少年成長

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

回覆:我都投降……日日幾乎要掌刮個女……好心淡

吾好打啦,真係打走左仲麻煩呀。同埋有借口話你打佢,佢先離家出走.
儘量吾好話佢,反正你話佢教佢都聽吾入耳. 只係從旁觀察佢同咩人玩. 依家d細路的確係好難教,我個女中三關係都好好,所以成日同佢傾計都聽到佢同學同亞媽之間既關係. 都吾明白,大部分中學生都話自己亞媽煩. D細路又吾諗下父母供書教學,搵錢辛苦. 唉⋯⋯

大宅

睛靈勳章

我仔都係升中一, 初初升中時, 真係好明顯唔同佐, 反叛佐好多. 真係咩都唔岩聽.只係過佐2個多月o既summer holiday, 點解好似會變佐另一個人噉. 當時都真係好勞氣同唔開心. 噉其實仔仔自己都知, 佢有時都會話, 唔知點解自己會發脾氣. 控制唔到. 噉好多朋友都係噉講, 佢地真係青春期, 真係好多心理變化, 賀爾蒙唔同佐, 好多時佢地自己都唔明點解會噉. 當然, 我地做父母都明白都知, 但真係要一下子叫自己去接受佢地o的態度, 駁咀真係好難.

慶幸o既係, 我地係基督徒, 自己提自己, 多o的為仔仔同自己去祈禱. 知道要一齊去行過這一段時間, 仔仔其實都好須要我地父母o既支持同認同. 當自己多佐去祈禱o既時間, 好明顯都見到仔仔態度唔同佐, 雖然真係有反覆o既時間, 但我地做父母真係要堅持, 有時自己未想多o的仔仔細個時, 係幾噉可愛, 錫宦鍚唔切, 點解依家會成日罵佢. 有時自己都係唔識放手, 他們其實真係大佐, 有自己思想同主見, 佢地好想我地認同佢地想法.

到佐下學期, 仔仔返返去好似小學噉. 無再下下都駁咀. 大家感覺好好. 真的, 當我地做父母少佐一o的'勞嘈" 佢地自己心情都會好o的, 多o的問下佢在學校o既生活, 多o的認同佢地o既做法. 到依家, 仔仔都會講在學校o既野比我知, 我可以睇佢whatsapp. 每日放學都會打比我, 初初開學時, 佢唔會, 成日提佢佢都唔會即時打. 之後我同佢講, 我好擔心佢安全. 好掛住佢, 噉佢慢慢就一出學校門口, 開電話就會即打比我.

我明有時小朋友真係會另父母好傷心. 但我相信, 佢地係知我地愛佢. 仔o的同學個個都話佢父母好好. 其實我有罵同打仔的. 但仔都唔覺我係打佢. 到依家仔都會無端端鍚我一啖, 又會攬我. 所以我好感恩.

真係. 少o的煩佢地. 在佢身旁看住佢. 溫柔噉去提佢. 又可以問下佢地, 想父母做咩角色. 想我地點去提佢. 大家共識佐就盡量去做. 有時我都會同仔講, 媽咪未必真係次次都做到, 如果你見媽咪忘記佐, 你就要提我, 相同地, 我都會提你, 所以你唔可以發脾氣.

仔仔成日都睇youtube. 我同老公都唔太喜歡, 都會罵佢. 因真係唔知有咩好睇, 仲可以睇到好好笑. 點知前幾天, 仔仔忍唔住, sent 佐3條youtube 去我whatsapp. 叫我睇, 佢話真係好好睇. 不過佢話因有粗口, 都想佐好耐比唔比我睇, 但佢真係好想. 佢溫書時叫我睇. 噉我睇, 點知睇完, 又真係覺得唔錯wor. 見仔仔好開心. 因佢知, 我地做父母o既真係肯去入去佢地世界, 唔係得個講字. 當晚佢瞓覺時, 好開心噉傾佐好多關於這youtube o的野. 噉我第二天都叫佐daddy 睇. 噉daddy 睇時, 仔仔更開心. 因佢無諗過daddy 肯睇. 其實有時我地做父母o既, 做少少我地覺得無聊o既野, 但對佢地來講巳係好大件事.

