家事百科

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

浴室去水位有臭氣湧出, 間中好臭, 試過倒漂白水, 但有時都會好臭, 可以點?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

我都想知,.我係廚房洗碗盤去水位發出惡臭....仲係無時無刻...試左好多方法,只有唔開抽氣扇先解決到...但唔開唔得,我都想舍有咩辦法呀
請不要點評我,謝謝!

大宅

我每次沖完涼用个厠所泵放在去水位就OK

水晶宮

你意思係"蓋位'個去水位? 定係泵下佢呢?

原帖由 kwokangel 於 10-8-22 15:22 發表
我每次沖完涼用个厠所泵放在去水位就OK

大宅

牛年勳章

原帖由 ricecooking 於 10-8-22 14:43 發表
浴室去水位有臭氣湧出, 間中好臭, 試過倒漂白水, 但有時都會好臭, 可以點?

你有沒有在沐浴間外加隔氣呀?
Sky

水晶宮

咩叫係沐浴間外牆加加隔氣? 要自己加的嗎?
之前住果度都無呢個問題, 我唔知咩樓先係要自己加的呢?
謝!

原帖由 happy0928 於 10-8-22 16:02 發表

你有沒有在沐浴間外牆加加隔氣呀?

waterpa  係呀! 真係要加隔氣o架!! o個時真係臭到"寃"! 加咗之后無哂呢d臭味嘞!  發表於 11-7-28 17:23

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ricecooking 於 10-8-22 14:43 發表

我個廚房地台去水位都勁臭呀

侯爵府

你係咩住舊樓?可能係廚房有水流落去水管, 就將D去水管入面既臭氣谷咗去浴室(因為廚房同浴室既去水管係通既), 有D舊樓既水管無做隔氣(即係條水管應該有個U形), 所以會咁。可能要換去水管先至得架。
你暫時試吓用沾咗漂白水既濕布封住去水位(要經常更換), 同埋當廚房要做D去水野既時候(例如洗碗等), 浴室就最好唔好關住門開抽氣扇(因為咁樣會將更多臭氣抽咗入浴室), 睇吓會唔會好DD~

大宅

牛年勳章

原帖由 ricecooking 於 10-8-22 16:50 發表
咩叫係沐浴間外牆加? 要自己加的嗎?
之前住果度都無呢個問題, 我唔知咩樓先係要自己加的呢?
謝!

其實我屋企都有呢個問題. 所以個浴室個去水位都好臭.已經臭了幾年. 要成日攞個膠桶放在去水位上.

我c6話裝修時,個師父沒有係去水位加隔氣.
所以現在想番新屋企,要整埋沐浴間外
隔氣~U型. (要搭棚做)

Sky

水晶宮

謝謝樓上各位!
我呢度廿幾年樓, 但我之前住另一屋苑(都係廿多年樓)無此問題, 同埋我不煮食, 廚房好少用, 但點解都有臭味呢? 會否係人地屋傳過來的呢?

民房

我6 月收樓既時候, 都有同樣的問題, 之後, 我試過用漂白水, 頭二天好有效, 之後又再次傳出惡臭, 最後我忍無可忍, 用 "淡鏹水", 再用兩小包 "通渠佬" 張每個水位都通一次 ( 夜晚倒落去, 第二日放工返來先用水沖) .....

頭一日發出既惡臭更大, 第二, 第三日就越來越少, 最後, 係呢幾日明顯減少囉~~~
我的新屋完工了, 很開心, 裝修師傅資料及屋內相片會放上去.... 謝謝分享及交流~~~~~~~

http://kensonman.mysinablog.com/

水晶宮

我都諗過倒通渠佬, 我是間中臭, 和臭一陣, 不是日日臭,
真的很煩!

原帖由 kensonman 於 10-8-26 23:38 發表
我6 月收樓既時候, 都有同樣的問題, 之後, 我試過用漂白水, 頭二天好有效, 之後又再次傳出惡臭, 最後我忍無可忍, 用 "淡鏹水", 再用兩小包 "通渠佬" 張每個水位都通一次 ( 夜晚倒落去, 第二日放工返來先用水沖) .... ...

子爵府

我响淘寶買左呢隻地漏芯,平時放响企缸去水位,可以隔臭味,好work的,但沖涼時去水慢,所以沖涼時要拎起佢,係治標唔治本,但好過冇,但你要度啱個直徑,肯定放得入,啱位先好買!

http://trade.taobao.com/trade/detail/trade_snap.htm?tradeID=43001301735163

伯爵府

加隔氣~U型.....我係響淘大花園沙士時認識! 當時就係話佢地無呢個隔氣.所以病毒傳得咁快!
請問廁所沖涼去水位塞塞地,可以用乜?
有無天氣方法介紹呀?唔好咁大殺傷力!
thanks!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首先要知臭味來源先.

