1-3歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人,指令方面可以話完全唔聽,更加唔識講野,我自己都覺得仔仔好似有問題,搞到我宜家諗緊應唔應該去interview呢?我驚去到會比人笑,又驚聽到旁邊既家長或老師會話:點解個小朋友咁架?係咪有問題? 大家有冇煩似既煩惱?你地係我會點?

大宅

回覆樓主

去試下。 唔洗一定話俾好大壓力。 無人知一定得唔得。

大宅

調轉諗,識晒又使乜返學?每個小朋友既發展快慢都唔同,只要父母盡左力無愧於心就對得自己對得小朋友,學習呢條路仲好漫長.. 唔需要心急唔需要比較,日後你見到小朋友一日一日既進步時,你就會明白今日咁諗唔係幾妥當.. 我都努力學習中,媽媽加油

大宅

tatababy123 發表於 17-11-1 23:03
去試下。 唔洗一定話俾好大壓力。 無人知一定得唔得。

佢完全係咩都做唔到呀!我驚我去到比人笑到我無地自容

用戶要求終止服務

我in咗3間幼稚園,都冇要求我小朋友講野,冇考佢地啲咩。都係俾玩具佢玩,睇下佢小肌肉發展,會唔會發脾氣等等,同埋唱歌跳舞。唔好諗太多,1.5歲都冇,識做幾多呢?其實唔喊已贏咗一半!3間都收咗我小朋友,但佢真係冇講過野,只有做過拜拜,hello嘅手勢、執返好玩具同埋走前推櫈。

大宅

感恩有你 發表於 17-11-1 23:07
調轉諗,識晒又使乜返學?每個小朋友既發展快慢都唔同,只要父母盡左力無愧於心就對得自己對得小朋友,學習 ...

其實身邊好多人都話我好唔啱!對阿仔無信心,或者咁細個已認定佢係有問題(我覺得佢可能係自閉或者過度活躍,什至智障)但當我發現身邊同齡既小朋友好多野都做到,而我仔就一樣都唔得,令我信心開始動搖,我只係想自己早d去面對現實,早d比適當既訓練阿仔,希望幫到佢成長,難道咁都有錯?做媽媽要接受自己小朋友有問題,係需要好大勇氣架!

大宅

babybobop 發表於 17-11-1 23:10
我in咗3間幼稚園,都冇要求我小朋友講野,冇考佢地啲咩。都係俾玩具佢玩,睇下佢小肌肉發展,會唔會發脾氣 ...

你講既同人拜拜,hello,執玩具,推椅,我仔係一樣都唔識,可以話冇意識!佢只會拎起咩都掉,同埋大叫

男爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 22:44
仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

N班一般都係in家長多,小朋友通常係隔離玩玩具.

大宅

仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

我同你一樣,我阿仔仲要19個月,又係咩都唔識講,雖然都會聽指令同,但都係睇心情。宜家晚晚訓練佢玩玩具,砌積木,認形狀,玩公仔認眼耳口鼻(其實佢識,但有時會亂指)。
我都聽過話PN班係睇父母

大宅

閔大人bb 發表於 17-11-1 23:39
我同你一樣,我阿仔仲要19個月,又係咩都唔識講,雖然都會聽指令同,但都係睇心情。宜家晚晚訓練佢玩玩具 ...

我阿仔d 行為仲係好bb架!健康院話唔識拜拜同手指指係有問題!所以我都唔知可以點!已經盡力教架喇!

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 23:54
我阿仔d 行為仲係好bb架!健康院話唔識拜拜同手指指係有問題!所以我都唔知可以點!已經盡力教架喇!
...

唉,我完全明白你既心情,都好無助。但我覺得要花多時間同佢「玩」,唔好一味「教」,雖然我都未係好成功,但會繼續努力,加油

公爵府

回覆樓主:

我女都就快15m,佢只係識隻手仔開合咁拜拜,都係咩都唔識,行都未識,爸媽都唔識叫!我明白你見人地DB點解好似叻咁多?我見人地-歲識行識走都有時覺得自己個女點解未識既呢?但每個B發展都唔同,唔需要同人比較!我暫時in左—間都係叫佢做咩指令都唔識!照去in囉!其他人到時各自忙住interview其實唔會有時間留意人地個B做咩!就算真係有人笑只係佢地無知!始終15m都仲細唔好灰心!

珍珠宮

回覆樓主:

當然去,當玩下都好,如果收左仲好,返學學野會快好多

大宅

回覆樓主

當然照去in啦,打定輸數都當見識下嘛,唔會有媽媽會嘲笑小朋友嘅,係你自己想多左
仲有in果時個個家長忙住照顧自己嘅小朋友唔會有人得閒去關心其他小朋友嘅狀態。
媽媽放鬆d啦,對自己嘅小朋友有d信心,唔好同人比較。

大宅

回覆樓主:

請問樓主平時有冇示範同埋教BB呢d動作,有冇成日同佢講野教佢講爸爸媽媽之類?平時食野會唔會剪得太碎而唔夠咀嚼機會?

伯爵府

首先自己要有自信,堅強,唔好怕比人笑,你咁嘅心態好易感染埋阿仔。in唔到咪當見識下囉,我都報咗名幼,我小朋友都唔係特別醒,咪當見識下。如果啲家長會笑你咁係人地冇品。我支持你去,比小朋友乜都試下

至於佢係咪真係有問題,你黎梗可以問健康院或者做評估,唔使自己估估下

大宅

我仔18M屋企識講好多野,出到街一粒聲都唔出!今日N面試老師要佢答問題我仔唔理佢,平時識講識做既野完全唔做,都無計啦,都係體驗黎,返到屋企又講好多野,真係好想爆佢架不過都知道小朋友係咁,放鬆啦

大宅

BlossomAlmond 發表於 17-11-2 17:14
請問樓主平時有冇示範同埋教BB呢d動作,有冇成日同佢講野教佢講爸爸媽媽之類?平時食野會唔會剪得太碎而唔 ...

我有示範比佢睇架,但我仔完全唔會跟我做!食物方面,佢食得好差,一剪大粒少少就作嘔,所以我唔剪到好細,但會比面同烏冬之煩佢咀嚼!佢淨係食粥仔唔咀嚼!

大宅

TATEYAMA 發表於 17-11-2 09:20
我女都就快15m,佢只係識隻手仔開合咁拜拜,都係咩都唔識,行都未識,爸媽都唔識叫!我明白你見人地DB點 ...

我想問你女女會唔會手指指?同埋佢會唔會模仿人?我仔呢方面好弱,加上成日掉野,返pg見佢同其他小朋友好唔同,真係唔到我唔比較!返到pg個個跟老師做,我仔一係坐喺度只望唔郁,一係就走開,搞到我好無地自容!好似好騷擾人上堂咁!

大宅

Anne_Hall 發表於 17-11-2 21:21
我仔18M屋企識講好多野,出到街一粒聲都唔出!今日N面試老師要佢答問題我仔唔理佢,平時識講識做既野完全唔 ...

咁你都係知佢識,但唔做啫!佢可能係怯場,但我氣喺屋企都唔識果下令人擔心!

首頁
12345...6

尾頁

跳至