單親天地

跳至

首頁
45678...24

尾頁

別墅

回覆:Toyi.C 的帖子

我都諗過,不過又出現兩個問題,1、d野全部折散包好ge,點一件件攞出賣?人地個倉唔會安裝返比你日日帶人上去揀逐件咁交收ka wo>< 2、我屋企好窄,未來幾個月我生完bb社工幫我又好自己搵屋住又好到時自己又要買過d傢俱電器同煲煲碟碟?唉!煩死人啦!!!

別墅

回覆:酸棗仁 的帖子

未申請到,法援個邊只係搵左個律師解答我問題,佢地話我一生完bb兩個禮拜同我正式申請到,可能因為我自殺入院d註院社工幫我找的,由出事到今都已一個月先搵律師見我,只係同我解釋情況先。不過佢地話我得5000蚊所以bb一出世即刻幫我緊急d.

別墅

回覆:黃恬恬 的帖子

1.律師叫我唔好收。2.我唔會寫佢名。3.唉,已後都係唔好識人la~

別墅

六月四號係我地未分手上律師樓簽買樓ge野8號交收ar ma~點知5號晚佢要求分手la~7號仲塔埋70幾萬訂都唔要

別墅

唉~成件事最著數係個業主層樓唔洗賣都無lala袋60幾萬訂金=.=

bbcool  係業主時運高  發表於 11-7-5 13:55

禁止訪問

回覆:要錢唔要親骨肉!天理何在!?

別墅

回覆:akilimama 的帖子

我開貼時根本就未搵到律師=.=係前晚律師打黎ge,你做咩啫?我知大家都好好心叫我收錢,我都知將來有條好辛苦ge單親路要行!我都只係解釋返呢兩日律師叫我唔收ge原因!你洗唔洗咁?

別墅

回覆:Toyi.C 的帖子

屋企個廳已經無住行了今日諗緊好唔好借錢租住3000蚊套房先,但個肚八個月la~點自己一個爬上爬落突然生or生左坐月都無人理我

大宅

畀面勳章

你家人唔你理嗎?

實際一點啦, 自己搬出去問題一堆堆

阿律師先生是什麼理由叫你唔好要他的錢, 還是你心底想佢應分的認回你及BB ?!
子非魚 焉知魚之樂

子爵府

畀面勳章

大家唔駛再勸啦~ 樓主自己一早決定左點做... 佢只係想上黎講個男人點衰唧....
對呢度D人黎講, 樓主件事談不上什麼!!! 因為起碼有250萬收!!! 已經叫負左責任啦!!(雖然我覺得都有可能收唔到) 呢度大把人就算當初有寫X養費..都係得兩三千蚊一個月架咋! 仲要走埋數添~~~
為左老婆同你分手我覺得反而合情合理...大把人老公係包二奶, 為左個二奶跟住拋妻棄子!!! 拎走晒屋企D野. 趕埋你出門口!!! 呢D先叫正宗賤男人!!!

樓主我唔再係呢度覆你啦, 希望你快D攪掂晒D野! 如你所願順順利利啦!!

poppibaby  總之依家者係律師又唔比我收錢,你地又認為我要bb撫養費係貪係唔合理,社工又話攞政府嘅係懶蟲,者係要我去死!?  發表於 11-7-5 04:03

別墅

回覆:黃恬恬 的帖子

律師:你唔可以收坭筆錢,香港無任何一條法律話一筆過比左錢就同bb再無關係。我:咁有律師在場簽份文件呢?律師:小姐~都話無咁ge法例lo!你地簽d咩ar??小朋友年年生活讀書都有變數ka ma~我:咁點解佢要我咁做?律師笑住講:我唔知wo~香港年中都唔少人都自作聰明以為自己寫ge野就係法律,有第三者在場簽ge野都無任何用ka wo~而律師只會見證簽法律文件ka咋wo~我: 咁我依家爭錢用無錢無屋住唔係收左好d咩?律師:佢賤起上黎比完你諗諗下又問你要返話係借比你ge點?佢有權告你ka!我:下!白字黑字寫係比我ka wo~律師:都話無法律效用ka lo~=.=你都可以有權收左錢幾年後用完再上庭爭取bb撫養費添~不過個官唔會幫你啫~我:咁bb出世後佢唔肯驗DNA呢?律師:佢話唔驗就唔驗ka la?!法庭會立令佢驗~佢唔驗或唔現身,法庭直接判佢輸lo~我:咁佢將來個個月拖撫養費呢?律師:佢又唔係月月清ge打工仔,法庭可以扣起佢某d物業or資產。我:佢可以將所有野轉移哂佢或轉公司名~律師:你當個官傻ka?會查佢過往每年資產同交稅記錄,可以突然話無錢就無錢ka?除非佢兩三年時間慢慢轉哂再申請破產~=.=但佢點會為走萬零二萬ge撫養費搞咁多野?你都識話佢平時洗係你身都四五萬la=.="另外佢辦避你每月個雞水咁多ge錢去搞咁多野佢去避佢老婆個20萬一個月好過la~明顯就係避唔到所以先唔要個仔。我:咁我依家可以點?律師:生完bb即打比我幫你申請法援~

別墅

faye525 發表於 11-7-5 02:22
大家唔駛再勸啦~ 樓主自己一早決定左點做... 佢只係想上黎講個男人點衰唧....
對呢度D人黎講, 樓主件事談不 ...

