嬰兒用品

跳至

首頁
34567...50

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 3)

twingirls,

飲夏枯草白豆會出水痘

妳幾時同jc, irene 有gathering? 如果妳地係lunch time, 又係尖沙咀附近, 我都可能join到, 我由中環過去, 好快.

marblema

大宅

2Kmami,

我覺得孖b一齊考會有小小著數, 好似我個case咁, 阿囝比較cool, in. n1時冇乜反應, 要佢做lee樣佢偏要做第二樣; 相反, 阿囡有求必應, lum掂晒 d 老師同主任, 結果雙雙入選, 試左3間, 3 間都ok.

我諗住佢地讀小學個陣先至讀唔同學校, 因為兩個b性格唔同, 男女的發展速度亦有明顯差異, 所以分開學校, 避免比較, 心理發展會健康 d.

marblema

大宅

Mablema:

如果真係有小小著數都好過無, 揍孖B o今辛苦都有小小安慰嗎! :-P

不過想起如果你對孖B讀小學讀唔同學校, 可能兩個d上下課時間唔同,測驗考試時間亦不同,你一定會更加忙la!

2Kmami

男爵府

hi irenepang803,

1) 我對孖女現時大約25/26磅, 出世時真係好似一抽提子般大. 想起現在真係有些安慰, 其實我湊就唔辛苦, 但當時個心就好辛苦. 因為她們出院時, 我用了很多錢, 請了很多人去照顧我對孖女, 成日怕他們有時, 自己不懂得處理.
2) 初頭想分開讀, 但現在又決定一起讀, 因只不過是幼稚園, 唔想她們有不開心, 等小學先分開.
3) 暫時選擇了根德園上午班, 但和我老公有些教育上的分歧.

禁止訪問

大宅

candy_kent :
預祝孖女一歲生日快樂!HAPPY BIRTHDAY!身體健康!
肥肥白白!聽教聽話!
孖女生日諗住帶佢地去邊樹慶祝呀?係呢,你對b開始學行未?

大宅

candy,

我覺得baby love so far so good la, 冇敏感, 高腰, 都幾索.

marblema

大宅

MarbleMa:
你對B仲未戎片片咩 我諗住天氣熱D幫孖B戎片呀,有乜
秘訣講D黎聽聽等我參考吓吖.

大宅

TwinsMother:
其實我覺得讀邊暑間都唔緊要,最緊要係孖b讀得開心,我同你同marblema嘅諗法一樣,幼稚園時就比孖b讀同一間,小學先
分開,我都覺得咁會好d,咁而家你係自己湊還是有工人幫手?

大宅

twinsmother,

妳對孖女真係好細呀! 當年我見到自己個女都觸目驚心 (1.5 kg), 何況妳那paire咁細!?

原來妳都打算小學時替孖女分校. 睇黎我的想法都相當正路. 根德園唔錯wor, 係咪又糾纏於傳統教學同活動教學之間? 我會以bb o既性格做大前題, 對號入座lor! 我覺得如果個b係可以push 個 type, why not 唔揀間強 d o既kinder? 如果個b都未ready 去push, 咁咪俾佢玩下先.

marblema

大宅

irene,

佢地歲半時試過戒片, 唔成功, 成日都係賴左先叫姐姐, 以前佢地肯坐廁所仔, 大大下竟然唔肯坐! d 人話最好兩歲先開始戒片, 唯有唔迫佢地lor!

我乜都試過晒, 真人表演都出埋, 不過都係冇用, 依家唯有寄望入左n1會幫到戒片.

marblema

禁止訪問

大宅

marblema:
孖b又會咁得意嘅,其實我覺得如果一個肯另外嗰個都好快戎
倒,因為孖b都好鐘意模仿對方,係喎,你對b啱啱過左2歲生日,
補祝happy birthday先,雖然遅左d,你叫孖b唔好介意呀,
hehe 咁孖b而家係咪已經返緊n1?

禁止訪問

大宅

Candy_kent
lift口見到的是我!
我都覺得你對b好熟面口,但相片中的她們比較大,真人就bb一d.

