少年成長

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

原文章由 hilarymom 於 07-11-29 17:44 發表
Hello, Sandra,多謝你的無施奉獻時間為我們媽媽們解決問題,我也有用你的 "讚"方法,有時都好work!!!
但我最近有個問題:我囡囡三歲4個月,上幼稚園了,她每天早上起床梳洗換衫都很慢,每次我摧她做野,她都慢吞吞,非要我 ...

可否列出佢時間表嚟睇睇?
早餐通常食乜?最鍾意食乜?

大宅

佢通常醒後還未起床時就飲一支奶。飲完就去刷牙,換衫,然後吃早餐,早餐通常是有料粥 (番薯、魚或肉),但她不喜歡吃,時常搞到我很勞氣。做野非常慢,有時我但對她說:你再係咁就會遲到啦!你是不是想遲到呀?(帶點責備口吻)。 她就會哭著說:唔好呀!!但說完動作仍然是慢慢吞,真的比佢激壞。

珍珠宮

原文章由 hilarymom 於 07-11-30 17:16 發表
佢通常醒後還未起床時就飲一支奶。飲完就去刷牙,換衫,然後吃早餐,早餐通常是有料粥 (番薯、魚或肉),但她不喜歡吃,時常搞到我很勞氣。做野非常慢,有時我但對她說:你再係咁就會遲到啦!你是不是想遲到呀?(帶點責備口吻) ...

hilarymom :

好啦.... 第一步, 我地要揾d 嘢讚佢得...... 点先至讚得到就要執執個次序.....
你會唔會考慮另一d 佢鍾意嘅早餐先?
佢飲完支奶, 已經餓極有限, 重要再食d 唔鍾意食嘅嘢, 調轉我地都會慢哂!支奶幾安?

大宅

佢其實每朝飲豆奶,大約7-8安,我都覺得多左d,所以已經叫工人比少d。但食嘢方面,我佢鍾意食提子包,但淨係食提子及包的皮,所以都很浪費。

珍珠宮

原文章由 hilarymom 於 07-12-3 16:25 發表
佢其實每朝飲豆奶,大約7-8安,我都覺得多左d,所以已經叫工人比少d。但食嘢方面,我佢鍾意食提子包,但淨係食提子及包的皮,所以都很浪費。

你意思係佢唔會食皮以外的包?咁又唔算太鍾意喎!如鍾意食提子乾, 可以用呢樣做獎品......例如五分鐘刷好牙就即有(食)十粒, 可按時出到門口就再獎及口頭讚, 記住做唔到就要諗第二樣, 唔可以不停咁話佢(或者提住):嗱,再唔快就冇提子乾啦, 或者講咗点樣先有又唔跟住做, 俾得太鬆手等.... 總之, 個大前題係要佢攞到「被讚」嘅甜頭!

大宅

睛靈勳章

SandraLo , 你好, 我好耐無再寫野在這個topic, 因為之前用你贊o既方法, 仔仔巳好了很多, 但最近發覺有o的問題, 想請教
仔仔依家5, k3, 他由k2下學期開始巳需要默書, k2一向都無問題, 但升了k3之後, 英文默書對他來講好像很有問題, 他給自己好大壓力, 他在HOME 默時, 是識晒, 但返到學校, 他會唔識, 他每次默時也很緊張, 越緊張越唔記得, 佢有時會話自己好快會唔記得野, 有時同佢溫時, 佢有少少唔記得, 就會喊得好可憐, 問仔咩原因喊AR? 佢唔肯講, 噉我問佢係唔係覺得自己好無用, 少少都唔記得, 又會成日溫完又唔記得, 佢話係有時發夢都會講, 我真係諗唔到….
但他又唔肯用很多時間去溫, 只要他在HOME 默識一次, 他巳不肯再溫, 其實係話, 佢識唔識都只肯溫一次, 叫佢溫多一次又唔喊, 有時真的不知可以怎樣, 贊巳贊了很多.. 請問有沒有辦法 ?

珍珠宮

原文章由 qkhui 於 07-12-13 12:59 發表
SandraLo , 你好, 我好耐無再寫野在這個topic, 因為之前用你贊o既方法, 仔仔巳好了很多, 但最近發覺有o的問題, 想請教
仔仔依家5歲, 讀k3, 他由k2下學期開始巳需要默書, k2一向都無問題, 但升了k3之後, 英文默書對他 ...

qkhui :

响屋企識但返到學校唔識, 唯一解釋係太緊張同信心唔夠, 而信心係來自成功的經驗……
何謂成功?你睇到佢默書85, 就問:點解讀哂唔係100分嘅?咁對於佢嚟講, 100分至算成功;如你話:好好喎有85分!咁就會覺得自己ok, 冇咁大壓力......
你試吓調教一吓自己的要求, 先減輕他的壓力!

