家事百科

跳至

首頁
12345...22

尾頁

別墅

Re: 有冇人用緊Rainbow隻吸塵機或者試過demo? 可唔可以講下意見? thx~

軒軒媽:

For your reference:

Rainbow Cleaning System

別墅

Re: 有冇人用緊Rainbow隻吸塵機或者試過demo? 可唔可以講下意見? thx~

Spidermum,
Thank You!!!!

別墅

Spidermum 寫道:
jackmon
今日係我租用的第一天,空氣似乎好咗,但架機幾嘈,夜晚唔可以放在bb房啊! 你覺得嘈唔嘈呢?

我未試過Rainbow, 在2個月前, 試過隻都是水濾式的德國製造Delphin, 我覺得比起傳統的吸塵機靜好多.

我問示範職員, Rainbow跟Delphin的分別如何, 他說了一樣是我考慮未必會買Rainbow, 他說這部機跟Rainbow最大不同之處, 是Rainbow有個HEPA filter, 我聽了, 就考慮到咁咪有污物和細菌藏在機身裡面.

上去Spidermum介紹的網站看, 就見到Rainbow是有個HEPA Neutralizer Filtration System, 大家知不知道有無得替換這個HEPA filter, 如果無, 我就不考慮了.

示範完, 個職員無push我買, 有叫我填一些朋友資料做介紹, 我請他留下, 讓我先徵詢朋友意願, 成兩個月我都未寄, 並說如果決定買就call他, 到現在都無收到電話煩我.

我在網上找到一些介紹Delphin的資料.
http://www.hk-si.com/chi/consumer/newsletter_details.asp?ID=29

伯爵府

我有就哩個問題問過 rainbow 既 sales , 佢同我講, 話 delphin 依家賣緊既係 rainbow 上一代既機, rainbow 已有60年歷史, 所以已經出過幾代機種.

上一代果款機係冇 HEPA filter, 而新哩隻有, 而且取了專利權. 哩個 filter 佢地會每2年上門做一次免費清洗, 或你覺得有需要時call佢地上門清洗. 哩個filter 既功能係用來隔左一d水唔能夠隔絕既物質, 例如:香爐灰 (佢講過2,3樣, 不過我唔記得), 上一代既機係冇filter, 咁部機嚴格黎講只係可以淨化空氣之中大約94%既塵埃, 咁哩d唔能夠隔絕既物質就會從部機既排氣位排返出空氣中, 所以唔係絕對乾淨; 新一代既機有哩個filter, 哩d物質就會再被隔絕, 咁空氣就會更加乾淨了.

佢大致上係咁解釋比我知.

abab 寫道:

上去Spidermum介紹的網站看, 就見到Rainbow是有個HEPA Neutralizer Filtration System, 大家知不知道有無得替換這個HEPA filter, 如果無, 我就不考慮了.

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

複式洋房

[/quote]

我問示範職員, Rainbow跟Delphin的分別如何, 他說了一樣是我考慮未必會買Rainbow, 他說這部機跟Rainbow最大不同之處, 是Rainbow有個HEPA filter, 我聽了, 就考慮到咁咪有污物和細菌藏在機身裡面.

[/quote]
我部rainbow用了大半年, 我看過後面個HEPA重白色及好干淨, 我問個sale, 佢話有需要可以call佢來幫我拆下來洗, 大約四至五年後如果覺得very dirty先要換, 現時價錢為$350.00換一個新.

別墅

我有就哩個問題問過 rainbow 既 sales , 佢同我講, 話 delphin 依家賣緊既係 rainbow 上一代既機, rainbow 已有60年歷史, 所以已經出過幾代機種.

上一代果款機係冇 HEPA filter, 而新哩隻有, 而且取了專利權. 哩個 filter 佢地會每2年上門做一次免費清洗, 或你覺得有需要時call佢地上門清洗. 哩個filter 既功能係用來隔左一d水唔能夠隔絕既物質, 例如:香爐灰 (佢講過2,3樣, 不過我唔記得), 上一代既機係冇filter, 咁部機嚴格黎講只係可以淨化空氣之中大約94%既塵埃, 咁哩d唔能夠隔絕既物質就會從部機既排氣位排返出空氣中, 所以唔係絕對乾淨; 新一代既機有哩個filter, 哩d物質就會再被隔絕, 咁空氣就會更加乾淨了.

