1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔而家兩歲半,由9月開始返N下午班,頭一個月返學都冇喊,之後病左一禮拜再返學就日日由著衫開始就唔開心,到學校門口開始喊,放學要一支箭走。feel到距真係唔中意翻學,加上斷斷續續病,9月到而家只係返左2個月月左右。D老師都幾有愛心,K1都會讀返呢間。本身我仔勁癡我同埋2歲果時講野唔叻,而家講野叻咗好多。老師話距係學校好少主動同同學仔玩,但係公園sir滑梯會主動叫哥哥姐姐,追住一齊玩。想請問大家如果下學期N班唔返,對距會有咩影響架。會唔會更加唔中意返學。感謝!

大宅

kolamb 發表於 24-1-2 13:55
我仔而家兩歲半,由9月開始返N下午班,頭一個月返學都冇喊,之後病左一禮拜再返學就日日由著衫開始就唔開心 ...

其實我覺得都係會有個過渡期 就算k1返學 都會有段時間係有分離焦慮 就睇媽媽自己係點睇 我小朋友無俾佢返n班 因為我自己湊佢 咁平時帶佢返下playgroup 參加下活動 去公園玩下 我覺得其實都好好 時間自由d 當然返n班都有n班好 唔返都無事 無話返左以後就會叻好多 小朋友始終都會學識 返只不過早d建立規範 同埋媽媽輕鬆d

水晶宮

我女原本ok, 放完個聖誕長假就日日喊住唔想返學,由換校服開始就喊。學校係好好老師好有愛心的,我諗佢只係要重新適應而唔係唔鍾意返學。我唔會比佢退學。

大宅

橙寶 發表於 24-1-10 13:39
其實我覺得都係會有個過渡期 就算k1返學 都會有段時間係有分離焦慮 就睇媽媽自己係點睇 我小朋友無俾佢返n ...

(emoji)我感覺個仔到咗兩歲半我都係唔識湊仔

大宅

Nbs 發表於 24-1-10 15:34
我女原本ok, 放完個聖誕長假就日日喊住唔想返學,由換校服開始就喊。學校係好好老師好有愛心的,我諗佢只係 ...

我仔除咗返學頭兩個禮拜唔喊之外,其餘日日都喊話唔返學要去公園玩

大宅

kolamb 發表於 24-1-12 12:00
(emoji)我感覺個仔到咗兩歲半我都係唔識湊仔

第一次做媽媽都係咁(emoji) 我都係咁覺得 小朋友每一關都有唔同既難題 所以都係不斷學習

複式洋房

每個小朋友進度都唔同,除左N班 其實都有其他option, 如果想佢expose 多啲、認知、先再學習分離,可以考慮一d playgroup 同返學時間相近既Center, 一星期返2日咁,慢慢再升班上分離班,咁小朋友既適應可能會更順利,佢安全感都更大。 可以explore 下元朗區 playgroup 好似 First Footprint 都有得一星期上幾堂

洋房

kolamb 發表於 24-1-2 13:55
我仔而家兩歲半,由9月開始返N下午班,頭一個月返學都冇喊,之後病左一禮拜再返學就日日由著衫開始就唔開心 ...
聽你咁講應該你轉校先岩,仲讀返呢間

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