家事百科

跳至

首頁
45678...63

尾頁

別墅

回覆 keene 的帖子

Please explain how you prevent the beg bug climb up the door frame when using DE on the floor.

男爵府

if you want DE to stick to the door frame, you can apply DE wet. Add water to DE and apply with a spray bottle. Organic vegetable farmers use this method for bug control on the plants.

I didn't use this method, because I did not focus on any door frames, I just dusted loosely all over.

大宅

木蚤係我屋企已經橫行左幾個月, 大大小小的方法都試過, 都攪佢地唔掂, 上星期上網見到外國的網站講 de粉會有效, 唔係化學野, 人畜無害, 就即係搵下邊度有得賣, 最後 search 到一隻叫 "azmira para clear" 的粉係香港有得賣, 成份就係 100% food grade de, 就即係走左去深水埗門市度買番黎.

買左番黎後, 試過活捉左幾隻大大小小的, hi 小小粉然後放入個空樽度, 半日至一日後真係會死晒, seems應該有用的, 而家係床邊同間屋的四周放左d粉係度, 希望可以將呢d小魔怪攪掂la, 琴日已經可以發現有小量死屍了, 好的開始.

新年12  PM ME, PLEASE!  發表於 12-8-24 17:19
cyching  可以pm深水埗個地址給我嗎??謝謝  發表於 12-6-28 15:16
mikona  可否 pm 我 買"azmira para clear"的資料, 謝謝~!!  發表於 12-4-30 16:21
FatCatBaby  我都想知深水步邊度, 可唔可以PM我個地址.  謝!  發表於 12-2-27 16:36
兔仔得媽  可唔可以pm我係邊度買啊!唔該  發表於 11-9-27 13:29

大宅

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章

laubong 發表於 11-8-30 14:37
木蚤係我屋企已經橫行左幾個月, 大大小小的方法都試過, 都攪佢地唔掂, 上星期上網見到外國的網站講 de粉會 ...

深水步邊度呀~~可唔可以PM我個地址~~
THANK YOU><

大宅

不過最近呢3日..我都唔見哂佢地出現= =
照計應該唔係死哂..
唔知做咩呢埋哂=.=

大宅

starstarbb 發表於 11-8-30 15:46
深水步邊度呀~~可唔可以PM我個地址~~
THANK YOU><

已經 pm 左俾你, 希望你同我都可以成功咁驅走佢地, 有敎好訓呢

補充一下, 呢隻粉唔係驅蟲的, 係滅蟲, 因為d床蚤係唔會避開d粉去行的, 佢地會係d粉上行過去.

wahan  我都要地址,急  發表於 12-7-18 11:34
嵐嵐21  請pm地址比我,thanks  發表於 12-5-20 22:55
cwy_vivian  would u please pm me? thx!  發表於 12-4-17 16:53
babyfunny0816  可否PM地址給我, 十分感謝  發表於 11-11-2 17:32
eceasy  請問可否將地址pm比我.  發表於 11-8-31 14:45

大宅

ok!!點都好@@買黎試下冇壞!

JJBMA  Did you try ?  Is it workable ?  發表於 11-9-1 12:43

男爵府

回覆 laubong 的帖子

o....太好了,終於有人同我一樣用過DE。我講左好多次DE是好野都是想大家好。不過可惜好像都沒有人相信我。我又不是賣DE,只是分享之嘛,又唔貴,試下都冇壞啦。

男爵府

laubong 發表於 11-8-30 16:50
已經 pm 左俾你, 希望你同我都可以成功咁驅走佢地, 有敎好訓呢

補充一下, 呢隻粉唔係驅蟲的, 係滅蟲, 因 ...
”d床蚤係唔會避開d粉去行的“ 《---Actually, 我在網上看過有人做過experiment,有d蟲係會避開d粉ga. gum我不知道bedbug是不是會避開個的蟲,所以d manufacturer都是教人把它們可以hide的地方dust曬。我怕它們會lan其他地方,所以成個apartment都dust曬蘿。

男爵府

因爲DE不止除bedbug,好多蟲都可除,我用左之後,之前見個d silverfish都沒有了。所以其實真的好好用。

大宅

Laubong: 深水步邊度呀~~可唔可以PM我個地址~~
THANK YOU><

rm3202

民房

回覆 winkylo 的帖子

Please tell me the contact information of the bug-killing company.

民房

Anyone can tell me where I can find a qualified bug-killing company? I tried to find some. They seem to be one-man bank. Leave a message to him and wait for calling back. Then, he gave me a quotation. How can I trust them that they can really help me to kill the bed bug?

複式洋房

我都比衰虱問題, 困擾多年...試盡辦法,用乜乜煙霧去焗,噴乜噴乜,反而跳晒床去,仲衰! 一係全身搽晒驅風油先去訓, 係就係得,但嗅到嘔茄! 就算好d..過一排始終又出現番!!
現在..餵佢地已經成為生活一部份! 一些朋友來我家..又話冇咬喎,一些就話有野咬,
當然...衰虱好識貨,搵好野吃!睇人黎吸血!

