嬰兒用品

跳至

首頁
45678...74

尾頁

複式洋房

原帖由 CYK 於 09-4-3 15:40 發表
我就咁用清水浸,約15-30mins,通常每隔3-4小時就換1次膠桶內的水,其實,浸完水之後, D尿布都無咩味啦...因為我只係日間用,所以,都係6-10條左右,會叫工人日日手洗...若真係多,就會叫工人用BB洗衣液,係咁E手洗下(搓幾下) ...

CYK, $_$,
Tks for your advise!
我會再考慮吓個迷你洗衣機, 其實我又唔介意
同一架機洗, 只要分開大人衫,bb衫同尿布洗
咪得囉, 等bbs出世睇吓用幾多先算, 如果有
20條/日個迷你洗衣機都唔知洗唔洗到.
我預咗間屋到處"萬國旗", 好彩廳房的窗可以
曬, 朝濕時就放入乾衣機.

男爵府

醒目開學勳章

我個B 而家2個半月大, 全人奶, 想轉用尿布環保D,
有無人奶B用開尿布?
開大係咪好難清潔?
因我個B開大係好以糊仔咁, 用尿紙有無用?

伯爵府

我琴日都係沙田citysuper買左motherease尿布呀, 買左三條organic呀, 仲買埋隻吸水墊, 洗左六百蚊左右, 隻尿布都幾厚同埋幾大條, 我諗bb至早用motherease都要滿月後先用得, 我都覺得佢幾吸水同埋舒服, 但係真係幾貴, $185一條架, 所以我唔敢買得多, 諗住用得好先買多幾條....

暫時我只係好似叫mides的bb brand的一pack 6 條尿布同cover, $188, 隻尿布質地唔錯, 岩bb頭六個月用, 跟住再加3條motherease尿布, 因為我放完假後bb比ee湊, 係ee屋企未必會用尿布, 所以唔買咁多尿布, 諗住滿月之後睇下買唔買多少少傳統尿布, 同埋我都想買coolababy試下, 比motherease平好多, 唔岩用都唔會肉痛呀...

別墅

終於踏出尿布第一步: 買左最全統既尿布(要用扣針果款)同褲仔. 因為唔知用成點, 所以買隻最平既試下. 應該今晚乾左就可以試到啦! 好緊張, 希望唔會搞到一鑊粥.
不過好唔開心, 老公唔比我用洗衣機洗, 因為佢話怕叔仔一家唔鐘意, 覺得污濁, 其實佢地都有小朋友, 應該明白. 不過算啦! 最多我自己洗(因為怕工人姐姐做唔切咁多野!)

伯爵府

我都有買傳統尿布, sales 教話唔駛用扣針架, 佢話加埋條褲仔就唔駛喎, 摺到好似三角型果隻款喎....你試下唔用扣針跟住加褲仔得唔得呀, 我都未開始用, bb四月尾先出世, 我第一胎時用紙尿褲, 所以我都係用尿布初哥來架...

原帖由 mimibebe 於 09-4-9 15:27 發表
終於踏出尿布第一步: 買左最全統既尿布(要用扣針果款)同褲仔. 因為唔知用成點, 所以買隻最平既試下. 應該今晚乾左就可以試到啦! 好緊張, 希望唔會搞到一鑊粥.
不過好唔開心, 老公唔比我用洗衣機洗, 因為佢話怕叔仔 ...

別墅

snoopyiu , 無錯呀, 我係果款, 我都無用扣針, 我亦係用褲仔抱實佢, 剛才見到尿布同褲仔都乾左, 就立刻開始用, 好想bb快d veevee .

大宅

請問係邊度可以買coolababy尿有,同褲仔,因我而家用緊傳統尿布同褲仔,成日過或, 通常幾耐換一次片.

yy

原帖由 hyberchiu 於 09-4-7 17:13 發表
vickywoo121,

我都係湊三個,不過有工人姐姐幫,得我老公做嘢,經濟壓力仲大. 我剛用了coolababy 第三日,都幾方便,同埋我個人覺得唔用隔尿紙都ok,因為佢係fleece面,d屎漬一沖就甩,可以慳d.

至於乾方面,我部洗衣機100 ...

大宅

我都同細女用左幾日,不過的都係試下,我買左日本既尿布$159/10條,加膠褲仔$29.9,我都有加尿墊,因為唔知幾時開大,都OK,我都有買傳統68/10條,識摺,但就好似唔知點咁,加左尿墊就算有poopoo,都好易洗,我用左2日都冇流出黎,連夜晚瞓覺都OK,我而家都係向屋企同佢用,唔敢出街,我都係等老公得閒出沙田睇下,果到好似多D野睇,同我都想睇下mothercare同motherease既分別,
因為我都覺得其實尿布同尿片都冇咩分別,只係一隻要洗,一隻就咁棄

大宅

原帖由 yy媽 於 09-4-9 04:49 PM 發表
請問係邊度可以買coolababy尿有,同褲仔,因我而家用緊傳統尿布同褲仔,成日過或, 通常幾耐換一次片.

yy

coolababy我見好似得上綱有,
我就隔2﹣3個鐘同佢換一次

大宅

原帖由 snoopyiu 於 09-4-9 03:05 PM 發表
我琴日都係沙田citysuper買左motherease尿布呀, 買左三條organic呀, 仲買埋隻吸水墊, 洗左六百蚊左右, 隻尿布都幾厚同埋幾大條, 我諗bb至早用motherease都要滿月後先用得, 我都覺得佢幾吸水同埋舒服, 但係真係幾貴, ...

我都想買motherease既尿布,但又要等老公等閒同我地出去,因為遲D個肚大D又唔想行,但我上綱睇到向加拿大買平香港一半,所以我都心大心細,香港買齊一套要$2500左右,加拿大既一套比香港既多都係1200左右,(我有親戚向加拿大可以幫我寄返黎或朋友拎返黎)就算要比運費都平過香港,但有問題又唔知可唔可以問返香港代理,
coolsbaby又比motherease平,用途又差唔多,而家都係諗緊買邊隻,同向邊到買,

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

禁止訪問

大宅

原帖由 joeywongmy 於 09-4-9 06:53 PM 發表

有人係canada買就梗係搵佢買啦
平好多架

所以我都要去睇下D料,因我傳統2日都覺得OK,工作都唔會話多左,

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Pigbaby 於 09-4-9 14:59 發表
我個B 而家2個半月大, 全人奶, 想轉用尿布環保D,
有無人奶B用開尿布?
開大係咪好難清潔?
因我個B開大係好以糊仔咁, 用尿紙有無用?

我係全人奶全尿布B黎架...
你可以去永安買一盒隔尿紙放o係尿布上面架,
咁如果阿B便便就會隔住左,得D便便個印o係布上面架咋,
你浸完塊布再用洗衣機洗就好乾淨架喇 ^^

男爵府

最衰我屋企冇有線啦,我都好想睇!

原帖由 joeywongmy 於 09-4-9 08:51 發表
上次同有線做左個關於尿布既訪問
下星期一(easter)有線新聞一台有得睇勒
請大家多多支持^^

洋房

我都係綱上揾到,你search "coolababy" 會有好多資料,個個dealer價錢唔係差太多,你自己選擇,我唔想同個別dealer賣廣告. 應該都可以約親身交收,一手交錢一手交貨.

原帖由 yy媽 於 09-4-9 16:49 發表

yy

禁止訪問

別墅

我家陣用緊傳統要摺既尿布加褲仔, 想問條褲仔係每次要換定係可以濕多幾次尿先換褲仔呢?

禁止訪問

禁止訪問

首頁
45678...74

尾頁

跳至