家事百科

跳至

首頁
45678...22

尾頁

民房

Re: 有冇人用緊Rainbow隻吸塵機或者試過demo? 可唔可以講下意見? thx~

唔該晒你先!!! 我會考慮下叫人做個demo, 但呢到有個媽咪話如果佢介紹佢就有coupon換野 橫掂都係睇下好唔好就當幫下人啦......但無論如何多謝晒你嘅意見....

複式洋房

Re: 有冇人用緊Rainbow隻吸塵機或者試過demo? 可唔可以講下意見? thx~

我用開Osim, 蒸和吸嗰隻, 因好奇心驅使, 上次叫Rainbow 嗰sales來, 諗住比較下, 看Rainbow貴在哪裡, 無疑它有啲功能Osim冇, 好似洗空氣個慢制, 吹風功能, 但其他就覺得好特別. 我一向都間唔中用 Osim 吸床, 所以mattress唔烏糟,嗰日demo時個sales吸唔到什麼, 看起來他都幾失望. 他說Rainbow吸力是世界第一, 牌子又是世界第一, 但我問他有沒有文件證明, 又俾唔出. 睇完demo後, 說服不了自己唔要架 Osim買Rainbow. 仲反而覺得部Osim幾好, 起碼吸力夠, 如果唔係Rainbow應該吸到好多嘢出來. 係就係重啲, 但可以蒸埋地, 浴室, 連泠氣機都試過自己用蒸氣噴槍大洗, 我不是sale Osim, 只是個人經驗及意見.

大宅

係呀, 基本上每個買左 Rainbow 部機的媽咪, 介紹其他人買部機都會有 coupon 架, 張 coupon 可以換佢地其他 d 產品, 例如清毒水, 香薰呀咁.

Tiger_Ma 寫道:
唔該晒你先!!! 我會考慮下叫人做個demo, 但呢到有個媽咪話如果佢介紹佢就有coupon換野 橫掂都係睇下好唔好就當幫下人啦......但無論如何多謝晒你嘅意見....

別墅

Hi wini611,

我都買咗部Osim, 但係就覺得好唔掂。用佢的蒸氣來steam地板, 攪到我D地板爆哂, 地板師夫話泠縮熱脹原理, 濕得水多都唔好啦, 何況咁高温蒸落去。同埋我覺得部機用完後好臭, 個sales又話唔駛清洗D filter, 但我睇說明書話要次次洗, 煩到我工人都唔肯用, 所以我都想睇Rainbow個Demo,聽講話買Rainbow有得trade-in部舊吸塵機, 我真係好後悔買咗部Osim, 因為都要成7,000蚊。

複式洋房

meimei821,

我啲地板又冇事wo. 係呀, 用蒸氣蒸地有少少技巧先得, 唔可以在同一地方噴好耐, 咁就冇咁濕, 你開大啲 吸力, 吸番啲水氣就得. 我冇工人, 自己來, 但我一開機就全屋吸哂, 又不用再抹地, 用完就全個filter拿出來用花灑噴, 都唔太難洗, 到依家部機一啲味都冇. 睇來是你工人係唔識用先有咁情況. 你要她次次洗, 洗慣了就不覺煩, 反而覺得很乾淨. 我以前有工人都是咁教佢做的.

其實Rainbow接觸污水那個filter都要每次洗, 個sales要我搵牙刷刷. 而且個水缸都係要洗, 只不過細個啲, 和比osim少了個有海綿filter.

係呀, 有trade-in的, 但你會覺得冇著數, 大拿拿6000買回來, 只收3,000. 減了機價還要18,000+, 你點諗. 你看完demo再考慮吧.

複式洋房

Meimei821 寫道:
Hi wini611,

我都買咗部Osim, 但係就覺得好唔掂。用佢的蒸氣來steam地板, 攪到我D地板爆哂, 地板師夫話泠縮熱脹原理, 濕得水多都唔好啦, 何況咁高温蒸落去。同埋我覺得部機用完後好臭, 個sales又話唔駛清洗D filter, 但我睇說明書話要次次洗, 煩到我工人都唔肯用, 所以我都想睇Rainbow個Demo,聽講話買Rainbow有得trade-in部舊吸塵機, 我真係好後悔買咗部Osim, 因為都要成7,000蚊。

用steam抹地版, 最好用塊毛巾包住個頭夾實佢, 然後先做, 好似抹皮具咁, 佢都跟塊細布套叫你套住個噴咀黎做, 咁會減低高溫直接接觸個地版, 同埋steam既量應較到2-3

清洗就一定次次要架啦, 無論係osim同rainbow, 你用水, 咁個水箱同埋d吸管都要洗架啦, 就算用塵袋式既吸塵機, 你都要換塵袋同洗個hepa filter(我用過幾款吸塵機既經驗)

大宅

想問問有冇人知delphin 果隻幾多錢呀/?

伯爵府

咩吸塵機佢都收架, 一個普通幾十蚊手提細細果d佢都收架...都係扣返咁多錢架...嘿嘿~ 千奇唔好比個貴野佢trade呀~

我有朋友問佢... 下...我屋企冇吸塵機喎... 個sales話, 如果你真係買, 我地都有d多左既吸塵機比你當trade-in既...

wini611 寫道:係呀, 有trade-in的, 但你會覺得冇著數, 大拿拿6000買回來, 只收3,000. 減了機價還要18,000+, 你點諗. 你看完demo再考慮吧.

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

民房

上次幫我做試範個Sales 都幾好,我有唔識用D管及parts打電話去問番佢,佢aftersales services 都好好...
Tiger_Ma 寫道:

民房

我慣左每日放工返家後會開著部Rainbow去淨化下空氣,咁就唔怕亞仔周圍爬,亂咁執野入口,mmmh, so far我都好滿意同放心。就算講我自己每朝起身,個鼻都好似無咁痕喎!!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

民房

Omis :每年仲要換$2,000.-過濾網 Why?

home123 :-|
該用戶已被刪除

複式洋房

係, 佢地d after sale service重好好, 個sale最近主動打比我, 重上我家免費check下部機tim.

伯爵府

個sales欠我一支香薰油未拎比我

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

伯爵府

佢話經開我公司附近會攞比我...

係有4支, 不過因為我家有貓貓, 不適合用由加利果支, 所以叫佢換支橙味比我, 佢拎走左支由加利, 未比返支橙我...

伯爵府

就係因為又有貓又有bb, 所以要用佢囉...

禁止訪問

民房

MonTak'sBB :

Oh! 太貴啦!no way!

home123

首頁
45678...22

尾頁

跳至