經過搜集資料及探究,得出結果如下:
有陽光曬到地方,最好係間屋向西 <<< 衰虱生存唔到!
定期將全屋大執進行大清潔,所有衫褲、床單通通各樣..用熱水清洗<<<衰虱生存唔到! 但咁大工程, 好難定期做得到!
定期裝修家居,例如掃下油漆 <<<目的將油漆難聞氣味,讓衰虱快快遷移, 但治標不治本及油漆化學氣味對人體有害!
間屋乜都冇=吉屋一間,係冇乜可能! <<< 衰虱亦生存唔到!
定期用熱風機, 吹全屋每一地方角落 <<< 目的保持濕度維持乾爽,衰虱亦生存唔到! 但電費將會好溶,用親發熱線既電路起碼過千火,大家都知!同時亦冇咁多時間咁做!
記得..小時候的舊屋,係有陽光曬到,直頭西斜到應, 係咩虱..蟎都冇!
反而見有四腳蛇壁虎,老人家說,家中有壁虎,就沒有跳虱! 因為比佢吃晒d虱蛋! 現在渴望想找間..西斜既屋住!
熱愛唱歌...熱愛好的音樂...日日是好日........!

大宅

我想問呢~~DE粉你隔幾耐先會再放一次?
同埋下一次放既時候 洗唔洗抹乾淨上次剩返個D粉先加D新既粉落去?
同埋你係唔係直接放係D"喇"度?有冇用D袋包住D粉??
床肉/枕頭你有冇放?
pet shop今日送黎比我啦
想知道要點用@@
thank you^^

新年12  請問你係邊度買到? 幾錢? 依家情況如何呢?  發表於 12-8-24 17:25

複式洋房

回覆:starstarbb 的帖子

我都想知邊度有呢隻粉賣,阿B女已經俾嗰啲嘢咬到成身都係紅色一點點啦,點算好?

男爵府

回覆 starstarbb 的帖子

我打中文好慢,所以長篇都是用英文的。其實DE的大概用法我之前d post 都有講過。有時閒你可以只細看反。

我想問呢~~DE粉你隔幾耐先會再放一次?
---〉每次末地末野或大數除之後會再噴一次。我買十蚊店個d 膠“史油“尖咀壺(可以squeeze 個d ) 去噴。

同埋下一次放既時候 洗唔洗抹乾淨上次剩返個D粉先加D新既粉落去?
---〉如果沒有打素,d 粉應該仲係到,gum 就不用加D新既粉落去。如果大風吹 d 粉冇曬,就加D新既粉。

同埋你係唔係直接放係D"喇"度?有冇用D袋包住D粉??
---〉直接放係D"喇"度。個d 粉對蟲,就好似碎玻璃對人。D 蟲要掂到DE, d 粉先可以割傷d 蟲,gum d 蟲先會慢慢乾死。

床肉/枕頭你有冇放?
---〉有放,床肉/枕頭/床架/床底/床柜/床喇 是重點。之前講過,你們是它的食物,你噴了床有關的範圍,gum d 蟲就一定會接觸到的粉。我用了DE後幾天就沒野咬。不過幾天我怕它們死唔曬,所以這些地方我一直有DE到一個多兩個月。你不用怕,d 粉太細,傷害不了人。

aoiaoi  請給我深水埗賣DE的地址. many thanks!  發表於 12-1-30 12:10

大宅

唔該哂你呀~~
因為我英文好屎有時睇唔明
d粉今日送貨黎左~等c6返屋企就開始整啦@@
另外尋晚捉左2隻活口~準備1陣囉佢地黎做實驗~haha!!

keene  Good luck!  希望幫到你啦。  發表於 11-9-1 20:39
keene  你最緊要小心不要吸到太多,因爲有的人話會刺激喉嚨。不過我就覺得ok囉。  發表於 11-9-1 20:37

複式洋房

果隻..para clear試用過,作用不大!!
佢話就話人畜安全無害,畜..我知無害, 看到d狗在街吃嗅嗅都冇事
抵抗力都唔同 , 但要整落張床 ,尤其幼童! 咁就唔知...lu!
熱愛唱歌...熱愛好的音樂...日日是好日........!

大宅

keene 你最緊要小心不要吸到太多,因爲有的人話會刺激喉嚨。不過我就覺得ok囉。 發表於 16 分鐘前

okok~~我打算帶口罩黎整@@廢事吸左入個身體度啦~~

waikit_007  帶口罩...都總算聰明!!  發表於 11-9-2 00:31
JJBMA  Good Luck to you!  I will order tomorrow.  發表於 11-9-2 00:08

首頁
45678...63

尾頁

跳至