嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

睇相小朋友濕疹敏感都幾嚴重, 見到都心痛, 應該立即帶佢去睇醫生.

男爵府

Yuk_Lam 發表於 20-12-2 16:56
中環既張傑兒科專科, 佢醫濕疹同敏感皮膚都OK,

我朋友個BB既濕疹仲勁都係搵張醫生睇好.

我之前都有帶小朋友去中環到睇張傑醫生, 睇症好有耐性同細心, 同我小朋友好夾.

納蘭小主    發表於 21-3-29 17:06

男爵府

Mekopoon 發表於 20-12-3 22:14
請問會是用類固醇嗎?

如果濕疹情況嚴重一定需要查類固醇同消炎藥膏, 按照醫生用量指示作短期治療問題不太, 唔好咁擔心.

男爵府

Misspipipi 發表於 20-12-15 01:15
皮膚敏感同濕疹有咩大分別?

本身小朋友皮膚都算好乾, 平時早晚都有同佢查Lotion, 係呢排天氣轉開始咁, ...

皮膚敏感好多時都係黎得好快, 會紅會腫會起粒粒等, 有時仲會起到一撻撻蚊爛咁,

你應該可以分別到, 我地大人好多時轉天氣或接觸過些過敏源都會起敏感.

呢D情況除左查藥膏, 還需要服食抗敏感藥水/藥丸.

男爵府

Misspipipi 發表於 20-12-15 01:18
謝謝介紹, 請問一下張傑醫生收費如何? 睇皮膚會唔會貴D?

之前帶小朋友去睇張醫生, 印象中收費都係$1000左右.

其實一般兒科收費都係$1000-1500, 皮膚科一般收費$1500-2000, 主要都係睇開咩藥同量.

男爵府

Yuk_Lam 發表於 21-1-23 19:24
濕疹主要原因都有好多, 主要由天氣轉變, 高蛋白食物, 身體抵抗力差或有致敏源引起.

我之前帶小朋友去睇張 ...

張傑醫生真係好好人, 你問咩佢都會好細心好詳細講解, 佢好似都有幾個小朋友.

好明白我地為人父母既擔心同疑問.

男爵府

~細細妹~ 發表於 21-1-23 19:47
類固醇
冇類固醇既藥膏
濕疹用既保濕膏

可唔可以分享一下醫生開D咩藥膏同保濕膏, 我對有類固醇既藥膏同濕疹用既保濕膏有興趣.

男爵府

~細細妹~ 發表於 21-1-28 17:37
我試過去藥房買都買唔到
要去醫生度配

咁有無問過有無類似唔同牌子既藥膏? 係診所配藥貴好多.

男爵府

aquada13 發表於 21-1-31 00:34
最重要是找到致敏源,如果一直靠類固醇,小心會類固醇上癮。

你可以留意一下女兒的食物、用品、衫褲、護 ...

同意, 引發濕疹好多原因, 知道有咩因素引發小朋友濕疹就可以盡量避免同減少返發機會.

男爵府

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

之前小朋友濕疹真係好嚴重, 見到都心痛. 用藥後真係好返好多.

好多家長都唔敢比小朋友用類固醇藥膏,

其實按照醫生用量指示作短時間既治療就無問題.

好返之後多D注意皮膚護理同避免引發濕疹既致敏源先至重要.

男爵府

浪漫滿天星 發表於 21-3-13 03:52
而家真係好多小朋友都有濕疹過敏等皮膚問題.

而家呢D天氣除左濕疹仲有熱痱.

https://metrohealthplus.hk/33161/%e6%bf%95%e7%96%b9-%e7%86%b1%e7%97%b1-%e5%a4%a7%e7%99%bc%e4%bd%9c%ef%bc%81%e5%94%94%e6%83%b3%e5%ad%a9%e5%ad%90%e6%8a%93%e5%88%b0%e5%87%ba%e8%a1%80%e9%bb%9e%e5%81%9a%e5%a5%bd%ef%bc%9f/

熱痱 是一種很常見的嬰兒皮膚問題,由嬰兒到幾歲的孩子也可以出現。

別以為夏天才會出 熱痱 ,其實只要孩子身處的環境溫度稍高,

例如穿得太多衣服、空調不足等,其汗腺便容易被堵塞,引致 熱痱 的出現。

這正好解釋為何有些孩子冬天亦會生 熱痱 。

患處所呈現的紅疹,多出現在頸部、背部和前腹的位置。

最直接的處理方法就是減少不必要的衣服,定時為孩子抺汗,盡量保持皮膚通爽。

觀察之後的進展後,如情況有明顯的改善,可繼續剛才的做法。

如情況較嚴重,則要向醫生求醫。

男爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:59
睇完都心痛, 而家真係好多小朋友都有濕疹/皮膚敏感.

我BB都無啦啦起風爛, 諗住聽日帶佢睇睇醫生.

睇見都覺得好痕.....

男爵府

ada0708 發表於 21-4-9 19:41
岩岩搵到張醫生另一篇文, 可以睇睇.

神出鬼沒的風癱

謝謝分享, 我都試過出風爛, 真係唔知咩原因引發.

男爵府

WingsBobo 發表於 21-11-1 12:09
我身邊都有唔少朋友佢地唔想小朋友依賴查類固醇醫濕疹,
不過我覺得如果小朋友濕疹嚴重一定要用藥去控制 ...

如果係較輕微既濕疹,密D查保濕, 皮膚有機會自然改善,
但較嚴重既情況就建議先按醫生意見查藥膏, 不過成日都聽D媽咪話唔想用藥.
好多時都會令到小朋友既濕疹更加嚴重, 最後都要去睇醫生用藥治療.
醫生處方的藥膏一般都係作短時期既治療, 好多時都係查幾日, 或者都係一星期.
之後都係做返好保濕方面就得.

男爵府

WingsBobo 發表於 21-12-4 19:34
之前用過Hydrocortisone Acetate.....1%無咩用,

濕疹比較嚴重既一定要睇醫生, 皮膚科/兒科專科醫生開既 ...

同意.

男爵府

呢排天氣轉變, 一時凍一時潮濕小朋友D皮膚的確易出現敏感/濕疹.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