想不到那麼多媽咪和我老公想法一樣,想孖b分開學校讀書,但當我想到分開接送,分開見家長,分開考試,就覺得到時會分身不暇.我也知分開對bb較好,避免互相比較,對自我成長較好,但太太太辛苦了!希望到時會想到解決方法.

大宅

我最近忙於教兩個女,因為佢

男爵府

2Kmami,
我冇諗咩日子?只就到hb時間就帶孖b去打針,你吾講都吾醒起2/14號係情人節?我地老夫老妻仲邊有咩慶祝,求其yard餐飯就係。有左對b後你第一個情人節點過?

irene,
估計oscar吾係吾肯番學,只係比佢一有戶外活動後就吾願意番回課室靜靜聽書,原因我諗到頭爆原因只得一個--〝難玩〞!為此我曾向teacher ask for advise n 問佢點handle?佢回應係過多2 wks may be有轉變,叫我比d時間!另一日我個囝又係咁,雖然今次teacher冇趕我仔la出去但吾多吾少有影響到其他小朋友,個心吾太舒服。個main pt最想個teacher可以教我用咩方法令囝囝情緒易handle d?

其實又點止淨係剪頭髮要度期?根本做每件事都冇可能比到個right time自已!

marblema,
先同孖寶講聲happy happy birthday!去左邊shu同佢地慶祝?有冇攪〝扒地〞?

我個囡出世無耐便發現one of her腳指公斜左少少所以要做物理治療矯正,e +已ok很多。鬼叫佢亞媽個肚冇彈力,漲吾大咪掘埋佢地lor!仔仔出來都有少少斜頸但現已畢業吾洗再做治療,變回fit boy一個(fit boy係佢亞媽作大薯頭係真既 )!

pg並吾算多學生,全班合共五人,由一外籍老師及一北京老師帶領,北京老師每堂逗留十五分鐘,each of kid有我地家長陪同(1對1),相信是可應付得來。

下堂試用你教我的方法引下亞仔,希望可以攪得掂佢。原本興致勃勃send佢番學,佢堂堂咁攪到我無佢符,連我都吾想陪佢番。

你諗住分開孖寶讀小一?嘩,到時咪大件事?面對吾同課程又要分別接送,會否覺得頭痛?其實我對b d性格亦都好大分別,但本人實在怕煩....怕累所以諗住send埋佢地同一間學校,至多叫學校分配吾同班比佢地。有時我又諗,不如send一個讀國際學校,另一個就local sch,咁我可以全力專攻讀local sch one,但又怕佢地大左識埋怨所以好頭痛!老實講2個齊齊讀int'l sch就一定吾ok,等佢亞媽中左六合彩佢地就有望,所以都係forgive我完美的想法。

邊到有錢移民?搬屋之嘛。諗住臨走前比d回憶自已同bb,咪借意攪下gathering meet下朋友仔。到時又有排忙。

leon,
好耐冇talk,對孖女個look大個左!若lousie call us到時都call一call你,see我地可以幾時出來meet?

candy_kent,
好鬼羨慕你地可以同佢地著一模一樣既衫仔、褲仔、裙仔,大肚時個醫生照到同我講一個係仔另一個吾知,當時確係有d disappointed,諗住係孖女就perfect,因為我同hb好鐘意女,到時可以同佢地dress到一色一樣,幾咁Q!誰知吾係孖女又吾係孖仔,仲要出來個face完全吾一樣,到e +仲攪笑佢地一個高一個矮(高果個係妹妹矮既係哥哥),完全無人信佢地係孖既,你話屎伙嗎?又講見到孖b二人一日一日長大,講不出咁多開心話盡在心中。

最後祝你對b生日快槳、快高長大、人見人愛、車見車載!

鬼馬auntie jc

大宅

candy_kent:
我住加太賀附近架,做乜呀,係咪想約我呢?hehe

大宅

jc:
其實我諗可能係你小帶孖b出街,而家oscar有得反緊係唔肯
坐定定聽書仔啦,你可以用mablema教你嘅方法可能work
架,因為如果我帶對b出街時扭計,而我又唔想喺條街到同孖b
講道理時,我就會搵d平時佢地好鐘意食嘅糖氹佢地,多數都
ok.係呢,做乜無lala搬屋,係咪諗住搬間大d呀

禁止訪問

首頁
34567...50

尾頁

跳至