家事百科

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 C99 於 07-9-12 21:58 發表

thanks!!

你試下將個燈罩逆時針方向擰開 順利的話應該可以自己換到

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-13 03:38 編輯 ]

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-9-13 01:32 發表

你試下將個燈罩逆時針方向擰開 順利的話應該可以自己換到

但係新燈點裝???
如果要鑽天花, 要有什麼工序??
用不用什麼 "爆炸羅c"???????
有什麼要留意???

thanks!
最高收視mv-- " 福佳始終有你 "
http://plastichk.blogspot.com

我生於草根, 估計就快死於草根

大宅

家居維修DIY

師傅:
屋企柚木地板有D甩左出嚟,可以用咩嚟修補 ? 謝謝 !

大宅

好媽媽勳章

幫到一定幫

但係新燈點裝???新燈是不是圖1那盞
如果要鑽天花, 要有什麼工序? 你有無油壓轉同6.5轉咀 先拆燈架出來 係你要安裝的位置度位做記號 選擇實淨的地方轉隆 最好斜斜地轉 大約2寸深 然後打綠色膠質 可以裝得 螺絲記得用2寸8毫鋼牙
用不用什麼 "爆炸羅c"??????? 一般的燈可以唔使用 多數係用係大盞的水晶燈 又或者係有變壓器的燈上
有什麼要留意???轉果時睇清潔D喉位點走 如果無咩信心 最好唔好亂咁搞 叫師傅上來整

伯爵府

我想問瓷磚裂左, 有無得補救?

洋房

剛剛裝修完, 廚房舗咗黑色地磚, 磚面有D膠"積", 可以點清潔. THANKS!!!

公爵府

畀面勳章

hihi, 記得我嗎? 我老公決定自己搞, 點知佢唔聽我講, 先修補一下d牆紙先, 嫌煩, 依家佢meet晒落黎, 話meet得好靚喎(我未返屋企, 唔知點呀), 咁再油時, 使唔使先油底油呀, thanks

原文章由 jim182 於 07-9-5 15:02 發表

妳上面係話想做主人房 所以我報的價錢連工包料$1800剩係主人房
如果想全間屋都整 而屋入面係有人住緊有物件 價錢大約$5000 因師父要逐PART搬逐PART整
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

好媽媽勳章

原文章由 poohtiger 於 07-9-16 23:06 發表
家居維修DIY

師傅:
屋企柚木地板有D甩左出嚟,可以用咩嚟修補 ? 謝謝 !

如果係一件半件可以買支釘膠 又或者係白膠漿修補 面積大的就要買罆水晶油倒落地板底 搵野壓住 等它形結 大約半日

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hoganmama 於 07-9-18 13:14 發表
我想問瓷磚裂左, 有無得補救?

有無多件剩係度 有就有得補救

大宅

好媽媽勳章

原文章由 winwin815 於 07-9-20 14:25 發表
hihi, 記得我嗎? 我老公決定自己搞, 點知佢唔聽我講, 先修補一下d牆紙先, 嫌煩, 依家佢meet晒落黎, 話meet得好靚喎(我未返屋企, 唔知點呀), 咁再油時, 使唔使先油底油呀, thanks

...

一般做法起晒d牆紙都會髹一層防潮油(光油) 再重新批灰 打磨 上油

大宅

好媽媽勳章

原文章由 JCBABYBLUES 於 07-9-20 12:40 發表
剛剛裝修完, 廚房舗咗黑色地磚, 磚面有D膠"積", 可以點清潔. THANKS!!!

有兩個方法
第一 用天那水(3054)洗
第二 買支玻璃鏟剷

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-22 23:27 編輯 ]

大宅

師傅:

我想請教你,我最近買了一個單位,收樓後發現在窗台下之牆壁佈滿了乾黃的水積,而上手業主是剛油過油才放買。但仍看到大片水積浮現出來。
請問是什麼原因做成?是否可補救呢?

大宅

師父,

如果幫襯室內設計裝修公司, 化唔化算?

600尺~
全屋油牆
(A房)
4"1/2油壓床
1 x 大櫃
(B房)
子母床
書檯
1 x 吊櫃
(聽)
1 x 電視地櫃
1 x 地櫃

簡單D即係除了toilet/廚房同地台無裝修, 其他都包晒.(唔包沙發/餐檯等moving物件) 報$41000. 貴唔貴.

咁我又唔知佢地用咩料(佢地話用馬來西亞料), 點先可以同第二間作比較?

我比左$200出設計圖, 佢話第時可以扣番, 我都唔知係咪間間都係咁?

大宅

原文章由 jim182 於 07-9-11 02:48 發表

B&Q的產品我睇過都幾好 如果唔係好識 又怕俾出邊D人呃 係佢度買都OK

自己鋪得唔得? 睇返你要鋪的面積幾大 如果唔係好大 普通一間房仔都可以嘗試自己DIY 係D邊位比夠難做 不過你有無工具 例如係D織梭 界機 地板 ...

如現在的牆腳線是磚,要不要拆掉更換木的?
可否在磚面加木地腳線

[ 本文章最後由 mangoww 於 07-9-27 13:41 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hkee33 於 07-9-24 11:28 發表
師傅:

我想請教你,我最近買了一個單位,收樓後發現在窗台下之牆壁佈滿了乾黃的水積,而上手業主是剛油過油才放買。但仍看到大片水積浮現出來。
請問是什麼原因做成?是否可補救呢? ...

外牆渗水 原因係 日久失修 外牆石屎爆裂
可以修補 搵人上來做一做外牆渗水位置的防水 剷走乾黃的地方 髹三防油 補灰

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hodoyoudo 於 07-9-24 12:09 發表
師父,

如果幫襯室內設計裝修公司, 化唔化算?

600尺~
全屋油牆
(A房)
4"1/2油壓床
1 x 大櫃
(B房)
子母床
書檯
1 x 吊櫃
(聽)
1 x 電視地櫃
1 x 地櫃

簡單D即係除了toilet/廚房同地台無裝修, 其他都包晒.(唔包沙發 ...

全房髹油 600呎 約 $15000 (ICI多功能 /5合1日本漆)
家俬一般都係建意自己出去睇現成的 再唔係搵師傅現場做
設計公司的料大多數係蔗渣又或者係所為E1E2..(壓縮板)
至於價錢自己出去睇會化算好多

[ 本文章最後由 jim182 於 07-9-28 02:08 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mangoww 於 07-9-24 16:16 發表

如現在的牆腳線是磚,要不要拆掉更換木的?
可否在磚面加木地腳線

睇下你現時地板是磚還是木 如果係磚就無需要拆
如想改用木地板 咁最好拆掉好睇D

男爵府

師父,
裝修咗2年,想再油過d牆,由米色轉天藍或蘋果緣,請問要点做?用乜工具最容易?油掃?滚轆?另有一鞋櫃係木皮面,只係油咗"瀝架",想翻新,可以係表面再油油嗎?唔該晒:lol: :lol:

男爵府

師傅,剛剛買咗新屋,大約380呎實用左右,因budget有限,打算油過新油就算,牆身線灰要點樣做呢?困難嗎?如果揾師傅你做,大約要幾錢左右呢?

複式洋房

我啱啱鋪完地磚係拋光磚,已經日日抺地,因為覺得好似踏落去有好多粉咁,但都見到面層好似有一撻撻咁,因為個師傅話要抺一排先會冇,有冇咩方法可以快d抺走佢.thx!
[size=large]我叫瑩瑩

首頁
12345...18

尾頁

跳至