自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

魚肉翅 發表於 24-5-1 16:32
我有個朋友係2,喺佢口中佢覺得自己好叻,因為老公一出糧就俾晒成份人工佢,佢同我哋講每個月只係比500至10 ...

我係ftm, 從來都是1。N年前有跟老公講有朋友老公出糧全交俾老婆安排,老公話依啲老公應該搵有限$,叫我唔好恨…哈哈,想真都啱!

男爵府

anpanmenbaby 發表於 24-5-2 07:30
好明顯係你老公唔想比你袋哂佢d錢,所以搵個籍口,你又會天真信哂?
...

哈哈,一定係! 佢講有佢的睇法,自己可以運用有限資源搞掂頭家,我亦沒異議的

男爵府

anpanmenbaby 發表於 24-5-2 07:30
好明顯係你老公唔想比你袋哂佢d錢,所以搵個籍口,你又會天真信哂?
...

哈哈,夫妻係應該互相信任才可以run一個完整嘅家嘅!老土但真實啊!我哋合作成功㗎

男爵府

anpanmenbaby 發表於 24-5-2 07:20
都唔一定既,我果個係比起佢第一份工,人工升了1x倍。有時轉一轉工都有1,2萬人工加。佢覺得自己搵愈多比我 ...

超叻!

男爵府

honeyfamily@@ 發表於 24-5-2 04:45
兩樣都唔係。

學費,hktvmall,百佳用的信用卡係佢付屬卡,係佢找數,因集中用佢卡儲asiamiles。大部分野佢 ...

財政大神,頂呱呱!
我哋so far 各自為政,大家有自己想做嘅投資方向,這樣反而沒有衝突,賺到錢大家開心研究
蝕錢彼此鼓勵分享意見,ok呀!
駛錢方面更加有自由,錢係老公辛苦賺回來,佢當然可以自己分配我方面老公發咗家用就安安樂樂不會過問$去向,搞掂頭家是我的職責,閑來做吓投資也不會敗家冇飯開

男爵府

魚肉翅 發表於 24-5-2 08:11
成日hold住佢老公啲錢買儲蓄保,我覺得佢最叻係箍住個老公

中國人俗語有云「隻lung隻」,一個願打一個願捱就ok!一個家庭,夫妻二人合作得和諧就可以了!

男爵府

魚肉翅 發表於 24-5-2 08:13
佢同我講,因為佢老公係行路返工同埋公司有飯俾佢食,所以佢仲可以慳到錢如果佢老公八達通冇錢,佢 ...

咁鎖碎,等陣響街踢爛乞兒兜都冇$賠,咁樣又唔得!小朋友細個我都要佢哋袋多少少錢以防萬一!除非佢係大龍生,身邊有KC, 司機+保鑣傍住喇!

男爵府

魚肉翅 發表於 24-5-2 09:14
佢話佢老公比咁少錢,佢老公都可以儲到私己錢傍身,因為一出街全部使費都係佢老婆出

...

很好,每對夫妻有佢哋理財之道,只要大家配合到就係最佳方案了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