廁所/廚房地台去水.

由於而家好少人洗地, 多數係拖地, 地台去水位就算有隔氣都會唔夠水隔絕D臭味. 解決方法就係定期倒水入去水位, 第一次一公升, 之後最少每星期0.5公升. 我以前幫人看吉屋, 會買幼條膠喉, 每次由水喉直接入水去地台去水位, 座廁就算唔用每星期都沖一次水.

洗手盤/星盆

下面有隔氣, 只要有定期使用,隔氣水就唔會有問題, 有臭氣出多數係積污穢在隔氣, 可以拆隔氣清理下.

曾經由浴缸改企缸,
如果個企缸好低而去水位又唔係通樓下果種, 好大機會係冇隔氣(淘大當年好多都係咁中招), 呢種情況係冇得救, 只有在外牆加隔氣或者升高企缸在下面加隔氣. 臨時方法可以唔用企缸時用物件冚住去水位.

至於有人提到淘寶果個嘢睇落唔係好啱香港用.

子爵府

grawong 發表於 10-8-29 14:01
我响淘寶買左呢隻地漏芯,平時放响企缸去水位,可以隔臭味,好work的,但沖涼時去水慢,所以沖涼時要拎起佢,係治 ...

http://item.taobao.com/item.htm?id=8862746975

如果你冇淘寶A/C的就幫你唔到喇,香港唔覺眼有類似的產品賣喎,不過好似有D人可以幫人代購淘寶貨物的,但就要收番大概0.25 – 0.3%的差價作為服務費囉,如你有興趣嘅,你或可另開問題,稱想買淘寶但又冇A/C,相信會有人approach你的吧?

• 權宜的辦法:我曾在百佳超級廣場,買過一種軟膠渠蓋,半圓有洞孔的、另外半圓就是密封的,上層再有一塊可轉動半圓並密封的蓋,平時就轉至全個密封(轉至有孔的一邊上就是全個密封囉,就像麻雀的莊!)防止臭氣倒貫和蟲鼠爬入,當沖涼時就轉至露出半圓的洞孔以排水!

別墅

去五金鋪買個裝是地面去水位既隔氣就OK了:;pppp:

子爵府

happy0928 發表於 10-8-23 09:57
...
隔氣~U型. (要搭棚做)

#16分享資訊的那種產品只賣 ¥9.9而已,就係因為太便宜所以我都唔肯定有冇用,不過有回應話好似得喎,另外又人質疑香港好多的渠管都有U形隔氣唔啱亦唔需要用的,但或者有人唔知香港仲有好多的舊樓都仲係用緊舊式一條直出的渠管,就好似我住緊嗰幢有廿幾年樓齡的公屋就係,你試諗吓全港有幾多呢D苦戶主呢?尤其是公屋的住戶,公屋入標一定係唔慌會用好料至可以低價中標的吧?所以公屋都就唔慌會用好料興建,算你肯比錢搭棚加建U形隔氣渠管都好,房署都唔批啦!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麥豬豬 發表於 11-7-26 13:16
...尤其是公屋的住戶,公屋入標一定係唔慌會用好料至可以低價中標的吧?所以公屋都就唔慌會用好料興建,算你肯比錢搭棚加建U形隔氣渠管都好,房署都唔批啦!
唔係wor, 公屋D渠一定有隔氣, 我外母住華富村, 所有去水全部去晒廁所地台去水, 好明顯下層天花有個4吋隔氣至入大渠, 果條大渠同廁所污水一齊用, 冇隔氣係唔可能既事.

如果你間公屋D渠冇隔氣係唔使自己整, 房處一定會幫你攪掂, 而且每十零年就會幫你換一次所有室內基本設施, 包括水渠同電線.

子爵府

clpapa 發表於 11-7-26 13:55
唔係wor, 公屋D渠一定有隔氣, 我外母住華富村, 所有去水全部去晒廁所地台去水, 好明顯下層天花有個4吋隔氣 ...

你外母住嗰度係就能代表全港的公屋都係?要知道不同的公共屋邨係由不同的地產商出不同的標興建的,出價不同亦想當然會用不同級別的材料啦,起碼我住的環翠邨就係唔係先嘞,而且環翠邨的渠管排污設計係在室內而唔係在外牆的,所以冇得整架,除非你將整幢大廈拆咗佢起過啦,好多時除了有臭味倒貫和蟲鼠爬入外,有時甚至連樓下講嘢都傳到嚟呀,就係呢D舊式排污嘅喉管設計有時會誤導人以為有靈異事件發生囉!

首頁

尾頁

跳至