1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

mi 發表於 21-8-25 14:23
我既小朋友依家15個月大,一路有兒科醫生跟進(少去到健康院),由一歲時,醫生發現小朋友有自閉症傾向,主要睇到 ...

緊張係正常嘅,我五月登記政府九月二號評估啦!三個月就得了。二歲五個月了。八月協康評估語言表達能力差,其他勉強OK!醫院檢查都大致情況一樣,排o
到校服務培訓語言,因為剛剛好開學有n讀了,醫院 老師都說好幫助大 希望年底可以講多幾句!醫院叫不要協康評估自閉症項目。

別墅

回覆 Cindy曾 的帖子

請問點解唔好叫協康會評估自閉?我小朋友都就黎面N,但咩都唔識,你見N有難度嗎?唔好意思想問多少少,你覺得我依家可以做的咩?

別墅

回覆 sylingcccc 的帖子

可以問下自費training,去邊度報名?你覺得有幫助嗎?多謝你呀

大宅

mi 發表於 21-9-27 09:28

可以問下自費training,去邊度報名?你覺得有幫助嗎?多謝你呀 ...
有好多機構都有自費訓練,協康會,耀能,邁步,努力試等等,你可以睇下價錢同有冇响你住附近,因為呢啲訓練唔係1-2個月可以見效,預左以年計,所以搵間近既好啲
聽啲媽媽講自費訓練都會有效,我比唔到意見你自費有冇效,因為我自費左一個月就排到政府E位,即係自己帶小朋友出去上堂,第二個月已經响政府啲ngo學前位到上堂,上左個幾月,政府E位啲導師話要預幾個月至1年

大宅

mi 發表於 21-9-27 09:26
回覆 Cindy曾 的帖子

請問點解唔好叫協康會評估自閉?我小朋友都就黎面N,但咩都唔識,你見N有難度嗎?唔好意 ...

平心而論,小朋友如果15個月大,仲係細,要準確小小評估到有冇自閉,起碼18個月大,有啲機構直頭要3歲至做評估
大部份評估標準要18月或以上,所以果時我仔大約20定22個用左右做,會比較準啲

別墅

好多謝你啊,又多左知識,黎緊11月會見政府,希望可以開始排

別墅

係既,知道,不過想自己多D准備去面對,因為第一個小朋友,好多野都唔識,多謝你啊~

大宅

mi 發表於 21-9-28 09:08

好多謝你啊,又多左知識,黎緊11月會見政府,希望可以開始排 ...

政府係排'CAC?CAC都好似係要2歲至會評,最好問下
做評估前都可以研究下E位O位係乜,自己果區邊到有,排位排得快唔快,未排到位時就搵定啲自費訓練報定名,因為自費訓練都係要排,排定等做完評估有報告可以即刻上住先,同時間排政府訓練,甘會快啲
政府訓練服務係去自己住果區既社處排,做完評估係會比份報告你去自己果區社處排,如果你睇左屋企附近O位E位,上到社處見社工直接同佢講你要排邊到,甘會快啲
果時我上社處係直接同社工講我要排某間E位,之後就直接埴表申請,自己又打去間機構到問下情況
聽其他媽媽講,你一定要自己追社處至會快,因為有啲社工好hea做,完全唔跟
我好彩,一早定左揀邊個機構,叫個社工搞,又2邊追下,就大約個零月排到訓練服務
**一定一定要追社處,唔好比佢hea你大到你

大宅

mi 發表於 21-9-28 09:09

係既,知道,不過想自己多D准備去面對,因為第一個小朋友,好多野都唔識,多謝你啊~:ki ...

我都係第一個小朋友,都係咩都唔識,但迫到咩都要識,無論做評估或訓練,搵定曬資料去排,啲時間就可以好配合到
未排到評估同訓練,其實好多訓練可以自己响屋企做下既,例如帶落遊樂場玩,遊樂場係一個訓練感統既好地方,又可以方電,政府又有啲室內兒童遊樂場,免費的,不過可能要排隊
唔出街可以响屋企比啲唔同形狀通心粉佢夾起,夾通粉對佢手指肌肉好,大啲寫字有幫助,屋企搵個水樽比佢入水樽,可以練佢手眼協調,去啲咖啡店拎啲咖啡粉返去玩,同比米佢玩,呢啲對佢地都有幫助,又冇甘悶,得既話仲可以玩水彩,我仔10幾個月就玩
呢啲你當玩,响屋企kill time,甘你會輕鬆啲
未做評估前我已經比我仔玩呢啲,所以感統同大小肌肉佢情況都還好既,去沙灘可以玩沙,完全冇驚

別墅

BABY:你真係我的天使,我會搵資料睇下屋企附近有冇EOIS位,搵定,係屋企搵你講既比佢玩,你真的是我天使,無限感激,

大宅

mi 發表於 21-9-29 14:01

BABY:你真係我的天使,我會搵資料睇下屋企附近有冇EOIS位,搵定,係屋企搵你講既比佢 ...

