自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

yurijm 發表於 23-11-25 11:30
怕有共同親戚認得,事隔幾個月
終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

真係難為你…明白你心情,你哋總共幾多人去,年齡層是否唔同?

我都試過.. 貼錢買難受。

多年前同我6299跟團去北京旅行(第一次),62係一個一毛不拔嘅孤寒怪,自由時間出去食嘢…明明係我出錢,況且大陸食嘢貴極有限,點都唔俾我叫多啲野食,想食餃子,我話四人起碼兩打,係咁禁住唔俾我叫,食麵又話四人分兩碗,我堅持一人食一碗,因為我肚餓,想叫多啲野隻62係咁嘈話夠啦,返到酒店已經肚餓,我未試過去旅遊係餓住瞓,第二朝落去食早餐,已經見到隻62狼吞虎嚥咁食,佢話之前個晚餓住瞓.. 正衰公,那次我好唔開心,我返到Hk 後同個c6講,以後一定唔會再同6299旅行。

Skytree1000    發表於 23-11-26 12:28

公爵府

beebeeiloveyou 發表於 23-11-26 12:33
花$準則個個家庭唔同,消費力一樣嘅叫做好啲,但人與人之間相處就是互相遷就。平時返工已經要咁生活,難得 ...

講得啱!真係唔好約其他人旅行!

如果真係一定成班人去,坐cruise 最好。

公爵府

ctsang 發表於 23-11-26 15:25
四人食兩碗麵都做得出,佢係香港都係咁?

係香港,總之佢唔駛出錢,佢就唔會咁,我結婚成廿幾年,見佢出錢真係得幾次,有一次佢話要請朋友,加埋我同c6,共8個人,男人共5個都擦得,佢只係叫5個餸,當然唔夠食,最後汁都唔夠撈,好失禮。

你睇我之前有個post講佢食剩啲野,叫我食,就知佢刻薄。

公爵府

OKC 發表於 23-11-27 00:54
係香港,總之佢唔駛出錢,佢就唔會咁,我結婚成廿幾年,見佢出錢真係得幾次,有一次佢話要請朋友,加埋我 ...

真係唔好同那些睇錢大個天孤寒怪去旅行,我識有幾姊妹,佢哋都係孤獨度,但竟然三個一齊去Europe,當時佢哋夏天去好熱,其中一個想買支水,一蛟歐羅,點知另外一個話好貴,叫佢唔好買,結果兩個係歐洲街頭哎大交

我真係相信人為財死呢句說話。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