1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇家長的仔女同我仔一樣,快2歲唔講野,,識聽簡單指令,冇眼神交流,唔手指指,不懂模枋扮食玩具生果,不喜跟人玩,在公園/家中亂跑……很明顯有自閉症傾向……唉……好唔開心,老公剩系話佢有性格唔願學,等下月健康院評估先,剩系叫我不要看上網太多資訊自己嚇自己……佢說完我更加唔開心……自己而家見所有喜歡的事和食物,都提不起興趣……情緒低落,很想揾同路人。
但我知道甘樣下去,對自仔對仔都冇好處……但真系好down個人……可能要D時間慢慢接受……

現在想問有冇D保險包自閉症??我想幫仔買,未雨綢繆,因知道如中左,有很多很多私人訓練,要長時間去讀,很多錢的……

大宅

bbchumama3 發表於 21-5-17 09:59
請問有冇家長的仔女同我仔一樣,快2歲唔講野,,識聽簡單指令,冇眼神交流,唔手指指,不懂模枋扮食玩具生 ...

政府服務照排,但立即去協康做全面評估

冇眼神交流,冇手指指,呢個情況我自己認為一日都唔好拖,快d搵人幫忙。

大宅

請問有冇家長的仔女同我仔一樣,快2歲唔講野,,識聽簡單指令,冇眼神交流,唔手指指,不懂模枋扮食玩具生 ...

加油

大宅

回覆 siusiumi 的帖子

siusiumi謝謝鼓勵
請問這裹有冇同路人?可傾訴大家的處境困難……

大宅

bbchumama3 發表於 21-5-17 23:04

我自己就是

本來以為只是言語遲緩,評估之後卻發現有其他問題(幸好不是太嚴重),這個情況我也沒有辦法,只能面對。

找治療師幫助,自己也要在家訓練小朋友。在治療路上,一定不可以心急,因為心急都冇用。

你預期在得到資助服務之前要用多一些金錢去做治療,如果真的有困難,至少也要去做評估,評估時多問一下,初步了解孩子情況,然後去youtube找片偷師。

大宅

我自己有看一些台灣和本地的youtube短片,獲益不少。手機也有app和言語治療有關,去看一下吧。

知道自己小朋友和其他正常小朋友不同,你也一定睡不著覺吧。去看一下youtube教材,看累了,就休息。我自己也是這樣。Down一陣,就重新起步,見到小朋友進步,一切辛苦都值得。

男爵府

如果18個月無問題, 健康院本來就唔會叫你兩歲再去. 打定輸數.
爭在問題輕定淺.

保險公司好衰, 我記得有網友寫過, 唔止自閉, 就算只係言語遲緩, 保險公司都唔受保.

大宅

超徬徨,很唔開心,好似全世界最惨系我……
我不知幾時可完全收拾情緒,重新出發,希望時間會冲淡D唔開心的想法

我都有睇youtube,上網學野,希望可以幫到

謝謝謝fasola, siusiumi

禁止訪問

別墅

我個仔講野慢,我都已經好擔心,所以明白你嘅唔開心。。。不過見到佢有啲進步時都係開心,但千其唔好同其他小朋友比較,一比較又會唔開心過。。。

男爵府

大把小朋友有咁問題 我個兩歲半只會講名詞 唔識得動詞 賓語

te quiero mucho mi amo

複式洋房

加油呀!
我個仔都係唔識講野,而家21個月淨係識講媽咪一個字...
我好明白你心情,我之前都超 down超 stressful, 我仲試過有一晚壓力大到離家出走左,好無助好崩潰。

但一個人冷靜左一晚之後,我決定要振作,我下定決心將我俾得起的錢都用黎幫個仔,我自己慳乜都可以。

我剛帶左個仔去語言治療,一星期兩次,上左3次我仔突然識講"我要",我唔敢太開心,但我地會努力。

相比起好多有身體殘疾的人,ASD已經好幸運,起碼識行識走無病痛。你試下經常咁樣諗,你心情可能會放開啲。而且我親身識有好多專業人士甚至大學教授都係A仔,所以你仔嘅將來仲好有希望。加油!

複式洋房

我仔就黎19個月
最近一個月有明顯自閉表徵,我約左私人醫生6月做評估。建議你唔好等2歲返健康院,2歲返健康院排期見醫生起碼等超過一年。

複式洋房

我個仔2yr都唔識講爸爸媽媽,健康院比我地去排期做評估,最後話慢一年,我等佢做評估前,幫佢揾間幼稚園返全日n,當時其他人反對,話咁細返乜學,但衣家由上年九月返到衣家,已經識講好多野,果班人最近仲話阿仔識講野係因為佢地,真係想x佢地,明明係返學成果,關佢地乜事,仲有,學校有參加政府語言治療計劃,有註校治療師,剛有同學仔升學,我地好彩申請到呢個位,下個月返學會有每日半小時見治療師,真心多謝校長同老師。

返n呢個决定真係對有語言障礙既小朋友有幫助,除非你家有另一個大仔或女可以被細b模仿。

希望幫到你,加油。

別墅

Curtis0917 發表於 21-5-31 13:28

我個仔2yr都唔識講爸爸媽媽,健康院比我地去排期做評估 ...

想請問而家小朋友講野係咪跟返上進度

男爵府

Curtis0917 發表於 21-5-31 13:28

我個仔2yr都唔識講爸爸媽媽,健康院比我地去排期做評估 ...

請問邊間幼稚園?我都想搵有參與哩個計劃既學校讀

複式洋房

Wincolampapa 發表於 21-6-7 00:58
想請問而家小朋友講野係咪跟返上進度

治療師會再做評估,剛剛先開始,所以未知,但我覺得進步左好多。

複式洋房

charlottesze 發表於 21-6-7 03:54
請問邊間幼稚園?我都想搵有參與哩個計劃既學校讀

pm

別墅

Curtis0917 發表於 21-6-7 06:45
治療師會再做評估,剛剛先開始,所以未知,但我覺得進步左好多。

可以話俾我知治療嘅details 嗎

複式洋房

Wincolampapa 發表於 21-6-7 09:34
可以話俾我知治療嘅details 嗎

我唔係現場,唔同出面私人咁,佢係平日上堂抽時間同b仔見,同佢玩引導b講野,不過最重要都係返學,有小朋友一齊玩一齊學。

首頁

尾頁

跳至