嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: Twins媽媽可否分享下?

Hello, 各位twins 媽咪, 我對b 都係twins呀, 係孖女, 而家24weeks2days, 但係我個肚已經42", 重咗40磅啦, bb就每個約635grams. 東區醫院的醫生話可能28週就會開始叫我放病假, 你地嘅醫生有冇講幾時開病假俾你地呢?

別墅

ricelover 寫道:
Hello, 各位twins 媽咪, 我對b 都係twins呀, 係孖女, 而家24weeks2days, 但係我個肚已經42", 重咗40磅啦, bb就每個約635grams. 東區醫院的醫生話可能28週就會開始叫我放病假, 你地嘅醫生有冇講幾時開病假俾你地呢?

我現在30週都重咗40磅, 肚圍亦已經43", 由於我一個月內重咗12磅, 醫生要我儘快飲糖水驗血糖(其實我係22週左右已經飲咗一次, 報告係正常), 但佢冇講幾時叫我開始放病假休息養胎

複式洋房

MN12, 你可以試下問下醫生, 因為我一開始在東區檢查, d 醫生已經同我講可能32週叫我開始放假, 係extra sick leave, 唔係maternity leave, 點知而家越來越早.

我在14週時已飲了一次糖水, 在28週 (24 feb) 要飲多次.

大宅

hello ricelover
你重左40啦,重得好好呀,我就食極都係重到20磅.
我醫生有叫我早d放假,係放產假.
我仲未飲過糖水,不過次次都有驗小便.

複式洋房

Hello lovely twins

吓, 我以為通常twins mom都有extra sick leave tim?!

不過講開又講, so far 東區 d 醫生同姑娘都ok, 唔錯

男爵府

我一有左就開始放sick leave 添

大宅

我懷有龍鳳胎, 現在進入35週, 已預約2月13日在法國醫院開刀, 到時巳有37週, 其實我的醫生說要睇胎位正唔正先決定是否開刀, 所以我都要等到31週醫生才叫我開刀, 我已請了陪月, 一星期六天, 每天8小時, 月費連車費大約$11,000, 我會生完後回家才用人奶, 因為我怕止痛藥會影響人奶, 我在23週已經辭職安胎, 很早已晚晚要轉幾次身, 無覺好訓, 要中午補睡, 試過孖B成晚一齊做健身操而坐天光.

大宅

ricelover
我仲以為政府醫唔會咁容易寫病假添.我都知東區醫院生仔係好好架.
我個私家醫生成日都話陀仔係咁辛苦架啦,仲話唔返工對個胎都唔會有幫助.我話比佢聽唔舒服,佢都唔寫假比我.
不過我都冇乜大唔舒服,係腰背痛,同埋成日都好

大宅

hello evawong1210
我地呢度有好多龍胎呀.
我而家都晚晚要起2-3次身去小便.日日放工都要返屋企訓晏教.
你重左幾多磅呢?

男爵府

lovelytwins 寫道:

孖bJAN
你放左咁耐假,悶唔悶?

悶就梗係悶啦, 最慘都係頭3個月, 成日流血, 惟有訓床, 3餐都要人照顧添呀, 跟住4-6個月最輕鬆, 到而家7個月又開始唔敢落街, 我個醫生仲話叫我唔好去拜年, 我屋企0既 vcd 同 dvd, 隻隻都比我睇左2次以上

男爵府

其實我個肚都成38吋, 食飽有39.5吋, 但係仲有人睇唔出我大肚, 尋日搭的士去覆診, 個司機仲問我放假去邊度玩 我都費事啋佢 :tongue:

你地有無出妊娠紋呀

大宅

原來你有流血,唔怪得醫生要你放假兼訓床啦.
我d同事都奇怪點解我可以返到工 .

我今日都唔舒服,冇返工.呢兩日個肚成日比針吉咁痛.又日有感覺有d好重既野係陰道想跌出黎咁,呢個感覺有左成個星啦.等間都係去睇下醫生.

