自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

茶走 發表於 24-5-20 22:49
不過頭先都3個軍裝,一個便衣。。
佢地都好好,起碼無捉我無拎身份證
...

其實佢哋真係放咗你一馬 如果揸正嚟做要罰錢

男爵府

meowmeow34 發表於 24-5-20 22:52
我諗另外嗰個好心街坊,登記咗身份證號碼俾警察,佢可能會去問返警察follow up 伯伯安全返到屋企未
...

原來可以架?我無個街坊聯絡方法tim
但呢個係要點做?打電話去警局問?
因為都試過幾次有啲老人家跌倒,我幫手報警,個心又心掛掛,唔知佢地最後點

男爵府

未必係老左, 可能佢真係廣州剛剛搬過來.

我都試過去旅行, 揾唔返間酒店係邊

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

茶走 發表於 24-5-20 22:24
岩岩落街諗住回收廚餘,落到樓下見有位伯伯唔識返屋企,佢話自己一個人住,跟住又話岩岩搬黎,之後又話尋日 ...

好彩有你,報了警就唔驚啦!如果冇你,可能從此流落街頭

Childhood is journey, not a race.

男爵府

meowmeow34 發表於 24-5-20 22:54

所以真係好好彩,諗住1,2分鐘都返到屋企架嘛,無諗過會有呢啲情況出現

男爵府

茶走 發表於 24-5-20 22:51
岩岩記得,佢話自己岩岩搬黎(雖然佢講啲野都要警察去組織下)如果真係,要排公屋排到86歲先排到。。
...
或者住親人屋企呢

我都識啲大陸老人家, 係香港女婿或者新抱, 要求佢地來香港住, 幫手湊孫

伯爵府

茶走 發表於 24-5-20 22:54
因為都試過幾次有啲老人家 ...

其實我估㗎咋 我估起咗個case,登記咗身份證,我諗去警署quote返自己身份證號碼問返應該得啩
我未試過,如果係我,我會試下打去問

伯爵府

茶走 發表於 24-5-20 22:54
因為都試過幾次有啲老人家 ...

又或者聽晚同樣時間落街試下撞下嗰個街坊問下

大宅

茶走 發表於 24-5-20 22:43
佢好負面
又話阻住我地,又話自己無用,累街坊。。。

係呀,好5好意思咁,我話5緊要架,人人都會老。

珍珠宮

老人家似乎有老人癡呆症,好彩遇到你,有警察看住佢,希望佢可以安全返屋企

伯爵府

回覆樓主:

我有次喺巴士上坐係個盪失路嘅婆婆隔離,好彩佢識喺環保袋拎個folder出黎比我睇,有佢老人中心嘅個人資料同地址,見佢好慌張,咁我就早幾個站落車送佢返屋企

大厦門一開,佢已經認得自己屋企門口,即刻好開心咁攞鎖匙出黎開門,見佢入屋著燈,即係屋企冇人啦,我喺嗌出去叫去閂好大門,之後就離開咗

補充:婆婆全程叫我做姑娘,我估佢以為我係老人中心嘅姑娘送佢返屋企

珍珠宮

茶走 發表於 24-5-20 22:42
其實都唔知係未一個人住,佢講左好多版本,擔心佢話自己尋日廣州落黎,將廣州既記憶變左香港
...

佢記憶混亂,話係廣洲嚟,可能係好多年前嘅事,佢以為係尋日。

珍珠宮

meowmeow34 發表於 24-5-20 22:54
唔怕架,距離短,唔駛帶身份證的,但我唔記得幾遠,只係落屋企樓下一定唔怕

男爵府

我之前都遇到一個婆婆,佢話唔識搭車,忘記了巴士站喺邊?我主動話送佢去巴士站,但言談間發覺佢重複又重複話老公包二奶,佢做xx嘅生意…我最後擔心佢會上錯巴士,我就叫我先生落嚟車佢,一齊送佢返屋企。

佢住啲靚嘅私樓,仲滿口英文,送到佢屋企樓下,同管理員確認,再由管理員打比佢個女,我先離開。但管理員ee話佢唔係第一次偷走,佢成日都會自己偷走出去,其實真係好危險

瑪瑙宮

回覆樓主:

好人好事,伯伯好彩遇到樓主

男爵府

vivi.v 發表於 24-5-20 23:22
我之前都遇到一個婆婆,佢話唔識搭車,忘記了巴士站喺邊?我主動話送佢去巴士站,但言談間發覺佢重複又重複 ...

好彩佢都講到自己屋企係邊

男爵府

三國1 發表於 24-5-20 23:14
唔怕架,距離短,唔駛帶身份證的,但我唔記得幾遠,只係落屋企樓下一定唔怕
...

咁都得好啲。。

男爵府

岩岩落街諗住回收廚餘,落到樓下見有位伯伯唔識返屋企,佢話自己一個人住,跟住又話岩岩搬黎,之後又話尋日 ...

放心,有警察幫手應該無事,樓主好人好事

子爵府

好心人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有警察幫手不用擔心啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