自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

建議政府暫停長者兩蚊乘車優惠,相信會有一定成效。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

---生命無價,請支持領養---

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

出行的未必係長者
fb呢幾日成日都見到有gathering
一家大細幾個家庭咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有見地

然後好多政客大嗌政府蝦老人家
阻人安享晚年

珍珠宮

畀面勳章

apelok 發表於 22-2-5 17:38
出行的未必係長者
fb呢幾日成日都見到有gathering
一家大細幾個家庭咁

減得幾多得幾多,而且長者係接種率最低的群組,好多長者好多街去的。

珍珠宮

畀面勳章

D..D 發表於 22-2-5 17:39
有見地

然後好多政客大嗌政府蝦老人家

就係想長者安享晚年,所以先用政策暫時減少佢地出行啫。

大宅

2024年龍年勳章

長者本來就少出行...作用有限

想清零...停運本地公共交通服務(可保留的士作緊急需要)...或者有效
雖則代價好大...但對比封城禁足已經相對容易實行...否則只能接受共存。

男爵府

狠勁一點就學外國,看2021年11月15日的報導=

奧地利自周一起對未接種新冠疫苗的人實施10天居家管制,違者可處500歐元。
奧地利是歐盟第一個採取這一措施的國家。

奧地利總理沙倫貝格表示,對部分人口採取限制部分自由的措施並不情願,但這一措施已經產生效果。

沙倫貝格表示,擺脫疫情惡性循環唯一的途徑就是提高疫苗接種率。奧地利疫情接種率僅為65%。他表示,我們要讓沒有接種疫苗的人接種疫苗。

奧地利總理沙倫貝格表示,奧地利對尚未接種新冠疫苗者實施“封禁”措施是一項“艱難”的舉措,但“已經取得成效",“疫苗接種中心的註冊人數大幅增加”。

https://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD% ... B%E6%88%90%E6%95%88

珍珠宮

畀面勳章

lau2e18 發表於 22-2-5 17:50

想清零...停運本地公共交通服務(可保留的士作緊急需要)...或者有效

停交通工具比較激進喎,好多市民都需要跨區返工,如果停曬交通工具,城市好多基本服務都維持唔到。

珍珠宮

畀面勳章

lau2e18 發表於 22-2-5 17:50

而且我認識的長者都好活躍,一個星期可以去均好多區,停優惠一定有用。

象牙宮

回覆樓主:

關商場!不過政府又唔見一大舊錢

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁要帶小朋友去行山/旅行又點停呢?

珍珠宮

畀面勳章

msms0118 發表於 22-2-5 17:50
狠勁一點就學外國,看2021年11月15日的報導=

奧地利自周一起對未接種新冠疫苗的人實施10天居家管制,違 ...

強制接種,其實政府已經實施中,只不過力度細好多。拖足年幾, 執政者太不堪。

msms0118    發表於 22-2-5 18:05

大宅

2024年龍年勳章

banbanmm 發表於 22-2-5 17:52
停交通工具比較激進喎,好多市民都需要跨區返工,如果停曬交通工具,城市好多基本服務都維持唔到。
...
Omicron傳播力太勁...要清零只有用強力措施
而家唔湯唔水既政策...最多只係減緩爆發速度...唔認為會清到零

所以我都講左代價係大架...大陸早兩個月西安爆發
連續多日本土確診破百...最後都係用封城先達至清零

男爵府

banbanmm 發表於 22-2-5 17:59
強制接種,其實政府已經實施中,只不過力度細好多。拖足年幾, 執政者太不堪。
...

正在加大力度谷針,看2月4日的報導,
係林鄭記者會內容,睇18:00更新:的那部份=

林鄭月娥:2月24日將推行疫苗通行症,將在下周二向行會申請修訂599F章,除了加入在10多名處所外,還會納入更多處所,將輔以行政措施需要疫苗通行症,例如學校。

疫苗通行症定義最初是顧客「一針」,相隔一段時間為「兩針」,之後將會為「三針」。

https://ps.hket.com/article/3170776/

珍珠宮

畀面勳章

lau2e18 發表於 22-2-5 18:00
Omicron傳播力太勁...要清零只有用強力措施
而家唔湯唔水既政策...最多只係減緩爆發速度...唔認為會清到零
...

政府執行能力太低, 陳姑娘不久前仲大大聲話,如果封葵涌邨,搞唔掂幾千戶嘅伙食添!
封城佢哋肯定做唔到喇,停乘車優惠,我估幾弱雞嘅政府仲有能力執行啩。

子爵府

回覆樓主:

市民外出有不同原因 : 工作,運動,買日常用品或食品........不可以全部禁止。

珍珠宮

畀面勳章

fatgarden 發表於 22-2-5 18:07
市民外出有不同原因 : 工作,運動,買日常用品或食品........不可以全部禁止。
...

好難全部禁止,所以建議暫停乘車優惠,係減少不必要嘅出行。 尤其我認識嘅長者都好多活動、跨區聚會。

大宅

fatgarden 發表於 22-2-5 18:07
...

其實可以,不過要中央出手,宣佈香港進入緊急狀態,停工商業活動,然後進行全民檢測。

不過,無必要去到咁嘅地步。

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

停交通工具,唔開商場,停食堂

首頁

尾頁

跳至