樓主自己一早決定左點做... 佢只係想上黎講個男人點衰唧....<<我開貼時根本就未搵到律師=.=係前晚律師打黎ge,我知大家都好好心叫我收錢,我都只係解釋返呢兩日律師叫我唔收ge原因.
為左老婆同你分手我覺得反而合情合理...<<同我分手我覺得可以合情合理~!佢係為錢而要我落一個一直佢逼我要嘅七個月的生命合情合理??佢個個月幾十萬養馬玩要個仔去孤儿院又合情合理?你呢D咩道徳標準黎架!?

別墅

總之依家者係律師又唔比我收錢,你地又認為我要爭bb撫養費係貪係唔合理,社工又話幫唔到我D咩咁後生攞政府嘅係懶蟲,屋企人又日日打打殺殺咁問我點話無位住無錢養!!者係條條都係死路要我去死!!碰埋架巴士度個天又離奇地比我住幾日院唔俾我死!!個肚八個月啦!!!個個表面上都叫為BB諗將來實際就鬧我條條都行唔通!!

大宅

畀面勳章

回覆 poppibaby 的帖子

冷靜d,網上係有好多唔同意見ga ma,總唔會全部都好o岩聽,同埋當事人係你,只有你最清楚現在進行緊既野,
咁既然你都搵左要搵既人幫,咁好多野慢慢就解決,不過屋企人方面,始終佢地諗住你都嫁la,點知咁突然發生咁既事,我諗佢地總唔會踢你走ge,忍下la!
不過我有小小唔明,即係依家律師幫你追贍養費,咁驚唔驚等時佢可以黎爭個仔?因為你知我同你個case都係男既唔俾錢,又係未結婚ma我地..如果你可以成功追到,我都可以試下ma~
仲有,你有冇朋友仔個bbo岩o岩一兩歲牙,如有佢地都應該有d衫仔可以俾你ga,試下問下la~

總之,唔好咁激動,動胎氣牙~

別墅

回覆 ALAC 的帖子

我真係好想死唔想bb生出黎同我捱!!比唔到佢一個完整嘅家佢,係我呢個生佢出黎嘅阿媽害左佢!!
律師話只要bb係佢ge佢要一定比錢養,至於比幾多就要睇下佢同你嘅經濟條件,你有地方住同有好嘅收入就會比少D,佢無錢又會比少D,另外如果男方好有錢ge你想bb爭取到個男人嘅生活水平而你地又無結婚咁就好難,除非你提供到BB本來已融入佢家庭ge證據,例如求左婚比左禮金或買左樓等等,因為佢可以話係同你玩左幾日後分左手你瞞住佢生ge,咁佢可以比好少,你亦可以要求佢比埋你ge生活費至到bb讀書你先返工,但你同屋企人住wo佢可以話要你家人照顧可以bb半歲後返工佢又可以比少D~同埋你戶口有唔知幾錢就無得申請法援,要自已比個下先金!=,=

別墅

回覆 ALAC 的帖子

律師話bb撫養權佢可以爭,不過佢爭到ge機會係0~因為你地無結婚由一生落黎已係你照顧同你住,法庭無可能將bb判比一個陌生ge男人,除非佢為bb付出得比你多又比你更了解個小朋友,或者有證據你虐兒或bb生活環境惡劣或你有精神病~否則bb同佢無感情無生活係一定跟你ge.

大宅

畀面勳章

回覆:要錢唔要親骨肉!天理何在!?

傻豬黎嫁,都8個月啦,唔好諗唔想生佢出黎la,已成定局la!完整家庭係我地俾唔到個B,但你可以俾到愛俾佢,係,單親對小朋友好似缺少左D嘢咁,點樣填補靠你啦媽媽加油

我同佢係婚姻註冊處登記左原先過多十幾日就結婚la,都係一個證明,不過佢好醒ga,佢間公司用佢牙媽個名,D錢唔擺係銀行!擺係屋企嫁,算啦我都係,問佢不如自己勤力D...

poppibaby  擺屋企~勁!  發表於 11-7-5 07:19

男爵府

自己係"二奶" 講到好似自己岩晒
好似你D"二奶" 令到幾多家庭散晒
講黎講去 你咪又係貪
你塊面又幾厚KA WO

二奶係冇好下場

ybyb  講得好~  發表於 11-7-10 19:39

別墅

回覆:waiman0614 的帖子

你係咪無睇清楚啊?佢分左居我都係二奶?!

ybyb  一日未正式離婚,你一日都係人地阿二咋  發表於 11-7-10 19:41
ZOEYCHAN128  佢話分居姐,你都信呀???  發表於 11-7-5 09:55

禁止訪問

首頁
45678...24

尾頁

跳至