打得長佐o的. 但我地做父母真係要行多一步. 可能依家佢地仲未諒解, 但佢地大o的一定會知的. 多祈禱. 大家家油 !

wonderlulu    發表於 15-7-27 21:59
cat68    發表於 15-6-24 20:22

珍珠宮

引用:我仔都係升中一, 初初升中時, 真係好明顯唔

原帖由 qkhui 於 15-06-24 發表
我仔都係升中一, 初初升中時, 真係好明顯唔同佐, 反叛佐好多. 真係咩都唔岩聽.只係過佐2個多月o既summer ho ...
好好嘅示範同經驗!學到野!

複式洋房

引用:我仔都係升中一,+初初升中時,+真係好明顯唔

原帖由 qkhui 於 15-06-24 發表
我仔都係升中一, 初初升中時, 真係好明顯唔同佐, 反叛佐好多. 真係咩都唔岩聽.只係過佐2個多月o既summer ho ...
係我們要記得聖經裡的金句:恩慈相待

男爵府

qkhui 發表於 15-6-24 17:43

男爵府

Kittymummy 發表於 15-6-24 00:20
吾好打啦,真係打走左仲麻煩呀。同埋有借口話你打佢,佢先離家出走.
儘量吾好話佢,反正你話佢教佢都聽吾 ...
我唔明...為什麼成日挑戰底線....

水晶宮

wimmie 發表於 15-6-25 10:43

話明反叛期嘛, 點會有點解呢 ?
我地自己都做過青少年, 有D 野唔多唔少都會明白既.
10幾歲時, 成日覺得自己好大個女. 好似好有主見, 想咁就咁.
從來唔聽亞媽講野, 反而朋輩大個天.
好睇你個女本身個心係咪心野既人, 係既你打佢更加有借口唔返屋企.
唔好咁灰啦. 佢到左高中就會慢慢有改善架喇. 加油 !!!

大宅

睛靈勳章

我細個時, 4姐弟, 只有我家姐係比較反叛, 我, 我細妹同細佬, 真係唔覺. 亦從來無頂撞過父母一句, 所以之前仔仔噉時, 我都唔係太明白. 點解人人都話必定ka le ? 因我見我地都唔係噉. 所以初初會將自己細個個時套佐入去仔仔身上. 但當自己坐定定諗下時, 回想返以前父母係點對我地. 當時父母, 可能又太忙, 又可以話係, 佢地完全對我地好有信心. 知我地唔會行錯. 從來無"勞嘈"我地任何一個. 亦從來無試過打我地任何一個. 亦無罵過我地. 當我諗返時, 我就問下自己, 其實係唔係自己真係太"勞嘈"仔仔le ? 咩都好似要管, 要理佢, 要佢聽我要點做? 慢慢叫自己唔好, 祈禱天父比智慧我去處理同仔仔o既關係. 唔好用自己o既方法. 真係有效的. 小五時, 仔仔唔肯比我拖佢, 真係會傷心的. 但好奇怪. 當我慢慢去放手, 明白佢地心理o既時候. 到佐依家. 佢自己反而主動會拖我. 會主動比手我, 我仲有時會問佢仲咩ar ? 佢話想拖我lo. 個種開心真係無辦法去形容.

點解佢地要挑戰低線? 我都答唔到le 個問題. 只係知道, 由佢地一出世佢地巳識去挑戰父母o既底線. 我相信這是正常的. 我發覺, 當佢地好悔氣同我地講野時, 只要我地忍下自己o既語氣. 唔好動氣, 佢地真係會收斂的. 而且, 如果我地試到幾次控制到自己脾氣. 之後就會比想像容易o既去溝通. 嘈交真係互動先可以做到.

大宅

睛靈勳章

我識仔仔有個小學媽咪, 佢囡囡岩岩上年考完DSE. 平時都無咩機會傾下計 . 噉上年終有機會傾下仔女問題. 之前知佢有一女一仔, 佢仔好乖, 噉以為佢女都應差不多. 噉傾開先知, 佢話佢女小學好乖, 但唔知點解, 一升中學成個人唔同晒, 真係完完全全溝通唔到. 好似變佐兩個人噉. 佢話真係直至考完個DSE, 先開始見返到以前個女. 佢話真係足足捱佐6年, 真係完全唔知咩事. 亞女一放學就入ROOM, 唔到食飯都叫唔到佢出來, 溝通唔到, 家姐唔會理個細佬. 佢話關係真係好差好差.
佢同我講, 真係唔可以打, 囡細個時, 佢打得好勁, 小學都仲聽你講, 一到中學唔得. 所以佢仔佢無打過. 但個女見到就話亞媽偏心. 所以好慘.