別墅

係呀!因為我join咗個研究,所以我special做咗好多extra既test,如糖水,分秘物化驗,宮縮....我都知你個case,算啦!過咗去,宜家有孖b,咩都抵番晒!
我之前都搵私家睇開,但見瑪麗肯同我開刀,加上瑪麗醫生話對bb來就,政府既icu一定係最好,尤其係早產嬰,所以我先決定搵政府生.lee班醫生係特別for我地d case,所以我覺得自己好似VIP.

男爵府

我如果企得耐d, 15分鐘度啦, 個肚就好聚, 頭先洗生果都係, 即刻訓番落床, because 我真係超級驚早產

咁你地會唔會去拜年架?

大宅

孖bJAN 寫道:
其實我個肚都成38吋, 食飽有39.5吋, 但係仲有人睇唔出我大肚, 尋日搭的士去覆診, 個司機仲問我放假去邊度玩 我都費事啋佢 :tongue:

你地有無出妊娠紋呀

個司機都傻傻地 ?-(
我仲未出紋,一路都有查肚紋膏,其實我知係冇用,不過查左好過冇查,安心d,費事第時有得賴.
同埋我個肚成日都痕,比我au到花哂lu

你地有冇諗過買單人bb車,定係雙座位bb車呀?
我會買兩架單座位,雙座住太"牙乍".

男爵府

MilkMilk121 寫道:
係呀!因為我join咗個研究,所以我special做咗好多extra既test,如糖水,分秘物化驗,宮縮....我都知你個case,算啦!過咗去,宜家有孖b,咩都抵番晒!
我之前都搵私家睇開,但見瑪麗肯同我開刀,加上瑪麗醫生話對bb來就,政府既icu一定係最好,尤其係早產嬰,所以我先決定搵政府生.lee班醫生係特別for我地d case,所以我覺得自己好似VIP.

我就覺得瑪麗d姑娘好惡死, 又無禮貌, 成日激到我一肚氣, 引致我腎上線提升...........其實我初頭都想去瑪麗做檢查, 不過又驚佢地又成日抽我血做research(之前隔日抽我血,仲收我300蚊一次, 又無report), 所以都係去番聯合登記

大宅

[quote]
MilkMilk121 寫道:
係呀!因為我join

大宅

孖bJAN 寫道:
我就覺得瑪麗d姑娘好惡死, 又無禮貌, 成日激到我一肚氣, 引致我腎上線提升...........其實我初頭都想去瑪麗做檢查, 不過又驚佢地又成日抽我血做research(之前隔日抽我血,仲收我300蚊一次, 又無report), 所以都係去番聯合登記

有冇攪錯,抽你血仲要收你錢

男爵府

同埋我個肚成日都痕,比我au到花哂lu

你地有冇諗過買單人bb車,定係雙座位bb車呀?
我會買兩架單座位,雙座住太"牙乍".

我訓覺成日r, 不過醒番就唔痕 ?-(

我買左一架單人bb車, 2條揹帶, 因為左右孖b車太闊, 前後孖b車又唔0岩初生嬰兒, 所以諗住初初都係揹佢地出街, 可能佢地大d先買前後孖b車

男爵府

有冇攪錯,抽你血仲要收你錢

咪係, 佢幫我驗果d什麼肝炎愛滋血型果d, 仲收左我3000蚊添呀, 仲無report 架, 要我打電話去問,佢地先話一句"無問題", 不過我都唔知自己咩血型 ?-( 後尾我有左又去私家醫生(冼世源)度又驗多次肝炎愛滋血型, 佢都係收我800蚊之麻, 仲有report 添, 瑪麗好"括龍"呀 :evil:

我又覺聯合好好, 佢地全部醫生都係基督徙, 好有愛心, 又次次都有senior doctor 照, 又唔洗錢, 又唔洗等, 好正

首頁

尾頁

跳至