嬰兒用品

跳至

首頁
34567...17

尾頁

男爵府

mishuma2014 發表於 14-12-26 21:13
感謝樓主同各媽媽嘅分享!! 我係新手媽媽

想問下大家有無買隔尿床墊? 換片墊? 淘寶得唔得?
我無買隔尿床墊。平時換舊片前,墊定一塊新片系下面,抽起舊片,快速着新片,咁就唔會中招。平時包緊小小條片,加埋換得密D。阿B未試過漏尿。
換片墊我買左一塊預出街用,FISHER-PRICE。

我同BB約左診所補打HIB同食輪狀,其餘健康院打。

mishuma2014    發表於 14-12-27 00:09

複式洋房

thx for sharing

男爵府

引用:thx for sharing

原帖由 cheungchristy 於 14-12-26 發表
thx for sharing

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 lflxl 的帖子

請問邊度有得賣?

大宅

引用:Quote:原帖由 kk207207 於 14-12-26 發表我

原帖由 lflxl 於 14-12-26 發表
思詩樂
謝謝

男爵府

引用:回覆 lflxl 的帖子請問邊度有得賣?

原帖由 sheryl.lam 於 14-12-27 發表

請問邊度有得賣?
想問乜嘢產品?

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

aveeno baby,不過我已經見到你回覆其他媽咪啦,唔該曬

別墅

回覆:lflxl 的帖子

我都分享吓先:)BB現三個月,用品如下:

Stokke - 買左BB牀, mattress, 牀圍, 隔尿墊, highchair, 沖涼盤 & baby support
推介大家買Stokke high chair 同BB床, 雖然貴但係真係好靚完全無味,而且BB由初生可以用到成人。沖涼盆可以唔使買Baby Support我一次都冇用過, 覺得好阻住沖涼。

Avent - 買左奶樽, 奶樽消毒機, 奶樽擦, 奶嘴, 蒸煮攪拌器
我BB完全用唔到Avent 奶樽,漏奶好嚴重,試pigeon好難掃風, Chu Chu BB又好難吸, 最後dr. Brown 先適合我個女。係多啲零件要洗,但易掃風又唔漏奶,又啱BB嘴形,Avent 奶樽消毒機幾好用。但記得用蒸餾水唔好用熟水或者水喉水,否則底盤會生銹。奶樽擦同奶嘴都ok。蒸煮攪拌機就未開始用。

Spec 9+ -奶泵
之前諗住餵人奶所以買咗呢個奶泵,最後冇人奶所以二手價放出去。

Nuk / Pigeon - 洗奶樽液
兩隻都ok 但Nuk 多泡同乾淨過pigeon

Nuk - 棉花棒, 沖涼溫度計
好用

Arua - 洗衣液
好用 so far 洗得乾淨BB冇敏感

揹帶 - i angle
未開始用

Softtouch - 棉塊, 棉球, 沙布(清楚口腔)
好用,特別係棉塊,加熟水用來抹pat pat一流,so far bb 冇紅 pat pat

思思樂 - 獨立包裝濕紙巾
用來出街抹BB口同手嘅, 幾好用。

順順兒(綠色) - 濕紙巾
出街抹pat pat , 問過佢地攞報告,係安全冇問題嘅。佢地無含消費者委員會調查嗰幾隻嘅防腐劑。但初生B最好用綠色嗰隻,幾好用夠濕同夠厚。

Cherub - 沖涼洗頭液, lotion, baby oil, 防蚊液, pat pat cream

比較少人用呢個牌子,佢聲稱全天然organic的,推介大家買佢既BB油同cream, 佢個支油係可以沖涼又得按摩又得。通常我滴幾滴落沖涼盤到,沖完涼後就用支油同BB按摩,再加佢個支保濕cream, 早排勁乾燥,我BB皮膚都唔dry唔痕, 而佢個支cream係可以查pat pat防尿布疹嘅。所以我買咗兩支一支,一支搽身,一支茶pat pat。其他product 都ok。mustela 我都有用佢沖涼同埋洗頭個支,都唔錯的。但有香味,所以如果係濕疹皮膚就唔好香味既嘢啦。

