少年成長

跳至

首頁
45678...12

尾頁

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:+++ 小五呈分加油站 +++

我可以一齊傾嗎?小女今年小五仲係成日粗心大意攪到啲分數低晒(照抄字都可以抄錯) 可以點處理?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

今朝真係火...

上星期考完試...一連放左4日假...
1日去左同學屋企,1日去做義工加驗眼,1日做義工..1日去踏單車釣魚..
每日都有半日時間係屋企的...
問左佢幾次..功課做晒未?佢話我係考試前已簽左手冊,即係做晒..

點知今朝先發現視藝袋有份勞作完全冇郁過...今日交
佢又冇寫手冊...我都冇為意...今朝真係比佢激死...
今日放學比人寫手冊佢就有排比我罰

諗起佢又要比老師寫手冊真係想
小一至小四...每年最多都冇5次比老師寫手冊..
今年小五...上學期都冇寫過...
但係由2月到依家下學期都只係一個月左右...
佢就比老師寫過超過10次手冊
點見人丫

男爵府

回覆 月希 的帖子

唉..我女都係.我都唔敢想像點拎本手冊去報中學...

禁止訪問

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香香 發表於 14-3-21 17:20
我都想問大家. 而家佢地做功課. 你地會坐係隔離睇嗎? 佢是否自已入房做還是廳呢?
因為我考試前, 老師要佢地 ...
由幼稚園至現在p5都冇跟功課,放學後會自動自覺做功課和拾書包,佢唔識先問我

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

香香 發表於 14-3-21 17:20
我都想問大家. 而家佢地做功課. 你地會坐係隔離睇嗎? 佢是否自已入房做還是廳呢?
因為我考試前, 老師要佢地 ...
我仔一向係自己係房做...我係書房上網...佢做完手寫拎晒功課手冊比我..佢就做網上練習..我唔對功課的,只係睇佢手冊寫左的都有做就簽名...

佢都錯好多...但係我唔理..咪由得佢改正囉...

禁止訪問

珊瑚宮

香香 發表於 14-3-21 18:13
你仔自律.

我地空間有限都係在廳做. 不過有細妹行來行去. 我地又洗碗又成. 佢就比較不集中.
我仔唔自律..只係我冇眼睇佢...

禁止訪問

引用:Quote:香香+發表於+14-3-21+18:13+你仔自律

珊瑚宮

香香 發表於 14-3-21 18:37
自己做晒好好?
佢係自己做晒..但係會全對..亦好SIDE時間囉

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:peggy+發表於+14-3-21+17:25+由幼稚

原帖由 香香 於 14-03-21 發表
我女都係自己做,我無陪過佢做,佢p1時我同佢講,話mama無讀書好耐,咩都唔記得,你自己上堂留心呀,我唔識教你架,所以佢真真係唔識先問我,復活節都係做學校功課,我同左佢講隨左做功課重要做下練習啦,因為準備考試啦咁囉

伯爵府

這次測驗會佔弟一次呈分,開始發覺我有壓力,今日由朝溫到晚,淨系數學四點半到五點半,再由七點半至十點。不斷計,只希望星期一考試冇咁粗心大意,順便溫下數,明天諗住全日吾步出門口,上午至三點溫中文,之後數學,,早些休息。希望一齊順利冇嚇我

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 14-3-18 08:05
今朝真係火...

上星期考完試...一連放左4日假...
我個仔都喺咁啊,上學期已經周不時欠野。下學期仲嚴重開學第一個禮拜,日日都欠,第二個禮拜都冇改善,本手冊花曬............冇辦法我唯有訂立罰則,本來佢放學可以有半個鍾睇書同下午茶時間,如果當日欠任何野被寫手冊,我就扣咗佢個下午茶時間,要佢馬上做功課,宜家叫做有小小改善,唔喺完全冇欠,喺欠小咗好多。
我以爲我個仔喺咁,原來你小朋友本來咁自律都會咁,喺咪呢個年紀喺咁呢?

珍珠宮

chrischeung 發表於 14-3-22 22:40
這次測驗會佔弟一次呈分,開始發覺我有壓力,今日由朝溫到晚,淨系數學四點半到五點半,再由七點半至十點。 ...
睇到都覺得好大壓力,加油啊!!!!

伯爵府

回覆 kittylam 的帖子

系我傘,亞仔吾識死㗎。仲寫 大陽,錯別字嚇得死人,平時識嘅可以突然間錯。心血小都頂佢吾順囉。

珊瑚宮

chrischeung 發表於 14-3-22 22:40
這次測驗會佔弟一次呈分,開始發覺我有壓力,今日由朝溫到晚,淨系數學四點半到五點半,再由七點半至十點。 ...
第一次呈分唔係最尾果次考試咩?第二次係小六第一段考..
第三次係第二段考...

乜唔係咁咩?

珊瑚宮

kittylam 發表於 14-3-22 22:52
我個仔都喺咁啊,上學期已經周不時欠野。下學期仲嚴重開學第一個禮拜,日日都欠,第二個禮拜都冇改善,本手 ...
唉~我都唔知...真係好得人驚囉..依個下學期比老師寫手冊既量..
已經比....佢之前幾年加埋小五上學期既量要多
我叫佢溫習..佢重N咁多借口唔溫住...
好囉..第二段考全線下滑..自己都知衰左...

但係口講衰左...叫佢落力D溫習做好D功課...準備第三段考...呈分啦...
佢重話之你....係要同我唱反調....

佢又唔係唔做...只係依家乜都要駁下你先...
等你罵完佢...花一個鐘同佢訓話...
之後先去做囉...

珍珠宮

chrischeung 發表於 14-3-22 22:59
回覆 kittylam 的帖子

系我傘,亞仔吾識死㗎。仲寫 大陽,錯別字嚇得死人,平時識嘅可以突然間錯。心血小 ...
呢D錯誤好難避免,又好鬼激氣,要睇小朋友自己本身謹唔謹慎,我地逼都冇用,最緊要考試嗰刻唔好老花眼上身。

首頁
45678...12

尾頁

跳至