少年成長

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:我都投降……日日幾乎要掌刮個女……好心淡

你再掌刮個女,你就越難收補關係……
我大仔12歲,仲係一個好受教既孩子,關係係愛,尊重,聆聽,多讚賞中建立……
希望樓主多努力學習,關係自然會好轉起來……

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我個仔未夠8歲,7開始有自己思想,成日問點解要聽仢話,一言九頂。越閙起變本加厲,所以跳級上嚟呢版學嘢。

最近我改變了,我不能再當他是小朋友了,放下權威、互相尊重、比d 選擇佢。當然也要比佢知條底線喺邊。

一個星期,關係好咗好多。

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

打……有朝一日會打走佢,到時唔駛教了

到時又會帶俾妳第樣煩惱

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

係反叛期,反叛就一定架啦.人人都會經歷,只差程度不同.
依家係打完佢一次,係咪以後就改好晒?恐怕不能吧.打完,只會令佢更反叛.
下次又犯,你仲可以點做?
唔知仲有咩辦法,就去問下社工啦.一個唔得,就問第二個.問D資深的社工,總有解決辦法的.

複式洋房

大宅

引用:我仔都中一,我想搵佢既優點都搵唔到,成績

原帖由 carmenchiong 於 15-06-17 發表
我仔都中一,我想搵佢既優點都搵唔到,
成績差,態度差,無禮貌,
拍拖乜衰野都做齊咁滯,我都刮過佢,
其實妳可以問學校社工他會只点妳

仲有他亦會找你個小朋友和他 傾傾

大宅

我明白而家小朋友係會好反叛,但係你個女女已經中一,無可能再用打去令佢明白佢既行為係錯既,因為佢自己有自己一套,同埋需要別人尊重

所以,我覺得有時同佢出去行下街,溝通下,建立好D既關係,之後才慢慢咁引導佢既行為係唔岩既

加油,希望你女女能夠明白你既心意

水晶宮

青少年苛爾濛失控,做母親唯有體諒下,我大仔固執到死,我有時好嬲,平復了,他會向我say sorry !一個月嬲2次,其餘日子快樂的!但開學了最怕學校打電話來,因為與同學互相聚集苛爾濛必有笑料!
自由太多會令世人失去平衡

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

你打走左佢仲麻煩...
陣間係出面唔知識埋D咩人、離家出走。
中一係反叛期既開始, 中四之後會好D架喇。
多D接觸佢既世界、瞭解下點同佢溝通。
疌成日都覺得畏難教過囝。
加油丫~

大宅

回覆:littlekitten 的帖子

我個女在15-17捱過這兩年关系都好叉,
現在 21歲,她每天回來都會講吓她今日,發生在她身上的事。真是要好有內性,恒心等待加油

男爵府

hashtag影視迷勳章

如果忍到試下做收聲先果個。之後平心靜氣(表情平和)同佢講:注意態度

別墅

反叛期越打越反叛,到時離家出走就麻煩,多啲同佢傾下計,用朋友既身分去關心下佢

男爵府

如果係我, 我會全天侯黑佢面, 佢中意叫下你,你就舌累飯應.....唔中意就唔彩人OR串串貢............. 等佢意識一下, 無條件既愛唔係必然..........

子爵府

貓狗褓姆

我上個月都仲係好似你咁, 呢個月我投降啦, 話我照話佢, 佢一駁咀我即講得,得,得我收聲, 提咗你, 你唔信後果自負, 我理结果唔理過程, 结果衰咗我會做跟得亞媽, 叫佢醒醒定定

首頁
23456...10

尾頁

跳至