唔洗客氣,希望幫到你,你都可以諗下咩位方便到你
我揀E位,係因為唔洗因應學校上堂日子耐影響到訓練,唔係返學既日子,例如暑假,停課,而影響到個訓練安排,而我又可以一齊上堂睇下佢學乜,而且k我地未必讀返n果間,到時轉校又要排過服務,n又唔係間間到到校服務,最後我揀左E位,自己帶去訓練

大宅

mi 發表於 21-9-29 14:01

BABY:你真係我的天使,我會搵資料睇下屋企附近有冇EOIS位,搵定,係屋企搵你講既比佢 ...

响屋企玩啲小遊戲,工具通常屋企都有,買左包通粉,拎一杯比佢玩,其他又可以煮左黎食,一條長果啲意粉又可以比佢插洗菜盆,洗衣夾夾紙又得(要用手指頭),啲米我比佢玩完又用密實袋袋起,下次又玩過,keep dry可以玩好耐,如果屋企附近有$12店,又可以買日本果啲 撈魚仔玩具,開一盆水比佢玩,玩完順便沖涼啲,米 我都係用沖涼盤畀佢玩,易收拾

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

sylingcccc 發表於 21-9-27 11:31
有好多機構都有自費訓練,協康會,耀能,邁步,努力試等等,你可以睇下價錢同有冇响你住附近,因為呢啲訓練 ...

可以請教下點解揀E位/O位而唔揀l位嗎?聽講l位係學校直接有言語治療師、職業治療到校,平日又有特殊老師跟進,唔係好啲嗎?

大宅

jenniferzhu 發表於 21-9-29 23:46
可以請教下點解揀E位/O位而唔揀l位嗎?聽講l位係學校直接有言語治療師、職業治療到校,平日又有特殊老師跟 ...

E位都有言語治療師,職業治療師跟進,首先要小朋友n班學校都有服務,而且又有位比你小朋友,大前提係唔會停課,又要就學校開學至有
9月我仔學校已經因為流感停左2次課共10日,如果我揀到校服務,已經即刻小左2星期既訓練
每間有到校服務既學校都有一定既位比小朋友,係for n到k3,假設學校得10個位,都要睇下你申請前有幾多人已經申請左,如果K唔係讀返同一間,要再排過
我地5月做評估,6月有報告,8月頭已經排到E位開始有訓練,而到校服務到而家都冇覆過我有位,E位已經上左差不多2個月堂(包括該機構初頭對小朋友既評估)O位I位太過受到學校既影響而減少,E位個自主性大啲
當然,可能區區會有出入,所以我至叫媽媽自己搵下資料,亦都有小朋友未夠2歲,冇n返,或者唔打算返n,又或者間n完全冇相關服務,已經唔洗諗O位I位
真係個個小朋友同家庭唔同,唔可以一概而論,我只係揀一個最cfm到最快最多訓練比到我仔既選擇

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

複式洋房

大宅

回覆 mi 的帖子

有冇叫健康院refer 去政府兒童醫院做assessment? 我仔9 月頭去左大口環間根德做完,之後話係ASD ,跟住再refer 去排社工, 心理醫生Etc
我自己都會出去做d 私人therapy .你可以試一間叫autism partners ,佢哋會有個60 mins informal assessment 先,之後有需要先再睇下點. 我之前出過去ABA / music therapist 見,係咁二consult 都一千幾百,叫你assessment 6000-8000 up. 所以我想用政府個report 出去直接therapy

20 個月大仔仔. 未講野. 脾氣大, 打人自打, 重覆開關門按掣完全0 興趣玩其他野, 上playgroup 唔會坐定周圍走
唯一慶幸係eye contact 同interaction ok叫名會應

大宅

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

sylingcccc 發表於 21-9-30 00:13
E位都有言語治療師,職業治療師跟進,首先要小朋友n班學校都有服務,而且又有位比你小朋友,大前提係唔會 ...

啱,揀啱一個適合自己同小朋友嘅上堂模式好重要,加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至