Perego - BB 車
意大利製造個人覺得鋼水一定好過combi & aprica, 穩定唔會翻車,比chicco輕身,前後wheels 可以360度轉,好易堆,可以單手開車同埋收車。

尿片
試過白p阿囡爆屎上背,goon唔夠乾爽,Merries 我個女會有紅pat pat, 最後monny size 同乾爽程度都最適合我個女。

指甲鉗
Pigeon 非常好用,我個女指甲長得好快,平均三日就要剪一次。

BB溫度計(探耳)
百靈牌好用

熱水壼, 飯壼
象印牌熱水壺保溫效果唔錯。飯壺未開始用。

雞仔牌 / Mides – 羊毛底
我覺得兩者差不多冇乜大分別。

Halo - 睡袋
好用,可以包埋BB手令到佢有安全感。

My little B B :)

bb0568    發表於 16-5-25 16:01

男爵府

引用:本帖最後由 cherry_lui 於 14-8-21 10:33

原帖由 cherry_lui 於 14-12-27 發表
我都分享吓先:)BB現三個月,用品如下:
多謝分享呀!阿囡頭髮好濃密好黑,我B仔嘅頭髮仲系薄薄一層絨毛。想問下STOKKE high chair買左幾錢?好有興趣

紙尿片同奶粉一樣真系要夾,我仔用白P好好用,MERRIES覺得好快濕成一舊舊,佢實在太屙得。不過我依然忍唔住買定中碼MERRIES比佢,因聽講中碼白P唔好用,無網面。最近仲買左兩包特價GOON中碼,諗住比佢試下。一包84條138蚊。

男爵府

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品

熱水壺:
買左虎牌,全不銹鋼,SALES話其他牌子有D有塗層。保溫效果正路都差唔多嘅,未出過好遠嘅街,去下屋企附近嘅健康院。

被子:
雅芳婷幼兒被,又輕又暖。我B唔中意被包實,成日舉起雙手訓到投降甘

衫:
都系比較大路嘅AMOR、MIDES之類百貨公司童裝。

子爵府

引用:紙尿片:H牌0碼:好好用,SIZE好適合初生B

原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表
紙尿片:

H牌0碼:好好用,SIZE好適合初生B。我B出世七磅,體型瘦長,用0碼好FIT,無任何漏尿爆屎。兩包*2 ...
完全認同

別墅

回覆:lflxl 的帖子

High chair 大約二千蚊到,BB展買會抵D

男爵府

回覆:cherry_lui 的帖子

多謝分享,我留意一下。

別墅

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品 ...

有冇媽媽用過哩隻winner棉?可唔可以分享下?

大宅

改造人 發表於 14-12-5 10:49
多謝樓主你無私嘅分享~~ 奶樽方面, 你認為呢, 等佢出咗世試定咗先再買, 會唔會遲? 我而家手頭得Nuk兩個, Av ...
我覺得你帶定c6去最近的百貨公司教識佢奶樽放邊, 到時真係唔得先叫佢買, 應該最實際, 我個時買左6個pigeon, 依家完全無用到, 因為我個女由埋身轉樽唔識啜, 用avent (跟蒸奶機) 果個ok, 不過勁多風+不停肚痛, 最後要用排氣個隻

同埋我覺得有時唔係唔適合bb, 係bb未慣, 可以俾佢習慣下就唔駛不停換樽換咀

大宅

阿女半歲了,我都SHARE下先!
High chair - Aprica 波點
貪波波布套, 以為NB時可俾佢日頭係廳訓一陣, 但因為係兜型, 唔啱做床仔, 所以四個半月時先俾阿女坐, 但唔覺得阿女好鍾意坐.
冬天坐保暖, 夏天唔開冷氣會好熱; 學自已食野後清潔應該係一個大問題; 安全帶好短, 已經唔係好夠用
再揀唔揀呢張.

奶樽 - 買過Avent, B&L, Nuk, Dr Brown, Medela, Chu Chu, Playtex
我只揀ppsu
除了Chu Chu全部漏奶
最初買晒Avent, 阿女唔要, 係要Chu Chu咀, 初生款唔啱, 係最regular先鍾意, NB細碼B都啜到, 你估佢唔到

奶咀
奶咀就只要Avent初生, 其他牌子又唔要, 吹賬!

