嬰兒用品

跳至

首頁
23456...62

尾頁

男爵府

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 4)

serenacheung,

別墅

maggie,
你對B張新大頭照又真係幾靚「仔」喎,無咁BB!
好犀利!8000張相,多唔多哂出來呢?我儲一排有空才選一些晒出來,每次都幾百元,已經fade out佐一些,否則更貴!幸好有digital camera!
孖B大佐,企唔定,十之七八(常常)影到鬼影,冇哂心機,所以索性拍video多!

all twins mama,
你0地用邊部相機數碼相機,可以快速捕捉佢

男爵府

candy,
加埋lalalam, 佢對係孖仔, 日期我唔記得, 你pm問下佢.

男爵府

candy,
oh sorry, i see her name no.33

別墅

rl,
Hello!!!!你係度

大宅

如有錯漏,多多包函,請pm通知我更新.thanks!

1)mrs.leung........(8/10/94)孖女
2)onlokma..........(??/12/98)孖仔
3)CCHOW22........( ??/03/00)孖仔
4)3kids..............(19/07/00)孖仔
5)twinsma..........(06/09/00)孖女
6)4KidsMom........(24/12/00)孖仔, 宏康/滿康
7)Taofungshan.....(27/12/00)孖仔,Joshua&Joseph
8)twinsmama......(??/12/00)孖仔
9)Heidi媽.............(05/03/01)孖仔,Dickson&Michael
10)H&WMama.......(07/03/01)孖仔
11)choychoy.........(??/03/01)孖仔
12)twins媽............(??/??/01)龍鳳
13)twingirls.......(13/06/01)孖女, Melissa & Nicola
14)twinsmother (12/09/01)孖女, 倩樂 & 倩妏
15)Twinsmami......(27/12/01)龍鳳,芷琳/梓謙
16)marblema.......(05/02/02) 龍鳳, 錚熹/鈺然
17)meijing...........(28/02/02)孖女, 嘉晴/海晴
18)蚊滋媽咪..........(??/06/02)孖女
19)TwinsMaMa......(??/06/02)孖女
20)LEON.(10/07/02)孖女,Janice & Joey(呈呈/頌頌)
21)blue_blueberry(25/07/02)孖女,sharon & sherry
22)irenepang803.(27/07/02)孖女, Suei & Summi
23)jc0901...........(31/07/02)龍鳳, Oscar & Esther
24)Babe..............(07/08/02)孖仔, Justin & Julian
25)小孖

大宅

Serena,

很高興認識你呀。你對孖b幾多週出世呀,那麼你孖b已6個月,是否好揍呢??

男爵府

lalalam,
係呀, 我返5日

複式洋房

serenacheung:
Hello!你對孖B好得意,我對孖B佢地一餐吃六安奶,一日吃五餐,而米糊就吃7匙,每次吃完都咸,因為唔夠.我唔敢比太多佢地,驚佢食滯.你幾時去健康院做綜合測驗?
All twins ma ma :
我想問你地知唔知道6個月去健康院做綜合測驗做D咩?等我可以同佢地預備吓.

大宅

lalalam
我很少把相晒出來,只是把相save 落一個專for他們相片的hard disk度.

sandy
我下個星期才做那綜合測驗.其實不用擔心,做測驗只是想知他們的發展,事先train好反而不知他們的真正程度.反而我想知要做幾耐,方便我安排他們的用膳時間.

孖b現在也是食6安奶,三餐奶,兩餐糊,大孖通常食晒,除非太眼訓.細孖就好睇心情.我現在也由得他們了,肚餓自然會喊,勉強無幸福!

大宅

sandymark:
六個月o既測試通常比d玩具o既聲音比bb聽
[img align=right]E:\PHOTO_10(10_042)[/img]

大宅

candy_kent:
我現在沒事啦! 我現在成日飲檸檬水止嘔啦! 所以沒事啦!
不過胃口就好大啦!
昨晚8:00幾食完飯,到半夜3:00到有肚餓, 要食2個極大麵包+一柸奶, 不過今次..............胃口好好呀!
[img align=right]E:\PHOTO_10(10_042)[/img]

複式洋房

Dear all,
有D
Isaac & Anson

大宅

Queenie2003
我28週時都有相近問題.最重要是細那個的增長有無問題, 你的血壓有無問題?
我當時是細的無乜增長,但因check到bb的血流量ok,而bb28週又太細,所以一直拖,但keep住每星期回醫院checkbb心跳,兩星期照一次detail scan.到32週發現我有尿蛋白,所以便開刀.出世時大b3磅,細b2磅.
你有31週,bb都有3,4磅,也不用擔心.
其實無論食甚麼都幫助不大,但食得好,睡得好,對媽咪都好.媽咪身體好,開完刀都復完得快d,照顧bb都好d.

別墅

sandymark,
嘩, 你對孖b都幾食得喎, 我對孖b相對就食少d la. 我唔係好敢比咁多佢地食呀, 因為佢地時不時都會嘔, 一日五餐計, 每個b平均每個星期嘔2次, 半安至2安不等!我真係好怕佢地嘔架!
我就約左6月5日去打第三針肝炎針, 我估會做埋測試啩!

siubakto,
我對孖b在36週半出世, 大孖5磅3, 細孖4磅6. ok la!
而家6個月係好湊左, 但係佢地就唔係好肯食奶! 每次食奶食成個鐘, 有好多時都食剩添(一日5餐,開5安半至6安)!
d人叫我煲開奶茶比佢地飲, 但係我又怕, 不過見佢地食咁少, 又想比佢地試下!你地又係點架?
仲有呀, 佢地好鬼懶, 仲未識坐, 其實係唔肯用力!

rl2999,
如果你唔怕煩, 可否教我開果皮水呀?! 係用黎開奶定作淨飲呢? 係咪粥水呀?
咁仲有d乜野可以煲比佢地呢???

candy_kent,
Thanks for your update!
係呀, 尤其係妹妹, 佢好肥呀!!!
佢地係個胎盤架, 所以托賴無乜問題!

男爵府

serenacheung,
pls check pm. 其實係蚊滋媽咪教我煲

男爵府

Queenie2003,
其實你唔咁擔心, 呢個問題我都試過,

大宅

rl2999 / leon:
我已經照了超聲波啦! 醫生証實是單胞胎,
我已經放下好大好大..............心頭石啦!
預產期是出年o既1月呀!
現在得8週幾咋? 不過照了超聲波, 醫生話小小b同其他同胎數的比較, 我個胎細o左人o地一週呀! 醫生話驚唔長胎呀!
通常唔長胎都會咁o架! hubby同我都好擔心小小b呀!
所以孖b近排都過了婆婆家站住, 我自己就盡量休息啦!

我覺得自從有了小小b之後, 就好似忽略了孖b呀!
我個心覺得好唔舒服.........好似好對唔住子b咁呀!

男爵府

蚊滋,
你唔好咁諗! 你真係需要多

大宅

蚊滋媽咪,

首先恭喜你今次係單胞胎, 如果唔係, 都幾頭痕. 另外, 我沒有做過正式統計, 但我記得我自己同D朋友陀囝囝時都係特別大胃, 我陀孖B時有返工, D同事經過我個位, 都見我食緊野, 我當時真係一日不停口, 仲要買定麵包半夜肚餓時起身食, 真係冇誇張架.

不過你而家最緊要休息多D養胎喎.

首頁
23456...62

尾頁

跳至