自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pauline_c 發表於 24-4-6 11:23
疫情呢幾年香港玩到厭,除咗飛出去玩,大陸好多地方未去過,下一站想去雲南,唔知有無機會(主要考慮係 c6 ...

我自己都鐘意玩,啲仔一歲我哋已經周圍去,所以到而家佢十幾歲,我哋已經玩厭晒香港了!如果長週末、幾日假期,我們都想去珠海住下玩下休息下。
至於外地,我哋一向每年都飛兩次,仲有好多地方未去,不過就學校考試,所以都只可以飛兩次,呢個都唔會停。
退休後,留啲仔香港做野,我哋住珠海,到時都會keep住飛,嗰邊去機場都好方便,如果內地近既就揸車去,遠既就坐高鐵,相信比香港去方便。

而家香港人多,要泊車都無以前咁方便,想泊架車响機場飛得耐又貴。
仲有就係日常清潔維修,香港人工貴又要等,淘寶買野又要轉運又唔包安裝保養,住內地就方便了,買野全部一日安裝好,叫人清潔又平又易約。
睇香港醫療咁爆,相信內地養老比香港好。上次去養和,估唔到而家人多到咁,感覺似去公院。去返港怡就真是好,但真是幾貴。相信10年我都未必咁捨得香港睇咁貴醫生。我估珠海醫療不斷進步,到時會更啱退休人士住。

男爵府

pauline_c 發表於 24-4-6 13:21
太長遠,我暫時觀察住先,我地喺香港嘅醫療有買保險,退休前唔使擔心住。
唔知將來阿仔喺邊度住,香港樓無 ...

醫療退休前,梗係冇所謂啦
我都係計劃退休後啫
不過你唔急嘅,你冇咁快退休
我哋香港人既樓到時留來收租+逆按揭,筆錢在珠海好好洗了!
仔就資助首期

男爵府

Kuri 發表於 24-4-6 14:49
做逆按揭唔係要自住咩?仲可以放租?

佢話可以,但要睇情況

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