家事百科

跳至

首頁
23456...63

尾頁

大宅

天然雖然好....但要 1-2 個月....時間太長
但最怕1-2 個月中.... 傳染 到 其他家人屋企 (有d好多雜物) .....咁真係唔掂

初初 在爸爸屋發現有虱 ..... 的確很煩惱 (洗左好多次床單/枕頭....)

最初用 殺蟲水 噴 床板 和 架

唔得再用 殺虱噴霧 ....都唔掂

最後問人,介紹用“木虱水” .......見個樽無寫成份,本來都怕 好毒

但諗深一層.....就算好毒......又唔係 日日嘖, ....1-2 次都 頂得住瓜

噴完....用濕布抹 和 等乾後才睡 ..... 應該無事瓜

男爵府

甘冇計啦,如果木虱水有DDT,你真要小心,因爲外國很多國家都禁左因爲會至癌同好毒。如果有小朋友就真係撲唔過。

男爵府

For everyone's reference. Copied from wikipedia:

1939年,瑞士化學家保罗·米勒發現滴滴涕可以能迅速殺死蚊子、蝨子和農作物害蟲,並比其他殺蟲劑安全。随后于1940年他获得了第一个瑞士专利。1942年,商品滴滴涕面市,用于植物保护和卫生方面。时值第二次世界大战和战后时期,世界很多地方传染病流行,滴滴涕的使用令疟蚊、苍蝇和虱子得到有效的控制,并使疟疾、伤寒和霍乱等疾病的发病率急剧下降。例如1944年,盟军在那不勒斯用滴滴涕成功阻止一场斑疹伤寒的爆发。疟疾可以说实际上已被根除。由于在防止传染病方面的重要贡献,米勒于1948年获得了诺贝尔生理学或医学奖。

滴滴涕为20世纪上半叶防止农业病虫害,减轻疟疾、伤寒等蚊蝇传播的疾病危害起到了不小的作用。根据世界卫生组织估计,DDT的使用前后大概拯救了大约2500万人的生命。滴滴涕对温血动物的急性毒性较低,可以直接噴灑於人體上,故DDT經常被過量(超過建議量)使用。

1960年代,科学家们发现滴滴涕在环境中非常难降解,并可在动物脂肪内蓄积,甚至在南极企鹅的血液中也检测出滴滴涕。瑞秋·卡森所著的《寂静的春天》一书在唤起公众意识方面有很重要的作用。据估计,滴滴涕在生物体内的代谢半衰期为8年;鸟类体内含滴滴涕会导致产软壳蛋而不能孵化,尤其是处于食物链顶极的食肉鸟如美国国鸟白头海鵰几乎因此而灭绝。而且滴滴涕对鱼类是高毒的,因此从1970年代後,多數國家明令禁止或限制生产和使用DDT。由于机体对DDT的积累是可逆的,禁用DDT以后,美国密西根湖鱼类体内的DDT现在已经减少了90%。DDT禁令还催生了中国的环境保护事业。

20世纪50年代至80年代是滴滴涕的使用高峰期,这一段时间内每年滴滴涕的使用量均超过4万吨。自1940年代起,滴滴涕的全球总产量据估计达到180万吨。滴滴涕的毒性被发现以后,首先宣布限制使用的国家包括斯堪的纳维亚、加拿大和美国,随后扩大到几乎所有西方国家。但直到现在,仍然有许多第三世界国家在使用滴滴涕。关键原因是滴滴涕价格低廉,如果禁止第三世界国家使用滴滴涕,将很难再找到如此便宜的杀虫剂,从而可能危及到疟疾等传染病的预防。

大家小心小心。

大宅

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆 keene 的帖子

唔該pm埋我個地址呀@@~

keene  PM already *^_^*  發表於 11-8-17 09:04

別墅

請問你是否在這間寵物店買這 DE 而又在香港用過 呢? 是不是用手如灑鹽般灑出 那些粉狀 DE 呢 ?
我今早致電 BioKill 滅虫公司要求報價,他們回應要HK$1X,XXX以上,保用一個月。用 DE 粉好似經濟 D。

男爵府

No I did not buy from that pet shop, I bought from US Amazon. When I did my research a few months ago, this was the only place I could find in HK that sells food grade DE. As I stated in my previous post, I have not used this brand I could not say it is good or no good. Which is why I suggest doing some additional research before you make your decision.

