由天使變惡魔,心情跌落谷底,之前以為佢大左就冇禁close , ...

認同由可愛嘅天使變惡魔,中二病真可怕

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