少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

孩子令你感動的說話

孩子日漸長大,除了說話有趣外,有時無意中會說出一些令人感動的說話。

「好熱」

媽媽烚了番薯一家人一起吃
大孖;「d番薯熱唔熱嫁?」
媽媽;「有少少熱啦,你要小心d。」

跟著媽媽用手拿著番薯來吃。

大孖;「媽媽,你又話番薯有少少熱,咁你唔好用手攞啦。」
媽媽;「唔怕啦!」
大孖;「唔好啦,熱“親”你隻手嫁,用叉“吉”啦!」

大家一起分享孩子令你感動的說話吧!

Puiyau016    發表於 21-5-15 12:31
SamHui_0913    發表於 21-1-13 12:57
mmm321    發表於 18-5-22 17:34
mmm321    發表於 18-5-22 17:34
cathszeto    發表於 17-3-16 00:40
rosefu0225    發表於 16-9-2 17:58
happy_lavender    發表於 16-5-27 23:46
dnc008    發表於 14-6-10 21:29
mushroomhouse  乖孩子^^好聽話既小朋友  發表於 14-3-17 17:18
shumseiko  生性到oY  發表於 13-12-23 18:26
puibbb    發表於 13-11-7 11:19
casf    發表於 13-4-11 13:31
Nok_Nok    發表於 13-1-12 01:52

別墅

Re: 孩子令你感動的說話

如果揍仔仔放學時是落雨的話,
大孖就會問我:「媽媽,你收左衫未呀?」

因為之前試過出街無收衫,點之突然落雨,d衫濕晒!

ringoivy 寫道:
前日落湯雞成身濕到滴得水出, 呢兩日朝早起身亞女都會提我媽咪今日天氣報告話有雨落同溫度係幾多幾多, 咁你出門口記得帶傘呀, 如果唔係要成身濕曬了 (我個女現時四歲幾). :lol:

cathszeto    發表於 17-3-16 00:44

別墅

Hi SOYEE,

你對孖豬是仔定女呀?幾多歲?返學未呀?

我呢倆隻係小麼怪,走埋一齊個時係好多野講,最鍾意見到第個玩mug,就走去玩同一樣野,所以會有爭執,但唔會打交,爭執時最鍾意話:「我嬲你,你攞左我d野。」。
由其是大孖,一歲開始已經好鍾意整蠱細佬,特登攞左佢d玩具,然後爬開,等細佬喊住爬去佢前面就俾番佢。
但如果家中只得其中一個,如病左唔返學,係屋企就會好靜,唔多玩、唔多出聲。
另在學校是同一班同一組,佢地會互相照顧,老師話佢地玩玩下會搵下對方系邊樹。

別墅

這倆個小魔怪搭爸爸車時又是這樣的,
每見到轉紅燈,就叫:「紅燈呀爸爸,停車啦!」
然後同另一個講:「我識得叫爸爸停車呀!」
跟住另一個就會在下次紅黃燈轉綠燈時叫:「線燈呀爸爸,開車啦!」
然後就同另一個講:「我識得叫爸爸開車呀!」
如果見到不准U turn的路牌,就話俾爸爸聽,lee度唔行得,要果度d車先可以行(用手指來指去)。

天天媽,我同你一樣好感動... 爸爸... 煩+感動。

別墅

「鐵路博物館」

媽媽:「你倆個在路軌上行要小心呀!」
大孖:「哦,我知啦,弢弢,我拖住你丫。」
細孖:「好丫。」
大孖:「媽媽,我拖住弢弢呀,弢弢你小心d呀!」
細孖:「哦,我知啦。」
(一會兒後,望著在後面的爸爸)
細孖:「爸爸,你都要小心d呀。」

別墅

前幾天有事出了街,沒有帶仔仔同行,數小時候,大孖打電話給我,問我為什麼還沒有回家,我解釋後問他:「你有無掛住媽媽?」
大孖:「有呀。」
媽媽:「掛系邊樹呀?」
大孖:「掛系心口。」(第一次咁講)
媽媽:「點解呀?」
大孖:「因為掛系度度都會甩,掛系心口就唔會甩。」

真係開心c我law!

別墅

最近爸爸每晚也要去爺爺家協助爺爺搬屋,有時夜了便不回家,有一晚,孩子睡覺時爸爸仍未返,
大孖:「點解爺爺間屋要搬咁耐?」
媽媽:「因為有好多野要搬。」
大孖:「不如我去幫手啦:」
媽媽:「你咁細個唔夠力搬。」
大孖:「唔怕,我食左好多飯,好大力嫁,我搬得到的。」
媽媽:「 :-P 」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