奶煲 - B&L
有烘乾功能, so far滿意

沖涼 - Aveeno, Avado, Mustela, Cetaphil, NuSkin
都OK

洗頭
QV 清頭泥好有效, 用olive oil對佢唔work

浴油 - mustela
見愛麗他好貴

Body cream - Cetaphil 濕疹BB
用過mustela, 但對濕疹BB無用, 自用Cetaphil後無再起過濕疹, 萬0賣$300, 水貨$140

洗奶樽清潔液 - Combi
Pigeon, Chu Chu都無泡, 姐姐洗唔慣, Combi多泡D

洗衣液, 柔順劑 - Pigeon

CC樂都OK, 但Pigeon平

尿片- MERRIES
未生前睇BK話白P好, 係BB展入定貨, 點知阿女唔啱用
NB - 因係細碼B, 要用Huggies 0碼, 會爆片, 但已係最FIT
白P細碼 - 爆, 漏尿, PAT PAT紅, 易重, 滲味
白P中碼 - 好過細碼
MERRIES NB TO M, v. good!
Moony, 較MERRIES 薄, 爆片
GOON, 無MERRIES咁滑

在家抺PAT PAT用soft touch (其實只好過CC樂小小)
出街用 - Pampers好用 (會展買尿片贈品)
在家抺口 - CC樂 1080塊小乾綿
出街抺口 - CC樂

尿疹膏 - Babyganic
mustela 唔好用

暖奶器 - Tommee Tippee
個個都話無用, 朋友俾我既, 但我個女自兩個月開始厭奶, 一餐可餵個半鐘, 暖奶器好有用

吸鼻器
BK話無用BB用品三甲, 但當我女做鼻涕蟲時佢幫到手

泵奶器 - Medela Swing
朋友借用, OK

BB車 - Peg Perago P4
好推好座, 但唔太好用, 以呢個價位(水貨)來講算抵用, 但個籃雖大但唔好攞野, 可棟成但摺埋好大舊, 買CHICCO simplicity ($1280), 或加錢買YOYO好過

HIP SEAT - Fly B
本身諗住買I-angle, 但Fly-B質地較輕, 我有腰痛, 唔想額外揹咁重
但因FLY個SEAT係發泡膠, 係輕, 但承拓唔太到阿女既重量, 要嗚前左, 咁我都係腰痛
有諗過買ERGO360, 但個HIP SEAT依家餵奶有用 (厭奶B特別難餵奶), 而且唔太SURE ERGO360係咪真係咁正(雖然係日本大熱)

BB衫
都係BK介紹既牌子, NEXT好抵, 但有時唔知夾衣質地厚定薄, uniqlo質地好
每年減價時我就入定出年貨, 所以依家已經買90碼

男爵府

引用:阿女半歲了,我都SHARE下先!High chair -

原帖由 babycatrina 於 14-12-30 發表
阿女半歲了,我都SHARE下先!
High chair - Aprica 波點
貪波波布套, 以為NB時可俾佢日頭係廳訓一陣, 但因 ...
多謝分享你試左勁多款奶樽喔

男爵府

育兒性格勳章

wa... thx god found this post cha... 1st baby joing us in march .. still have so many things to buy -_- ... hai..

男爵府

引用:wa... thx god found this post cha... 1st

原帖由 sakura050283 於 14-12-30 發表
wa... thx god found this post cha... 1st baby joing us in march .. still have so many things to buy ...
系呀!越買越多,我而家行親街多數都優先去嬰兒用品部,睇睇下又忍唔住買D返來。

大宅

改造人 發表於 14-12-5 10:49
多謝樓主你無私嘅分享~~ 奶樽方面, 你認為呢, 等佢出咗世試定咗先再買, 會唔會遲? 我而家手頭得Nuk兩個, Av ...
spectra樽一D都唔好用, 即係實際上得三個樽, 其實唔夠用.
我諗加埋要有5-6個樽備用比較好, 因為頭一個月每日都要食6-7餐.

首頁
34567...17

尾頁

跳至