少年成長

跳至

首頁
12345...32

尾頁

複式洋房

唔肯講野....

男仔小朋友1歲半都唔肯講野, 心情好叫人就只 "mamama" 3個平音(叫每個人都一樣), 有時只係口郁郁無聲, 但係你叫佢做什麼佢都明白同做到, 咁點算?
有無其他小朋友係咁?
該用戶已被刪除

Re: 唔肯講野....

洋房

你唔好担心,我朋友個仔2歲都唔肯講嘢,只識叫爸爸~~
後來去咗健康院評估,醫生話個bb懶唔肯講野~~
依家2歲零4個月,己經識講好多野喇!

大宅

慢慢來,第時返學實OK添 :wink:

複式洋房

上個星期去打針時, 都同姑娘傾過呢d問題, 姑娘叫我地同bb多d講野, 但係我地都試過, 講極佢都淨係點頭擰頭同"沙"手,
唔知會唔會因為成日都剩返bb同個印傭係屋企既關係, 印傭又成日顧著做野, 得佢自己玩, 所以整到佢好孤獨咁呢?

大宅

睛靈勳章

身處的環境是否有足夠的語言刺激,對小朋友的語言發展是很重要的。小朋友長時間自己玩,得到的語言示範少,是其中一個引致語言發展慢的因素。

我有一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料,有興趣的話可把電郵地址pm給我。你試試跟著做,每天用30分鐘和小朋友玩,三個月後應該會見到效果。

colin1328 寫道:
唔知會唔會因為成日都剩返bb同個印傭係屋企既關係, 印傭又成日顧著做野, 得佢自己玩, 所以整到佢好孤獨咁呢?
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

洋房

delete

大宅

稚言治語,

I want one copy of 家長如何在家訓練小朋友語言的資料, pls check pm.

Thanks

大宅

sabrina91234,

Why the child have great improvement from 2歲都唔肯講嘢 but 2歲零4個月,己經識講好多野喇 ? Did the father give him some training or because he go to school ?

sabrina91234 寫道:
你唔好担心,我朋友個仔2歲都唔肯講嘢,只識叫爸爸~~
後來去咗健康院評估,醫生話個bb懶唔肯講野~~
依家2歲零4個月,己經識講好多野喇!

大宅

稚言治語 寫道:
身處的環境是否有足夠的語言刺激,對小朋友的語言發展是很重要的。小朋友長時間自己玩,得到的語言示範少,是其中一個引致語言發展慢的因素。

我有一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料,有興趣的話可把電郵地址pm給我。你試試跟著做,每天用30分鐘和小朋友玩,三個月後應該會見到效果。

我可唔可以要份copy ar?thx!個email address已pm俾你

[quote]
[/quote]

別墅

可否給我一個copy, 我朋友個仔仔2歲半, 健康院評估佢有言語遲緩, 要接受治療, 但政府要排期一年後至有位. 希望你份資料可以幫到佢. Thanks.

稚言治語 寫道:

[quote]
[/quote]

大宅

I've pm to you already, please check pm.
Thank you very much!
稚言治語 寫道:

[quote]
[/quote]

民房

我仔仔歲半啦, 同樣有這個問題, 我否send一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料給我, thanks[email protected]

別墅

唔肯講野....

Can you pls pm the info. to me? Thank you very much!

大宅

稚言治語,

I also want a copy. Can you please PM me? Thanks!

大宅

請PM俾我﹐ 謝謝。。。

我個仔都係18個月啦﹐一歲前都仲會叫下“媽媽媽媽” 或者“ 爸爸爸爸”﹐但無乜意思。。。依家就變成只係得用“那那那” 叫人﹐見到狗同車會叫“deck", 我估BB想叫但叫唔到正確音調。。
我係全職媽咪但有工人幫手﹐我都已經成日講野啦﹐講到口水都乾。。 點都唔肯叫媽媽。。。。

唔知會唔會係因為太多語言﹖我地主要係用英文﹐工人就同BB用印尼文﹐睇電視係國語。。。會唔會混淆﹖但我又個香港有Dplaygroup都用多國語言嫁。。。。 ?-(

複式洋房

稚言治語,

我仲未收到你的電郵, 請再電給我, 謝謝 !
[email protected]

民房

仍未收到你的電郵, 請電郵到 [email protected]
Thank you so much!

大宅

睛靈勳章

mrsleungbb, songbird, Sim, pegbrian,

因為資料有4頁A4紙那麼多,請把電郵地址pm給我。

tsc_shan, colin1328, MrsBunBun,

資料已寄出,請查收。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

大宅

睛靈勳章

雙語(甚至三語)發展是大部分香港家長對孩子的期望。誠然,一般小朋友雖然會在雙語發展初期有點混淆,但最終都能掌握。但對那些懷疑,或者證實有語言發展遲緩的孩子來說,我相信絕大部分的言語治療師,包括我,都不主張雙語發展。因為這樣做會進一步拖慢小朋友的進度。因為這些孩子學習語言的能力本來已經稍弱,別人用一分鐘學懂的字,他可能要兩、三天。假如同一件物件還要記兩個不同的詞彙,對他們來說不是百上加斤嗎?

此外,孩子拼合詞語成為短句的能力,與其字庫內的詞語數目有關。舉例來說,原本可以容納100個詞彙的字庫,只能夠記著50件「物件」,便不足運用這些詞語去拼合成為短句,令語言發展更慢了﹗

也有不少研究顯示,即使是正常的孩子,雙語發展會令他們混亂,尤其是三歲之前。而且會出現一些語法、發音上的錯誤,例如:「畀我蘋果。」(相對於英文的"Give me an apple.")。

問題是,如果家長一直使用多種語言,到小朋友兩歲後才"發現"小朋友有語言發展的問題,可以會延誤診斷和治療。要不要"搏一搏",家長自己要決定啊﹗

也許你會問,不是說學語言應及早開始的嗎?那麼我應該什麼時候才開始教孩子英文呢?到時會不會已經太遲呢?

跟據我的經驗,我會建議家長先選定一種語言,除非有特別的情況,否則最好是家長自己在家中使用的那一種。我們可先訓練孩子運用這種語言,直至他/她能純熟地運用,即可以用來作一般溝通、學習、表達情緒、思考、解決困難後才開始學另一種比較好。當然,偶然教一些英語的詞彙是不會構成大問題的。

我明白現時很多家長聘有外籍家傭,這樣,難免有雙語溝通。這跟父母其中一方是外籍的情況差不多。如果真的無可避免,我會建議用「一人一語」原則,即每人只講一種語言,切忌中英夾雜。

pegbrian 寫道:
唔知會唔會係因為太多語言﹖我地主要係用英文﹐工人就同BB用印尼文﹐睇電視係國語。。。會唔會混淆﹖但我又個香港有Dplaygroup都用多國語言嫁。。。。 ?-(

首頁
12345...32

尾頁

跳至