[ 本文章最後由 SandraLo 於 07-12-14 15:42 編輯 ]

大宅

睛靈勳章

你好, 我時常都會同仔仔講, 唔緊要la, 下次唔好噉緊張, 就會表現好o的ka la, 放鬆o的.... 但對佢好似無咩幫助.

原文章由 SandraLo 於 07-12-13 20:03 發表

qkhui :

响屋企識但返到學校唔識, 唯一解釋係太緊張同信心唔夠, 而信心係來自成功的經驗……
何謂成功?你睇到佢默書85分, 就問:點解讀哂唔你100分嘅?咁對於佢嚟講, 100分至算成功;如你話:好好喎有85分!咁就會覺得自己ok ...

珍珠宮

原文章由 qkhui 於 07-12-14 09:30 發表
你好, 我時常都會同仔仔講, 唔緊要la, 下次唔好噉緊張, 就會表現好o的ka la, 放鬆o的.... 但對佢好似無咩幫助.

qkhui :

「好似無咩幫助」~~ 如你叫佢唔好緊張佢就唔緊張, 咁即係冇事啦!淨叫係冇用架, 就咁叫就得, 香港就唔會有咁多人有情緒病啦......
由於我唔知你仔仔緊張嘅程度, 所以唔敢隨便建議, 不過可以重申, 你要俾佢覺得佢依家嘅分數你係滿意, 而唔可以齋話:「下次做好啲」; 因為咁係表示佢今次未夠好, 對有壓力的, 依然構成壓力!

複式洋房

Thank you for sharing.

大宅

睛靈勳章

我明白你意思la, 我會比佢知道我係滿意佢的分數..
謝謝 !

uote]原文章由 SandraLo 於 07-12-14 15:41 發表

qkhui :

「好似無咩幫助」~~ 如你叫佢唔好緊張佢就唔緊張, 咁即係冇事啦!淨叫係冇用架, 就咁叫就得, 香港就唔會有咁多人有情緒病啦......
由於我唔知你仔仔緊張嘅程度, 所以唔敢隨便建議, 不過可以重申, 你要俾佢 ... [/quote]

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

民房

我個囡囡現在2 year old,因為平日都是比人揍,我一星期先接她一次回來,她有些不鍾意時,她會訓地/打我面/me我隻手,她現在都不太識說話,我打好,她又打反我,有陣時,她用2隻手好大力拍我面,她好開心笑住,揍她個姨教她踢人用隻手輕輕摸面,我現在可以點教她?

珍珠宮

原文章由 katiekk 於 08-2-20 19:26 發表
我個囡囡現在2 year old,因為平日都是比人揍,我一星期先接她一次回來,她有些不鍾意時,她會訓地/打我面/me我隻手,她現在都不太識說話,我打好,她又打反我,有陣時,她用2隻手好大力拍我面,她好開心笑住,揍她個姨教她踢人 ...

katiekk :

你已經睇咗前面講點讚?

男爵府

畀面勳章

thx for sharing!:lol:

民房

原文章由 SandraLo 於 07-8-22 21:38 發表

LILY媽咪 :

既然你想知多d,你pm個e-mail address 俾我, 我想send個剪報給你,就算未啱用, keep住佢, 小朋友大d 會啱!

Hi SandraLo,

我都想要個d剪報, 可否e-mail給我呢, 謝謝 !

[email protected]

Rozanna

珍珠宮

原文章由 rozanna 於 08-2-22 17:18 發表
Hi SandraLo,
我都想要個d剪報, 可否e-mail給我呢, 謝謝 !
[email protected]
Rozanna

我要先聲明, 如你冇睇過我講(教媽咪)點矯正壞行為, 而你小朋友係未夠10歲, 你可能會完全唔明個剪報講乜!我放工會照send 俾你, 有關個剪報嘅問題, 可响番呢個topic 問我, 教小朋友就入呢度:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=840915&extra=&page=1

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

Sandral Lo,
我個仔(四歲)以前晚晚臨瞓前都唔肯去廁所,攪到晚半夜都要起身去廁所小便,咁我睇完你既教法,有一次就試下同佢講:俊俊,我知你好叻架,你一定記得媽咪講過每晚你臨瞓之前都要先做一件事,你記得係咩嘛?呀仔好開心咁答我:我梗係記得啦,go wee wee吖嘛 ,連續講左幾晚之後,佢而家晚晚都自動自覺臨瞓前都去廁所lu~唔該晒~

珍珠宮

原文章由 chunchunbb 於 08-2-24 12:37 發表
Sandral Lo,
我個仔(四歲)以前晚晚臨瞓前都唔肯去廁所,攪到晚半夜都要起身去廁所小便,咁我睇完你既教法,有一次就試下同佢講:俊俊,我知你好叻架,你一定記得媽咪講過每晚你臨瞓之前都要先做一件事,你記得係咩嘛?呀仔好開 ...

重可以用响唔同情況架!試過就知點好!

大宅

好媽媽勳章

好清晰,教小朋友真係一門學問,各mama要加油

首頁
23456...9

尾頁

跳至