其實每個小朋友都一定有佢優點. 真係唔會搵唔到的. 我地試下將佢O既缺點用叮噹O既縮細槍縮細佢. 將佢地少少O既優點同放大鏡放大佢. 噉當然, 佢地好醒, 唔好放得太誇張, 佢地知我地係做出來, 佢地又會唔受, 又話我地假. 但我相信佢地心入面會笑的.

男爵府

wimmie 發表於 15-6-18 14:22
謝謝...但我真係無哂方法了
妳其實係想阿女多d尊重妳, 但係妳出手, 只會令個女更唔鍾意妳, 佢唔繼續頂咀係因為佢暫時唔夠妳打, 並唔係因為尊重妳.....到佢打得贏妳, 又或者唔駛再經濟上依靠妳果陣, 佢就會頭也不回咁走咗去。

冇晒方法咪學新方法啦, 唔駛咁灰心嘅.....
網上面有好多文章, 幫妳搵咗d:
http://www.chsc.hk/chi/content_chsc/sub_2_04.pdf

http://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5003325

http://enews.open2u.com.tw/~noupd/book_up/1154/5721.htm

男爵府

wimmie 發表於 15-6-25 10:43
挑戰權威, 係反叛期青少年主要特徵, 點解會成日挑戰妳, 係因為妳表現得太過權威......
試試唔好咁嚴肅, 搞好d 關係, 自然就唔會撐到咁行架咯。

大宅

睛靈勳章

回覆 AJIM 的帖子

同意

男爵府

AJIM 發表於 15-6-25 13:11
妳其實係想阿女多d尊重妳, 但係妳出手, 只會令個女更唔鍾意妳, 佢唔繼續頂咀係因為佢暫時唔夠妳打, 並唔係 ...
好多謝你的LINK

水晶宮

引用:Quote:wimmie+發表於+15-6-25+10:43+我唔明

原帖由 AJIM 於 15-06-25 發表
挑戰權威, 係反叛期青少年主要特徵, 點解會成日挑戰妳, 係因為妳表現得太過權威......
試試唔好咁嚴肅, 搞 ...
Agreed !
嘗試放下亞媽嚴肅款,只要關係好。之後再慢慢勸,慢慢教。什麼事情都可傾,可商量!

大宅

我嘅經驗話你知你只可以忍耐,16歲左右便會轉變,我囡囡今年18歲,
變得不能再正常,變好及變壞同樣咁快。

水晶宮

AJIM 發表於 15-6-25 13:37
試試唔好咁嚴肅, 搞 ...

真的不要太嚴肅,有空講下無聊事,扮下低B,有時我會隔幾日重覆問同一問題,又會叫對仔女幫忙,他們都覺煩,我就話,我有老人痴呆,年幾大啦!他們又會講一次,我又加入一些意見,好似幫他們洗腦,每次加D,就唔多覺,這樣他們會容易接受D.

洋房

我個女都系11歲起思想變化好大,有自己思想,一言九頂,真的好很傷心,其實感覺我們當父母的要做出改變,不能再當他們是小朋友了,互相尊重吧

大宅

我個仔今年11歲, 過埋今個月都12歲, 佢由5年班開始就已經反畈期, 之前我都成日打佢, 但到小四開始就唔打, 依加同佢講野佢唔啱聽,態度差我就唔會理佢, 佢隔一陣又炸炸帝帝同我講野,可能屋企平時得我同佢, 爸爸好夜先收工, 所以我唔理佢, 佢會悶死..... 不過反叛期呢幾年真係對大家嚟講都係一門好高深既課題, 睇好多網上既人分享都話捱過呢幾年就會好d, 但問題係幾年唔係幾日, 所以我都會買下書睇. 嚟緊阿仔9月升中會去寄宿, 希望到時大家個關係會好d

禁止訪問

琥珀宮

回覆:我都投降……日日幾乎要掌刮個女……好心淡

唔好打,愈打愈反叛

首頁
12345...10

尾頁

跳至