係呀,個sales都係咁同我講.

JackMon

我今日開始用部rainbow喇! 想知你是否每日都用來吸塵呢? 你會否全日開住空氣清新機? 其實我冇問過個sales有關換hepa filter的問題呀, 咁點先算dirty? 黃黃哋算唔算? 個sales淨係話每次用完要洗咋.

別墅

如果有媽媽想睇rainbow機的demo, pm我吖.
因為買咗又有4個朋友睇demo, 就可以換一部小型空氣清新機 ga la. thank you!!
:-( :-(

大宅

呢部機我都睇過demo, 真係好勁, 我都好想買, 我同老公都比佢深深咁吸引住, 真係睇到'嘩~嘩~'聲, 不過個價錢仲勁!

洋房

佢大致上係咁解釋比我知.

咁即係有個filter係部機裡面,都仲係好似傳統紙塵袋機咁keep住

別墅

唔該晒大家解答.
原來不可以自己清洗. 洗兩年先洗一次, 我覺得好唔夠. 有需要可以上門清洗, 定義如何呢?
同老公商量完, 與NANA-0的見解一樣, 始終有隱憂. 因為覺得空氣中的細菌就算尚有1%的細菌吸不走, 總比積聚在機身的細菌安全D喎.

別墅

我都想知各位的疑問,便問番個sales:
佢話其實個hepa filter可以自己用水洗,但佢都可以上門幫你. 而rainbow機係用水過濾塵等微粒, hepa filter過濾更微細的細菌, 所以除非裝修, 個hepa filter 不會如空氣清新機的,很快太dirty或塞, 兩年自己洗一次已ok.

王國會長

王國會長

我也是因唔想有個 filter 而買了另一隻 D 字牌的.

abab 寫道:
唔該晒大家解答.
原來不可以自己清洗. 洗兩年先洗一次, 我覺得好唔夠. 有需要可以上門清洗, 定義如何呢?
同老公商量完, 與NANA-0的見解一樣, 始終有隱憂. 因為覺得空氣中的細菌就算尚有1%的細菌吸不走, 總比積聚在機身的細菌安全D喎.

洋房

Agreed! 無理由同傳統機一樣積番係樹滋生細菌!

瑩瑩老豆 寫道:
我也是因唔想有個 filter 而買了另一隻 D 字牌的.

[quote]
abab 寫道:
唔該晒大家解答.
[/quote]

洋房

how about icare.com ECO-VAC ? no one buy it ?

洋房

how about icare.com ECO-VAC ? no one buy it ?

ONLY $990 jar

民房

Hello,

Have you heard the 'delphin vaccum' which is same to the rainbow ?

別墅

I heard about 'delphin' from the 'rainbow' salesperson. he said 'delphin vaccum' adopted the older generation technology of 'rainbow', which was about 20 yrs ago (can't remember the exact no. of years). I had done some research before i bought mine - it seems that delphin is not popular as i found very few info about this brand (at least among americans). there's another brand called 'filter queen', but is even more expensive than rainbow.

大宅

我今日都睇咗個demo,係一間德國公司,hyla,個sales話佢哋部機唔洗用filter,用一個separator去"西"d污糟嘢,好似有啲用,但我覺得好嘈(雖然同開吸塵機差唔多),同好貴,但有朋友用咗又話好,我又心郁郁想買,佢話即時買可做分期,同有"優惠價"萬幾蚊,780x24,往後就要二萬幾啦,我得閒睬佢,咁鬼貴梗要諗下先,唔知用家對呢個牌子有咩意見

大宅

我對水濾式吸塵機都好有興趣,
早前仲做咗好多資料搜集同睇過好多demo.
依家已經買咗一部,不過邊個牌子就唔講,
希望大家參考吓以下資料自行判斷:
Delphin Website
Osim Website
Rainbow Website
Karcher Website
Hyla Website
大家可以參考埋選擇月刊2003年4月318期文章:
<首次測試水濾式吸塵機>
如大家想要,可pm我,我e-mail大家.

大宅

可樂皓皓:
請收醫貓啦!

首頁
12345...22

尾頁

跳至