嬰兒用品

跳至

首頁
12345...74

尾頁

大宅

當年,我反而係怕個工人成日唔去check條尿布有無濕,太耐至去幫BB換,令到BB個pat pat成日被D尿"up"住...

若你個BB都2個月大,唔會次次都痾臭臭,主要都係尿...我當時就有個膠桶,用來浸尿布(我用傳統紗布尿布),浸完略洗一次,就可以放入洗衣機洗/叫工人當BB衫咁洗...有臭臭的尿布就會洗走D臭臭先,再當放入膠桶浸...

原帖由 mimibebe 於 09-4-2 16:32 發表
其實我一直都好想用尿布, 但一直怕個工人會因為洗尿布而唔做.
我個B家陣2個月, 係食人奶既, 咁一日大約會換幾多次呢?

大宅

我用傳統紗布尿布,我自己就唔會買二手尿布,因為計埋尿褲,都係幾百左右...夏天有時個囡洗澡/洗pat pat,都會當浴巾咁用...(我個囡用開D特大條的3-4層的紗布浴巾)...

原帖由 sst 於 09-4-2 22:55 發表
我想問吓有冇人會買二手第二個BB用過既尿布架?

其實我個囡戒緊片. 原本諗住遲D唔使再用尿布時就攞D尿布做抹地布. 諗住冇嘥. 但係有MAMI提意攞去賣二手. 我懷疑有冇人會買?? 我自己就唔會. 我知响外國好興, 但响香港 ...

別墅

原帖由 CYK 於 09-4-3 11:07 發表
當年,我反而係怕個工人成日唔去check條尿布有無濕,太耐至去幫BB換,令到BB個pat pat成日被D尿"up"住...

若你個BB都2個月大,唔會次次都痾臭臭,主要都係尿...我當時就有個膠桶,用來浸尿布(我用傳統紗布尿布),浸完略洗 ...

我尋日試探下個工人, 佢又無乜野, 因為我大大聲話可以放入洗衣機度先, 唔駛用手洗. 最重要係連老公都讚成我咁做.

佢唔會次次去臭臭, 不過有時一日都有3,4次! 我想問隔尿墊係咪放係pat pat同條尿布中間呢? 如果係, 係咪次次都用, 咁如果臭臭時咪可以隔左d臭臭, 唔駛整到成條片都係臭囉~ 我幻想中係咁! 正確嗎?

大宅

原帖由 mimibebe 於 09-4-3 11:28 發表

我尋日試探下個工人, 佢又無乜野, 因為我大大聲話可以放入洗衣機度先, 唔駛用手洗. 最重要係連老公都讚成我咁做.

佢唔會次次去臭臭, 不過有時一日都有3,4次! 我想問隔尿墊係咪放係pat pat同條尿布中間呢? 如果係 ...

D工人OK, 因為佢地响印尼或菲律賓都係用尿布, 冇紙尿片用. 嚟到香港至知原來唔使洗, 用完就dum咁荀..... 直頭嘆慣晒啦.

男爵府

原帖由 joeywongmy 於 09-4-3 08:32 發表
我啱啱睇完佢加拿大嘅website,好似平成千蚊喎...
不過若果冇門市就麻煩啲,又要朋友arrange送貨,想慳番啲都唔得...

你預一個package咁買(12條)
大約平~$300-500(匯率唔同有分別)
佢dpackage仲會送cover
咁呢度又可以慳d
不過一個package都幾重架
同埋佢好似無門市
要online訂架
因為我朋友上次去canada都幫我睇過話無得買 ...

複式洋房

原帖由 CYK 於 09-4-3 11:07 發表

若你個BB都2個月大,唔會次次都痾臭臭,主要都係尿...我當時就有個膠桶,用來浸尿布(我用傳統紗布尿布),浸完略洗 ...

想問吓浸尿布時只用清水,浸幾耐?
有冇聽過落醋浸(消毒),之後再洗呢?
我老公唔想同用一洗衣機去洗尿布,
所以諗住買迷你洗衣機.

別墅

我都有念過買部迷你洗衣機比bb專用, 因為我總覺得工人洗得唔乾淨, 換多幾次衫又怕個工人唔高興
倒不如買部專用既洗衣機比佢, 我可以安心同bb換多幾次衫. 而且我地家陣果部洗衣機係同叔仔一齊用(我地一齊住), 我都怕人家唔喜歡!

