1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb係咪食到3餐固就隨時可以戒奶?我指飲奶粉

大宅

無特別戒

大宅

回覆樓主:

由奶樽轉學習杯之後我女已經無乜奶癮,次次俾佢飲都飲剩,兩歲前就戒左奶

大宅

我個仔歲半左右明顯飲少左奶,之後轉飲屋仔奶,乳酪,豆奶佢飲

大宅

無刻意戒,佢飲就繼續飲,都係一日1-2杯

大宅

tiger2022HK 發表於 24-5-8 09:51

我仔仲飲緊3號奶粉,佢本身食固食得少又慢,所以佢肯飲奶就繼續飲,起碼吸收多d營養

大宅

beckyfung142 發表於 24-5-8 20:20
我仔仲飲緊3號奶粉,佢本身食固食得少又慢,所以佢肯飲奶就繼續飲,起碼吸收多d營養
...

我bb都係食固較慢又唔係多,親戚同朋友意見好唔同,一批就話戒奶等佢食多d固,一批就話keep住飲奶,所以上黎問意見

大宅

tiger2022HK 發表於 24-5-9 09:33
我bb都係食固較慢又唔係多,親戚同朋友意見好唔同,一批就話戒奶等佢食多d固,一批就話keep住飲奶,所以上 ...

如果咁就唔建議戒奶,我試過戒左一排,佢每餐飯都無食多到,仲發覺病得密左之後都俾返奶佢飲

大宅

其實飲奶粉係咪好過鮮奶?不過我b加固後好易便秘,試過俾佢飲鮮奶反而便便冇咁硬

大宅

laibrenga 發表於 24-5-9 11:39
其實飲奶粉係咪好過鮮奶?不過我b加固後好易便秘,試過俾佢飲鮮奶反而便便冇咁硬 ...

講營養一定係奶粉好過鮮奶,我bb一直飲美素金裝都冇便秘,一直吸收得好又長肉,反而有時俾佢試飲鮮奶會肚唔舒服

大宅

其實飲奶粉係咪好過鮮奶?不過我b加固後好易便秘,試過俾佢飲鮮奶反而便便冇咁硬 ...

我小朋友都無便秘喎,留意會唔會係加固後飲唔夠水,又或者食物唔夠纖維

大宅

有d小朋友唔受得鮮奶,特別係戒奶後一排再飲鮮奶

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 tiger2022HK 的帖子

其實佢如果佢一直肯食,我會一直俾佢,除非佢過肥,因為奶粉有好多營養,好似我b 咁 佢都食開美素金裝,日日都有便便,加固後排便都順利。

大宅

虎到金來勳章

我都冇專登戒奶 因為小朋友唔鍾意食飯 但佢好肯飲奶我就繼續俾佢飲 至少奶粉有足夠嘅營養俾到佢 佢到而家就快2歲半都仲飲緊美素金裝3號 都夾佢腸胃 加固後都便便順暢 而且佢又鍾意陣味 我就冇俾佢戒 keep住俾佢每日飲兩餐

別墅

我覺得唔使專登去戒奶,除非個小朋友之後變得好抗拒飲奶, 加固之後有時小朋友食得慢或食得少,都怕佢唔夠營養,我覺得飲奶都可以補充返啲營養俾佢,
加固後,唔好俾佢甘多糖分,餅類之類食得多,影響唔肯食正餐,我寧願佢肚仔餓,比奶佢飲有營養又飽肚

男爵府

回覆 tiger2022HK 的帖子

我都冇特別幫小朋友戒奶,就算上幼稚園後,早餐都飲一支奶返學(佢鍾意用奶樽飲)飽肚又有營養,奶粉營養應該比鮮奶多,所以如果小朋友肯飲我會選擇繼續,好過食太多餅乾零食。

大宅

唔使特別戒奶, 我仔依家2歲 , 一日三餐仲飲緊2餐美素金裝 , 見營養均勻易吸收 , 日日有便便 , 加固後都便便順利, 肥肥白白。

大宅

tiger2022HK 發表於 24-5-8 09:51

無話戒噢 當嘢飲咁 食早餐或者下午茶搭配 營養健康又豐富 好過飲埋d唔健康飲品 新鮮牛奶要出去買 唔係成日有時間 同埋要擺雪櫃 拎出來太凍 不過偶爾都會俾佢改善口味

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果小朋友肯飲,唔使特別戒,我b 飲開美素金裝奶粉都飲得幾好,加固後便便順暢,日日都有便便,所以keep住食。

別墅

回覆樓主:

沒有特別安排幾時戒奶, 只係轉用杯之後就開始飲少咗, 最後返幼稚園都停止.
不過最近見比較多小朋友生病及驗眼發現營養不太足夠, 所以每晚都加一杯補充營養.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