大宅

JJBMA 發表於 11-8-17 02:12

請問你是否在這間寵物店買這 DE 而又在香港用過 呢?

我都有打過去滅蟲公司問~
BOIKILL個間報價$15000 UP
莊臣報價 $5000(連大人床架+BB床架)保養90日~
我屋企大概500呎~價錢差好遠

別墅

回覆 starstarbb 的帖子

What should I do ?? I will call the this pet shop tomorrow to ask if they have any idea to use this DE for killing bed bug.

大宅

回覆 JJBMA 的帖子

我都想要個地址同電話呀~可唔可以PM埋我呀唔該

JJBMA  PM aleady, please check.  發表於 11-8-17 10:15

男爵府

回覆 JJBMA 的帖子

I bought from US but I used the powder in Hong Kong. You cannot use your hand to dust the powder because the powder is very fine. I bought a Squeezable soy sauce plastic container with pointy mouth from $10 shop to apply the DE powder.

別墅

I have called the pet shop asking about DE, they said that it is for 虱 not for 虱. However, you have tried and it works, I will buy one and try and hope it works.

男爵府

其實我前面已經說過建議你們自己做research. DE 有很多用途。用於寵物賣點是驅虱不錯。 寵物店員不了解也不出奇,在美國,有的人用來吃,Organic farmers 用來幫忙種菜,喂擒畜。其實有很多美國大學都有做過DE滅蟲方面的研究,上網不難找。自己看吧,我不再說了。

JJBMA  Thanks again Keene  發表於 11-8-17 22:47

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我搵公司做左3次全屋去虱,呢1WK未有野咬我同個仔,你地情況點呀

大宅

我之前都有呀 ! 用滅蚤旦, 滅虫公司都攪唔掂, 最後.....要換咗張床同床玉, 先至有覺好訓, 唉 !
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

大宅

回覆 貓MIMI 的帖子

依然都係間唔中有1-2隻行過="=
係呢~你搵左邊個公司同埋整左幾錢呀~?

貓MIMI  我搵左老公姐夫介紹既果間約4k~~姐夫做呢行但佢果間報價14000呀痴晒線..  發表於 11-8-19 08:57

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

哎呀, 我工人唔知係邊樹惹到木蚤番黎, 咬到佢隻野咁, 好彩淨係喺佢張床既範圍, 叫佢用漂水抺, 點知今日我自己去睇下佢張床, 搵到個豆...哎...好恐怖, 成10隻野走出黎....
~>.<~

真煩....

貓MIMI  嘩~~不如換左張床la,我驚佢生左d蛋你未必搵到  發表於 11-8-19 08:58
放下自在

大宅

貓狗褓姆

我之前都有, 最初試過滅X蛋, 噴霧都唔OK, 只係好1,2天. 其實佢地繁殖好快. 後來我都要搵滅蟲公司, 第一次滅時, 主力滅兩間房, 當時唔知佢地會走去廳. 過左2個月, 最後都要搵滅蟲公司滅多一次, 最後依家一年多都無再出現. 我那時滅蟲大約8百蚊/次.

但滅蟲公司教我, 最好用綠水拖地, 用熨頭高溫熨床玉(特別係邊位). 用熱水洗床單.

當時我都要換床玉, 窗簾, 掉晒阿女D公仔. 同埋依家每2-3個月再用滅X蛋.

但我發現中環有得賣一只是可以用於人的滅X水, 都唔錯架. 可惜我發現得太遲.

大宅

回覆 winkylo 的帖子

可唔可以PM我知你搵邊個滅蟲公司=)
仲有想知埋你話中環果個買滅蚤水既地址/電話/公司名~?
THANK YOU VERY MUCH

大宅

回覆 cattz288 的帖子

一次過見到10隻真係幾恐怖= =
如果我一次見到10隻都唔知點算
(因為我屋企個D唔知點解行得好鬼死快)
今次真係麻煩啦="=呢隻蚤...真係好Q煩
生完仔咁耐就比佢煩足咁耐...

大宅

回覆 cattz288 的帖子

用漂水唔得架~我都試過~對佢地無效~
熱係最快可以殺死佢地!!
如果搵到個"豆"係邊~用火燒就最好)當然要係燒唔著既地方EG:牆身個D)
記得用熱水浸下D床單/衫先拎去洗~D死人蚤好怕熱架~過50度就死

首頁
23456...63

尾頁

跳至