大宅

我就咁用清水浸,約15-30mins,通常每隔3-4小時就換1次膠桶內的水,其實,浸完水之後, D尿布都無咩味啦...因為我只係日間用,所以,都係6-10條左右,會叫工人日日手洗...若真係多,就會叫工人用BB洗衣液,係咁E手洗下(搓幾下),再落機洗...

我諗落醋浸(消毒)都OK,反而,我就唔敢用落左洗衣液的水浸,好似好難過得清咁...

你老公是怕洗衣機洗完大人衫有菌,定係覺得D尿布污糟?

我老公就係前者,所以,起初我都落埋BB消毒劑+洗衣液

若是後者,其實到BB出左世後,佢就好快唔覺得D屎同尿係什麼的一回事...

我都有諗過買"迷你洗衣機",但我老公覺得洗衣功能弱D,好似唔夠乾淨,請願次次洗大人衫時都落"滴露"清毒液...

不過,若你老公真係怕D尿布污糟,用"迷你洗衣機"都好過下下要手洗...尤其初生BB真係用多D...

另,你用尿布,有無諗過家中要預位曬乾? 天氣朝濕時,真係好似"萬國旗"ga,所以,當時我就係貪傳統尿布夠易乾又全cotton,必要時,可以用抽濕機吹1-2晚/就咁放入乾衣機...

原帖由 oc668 於 09-4-3 13:47 發表
所以諗住買迷你洗衣機.

大宅

原帖由 oc668 於 09-4-3 13:47 發表

所以諗住買迷你洗衣機.

我用清水浸架咋. 冇話要浸幾耐, 唔浸即洗都得架. 只係有時未得閒洗就浸住先, 浸到得閒有時間至洗之嘛.

我地大人同BB都用同一架洗衣機. 雖然話D尿布有屎屎尿尿, 但浸完同用手"羅"完都差唔多甩晒. BB尿布唔會同時同大人衫或BB衫一齊洗, 實係尿布獨立開一機.

我都覺得另外一部迷你洗衣機好似D function 冇咁多, 幾洗得冇咁乾淨, 所以冇買.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 cecichow 於 09-4-3 16:46 發表
我唔介意,如果2手尿布係motherease的organic cotton的話, bb有幾污糟呢?

生第2個都會用返現時嗰d尿布,咁都係=2手尿布啫!
如果怕,咪消毒多幾次,無問題,丟左咪唔環保?!

...

我自己覺得尿布就唔會買二手, 咁貼身用品! 第二D野好似BB床, BB車就二手冇問題.

生第二個用返就梗係冇問題, 都係自己BB. 但係二手係人地個BB用過. 我覺得唔同既!

洋房

我都訂咗12條新款尿布, 明天取貨,支持環保! 我想問吓pigeon尿紙(如果唔係開大)可唔可以洗返再用ga? 如果洗得,機洗可以嗎? 如果係即用即棄,又好似冇咁環保wor.

希望有經驗的媽媽解答吓.

子爵府

可以洗番再用!唔好side!
原帖由 hyberchiu 於 09-4-3 19:31 發表
我都訂咗12條新款尿布, 明天取貨,支持環保! 我想問吓pigeon尿紙(如果唔係開大)可唔可以洗返再用ga? 如果洗得,機洗可以嗎? 如果係即用即棄,又好似冇咁環保wor.

希望有經驗的媽媽解答吓. ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

洋房

咁勞煩你試吓機洗得唔得,話返比我地知效果如何.
如果可以的話,我都買返盒用吓先.

唔該晒~~

原帖由 joeywongmy 於 09-4-3 21:27 發表
下?可以洗返架?
我未試過喎
等我又試下先
咁又慳到好多勒

男爵府

回覆 # 的文章

oh...但我個朋友住Vancouver喎...
咁即係我要係online訂,之後等motherease寄去我朋友Vancouver個地址。

大宅

原帖由 garfield097 於 09-4-3 20:37 發表
可以洗番再用!唔好side!

吓.... 你講緊隔尿紙! 好薄咋喎, 唔會爛咩?? 手洗?

子爵府

用手洗就可用多3,4次,用機洗一次,即甩毛!(可能我部機大力呱!)
原帖由 $_$ 於 09-4-4 09:59 發表

吓.... 你講緊隔尿紙! 好薄咋喎, 唔會爛咩?? 手洗?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

首頁
12345...74

尾頁

跳至