自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

細佬去了英國2年最近想叫埋老豆過去英國,因老豆心臟心瓣衰退已中度香港醫院說要到嚴重才做手術。暫時中度未做得。
我細佬話過到英國買醫保做手術就沒問題。所以想了解英國真係咁好,醫療保買左就可包埋做心臟呢些大手術?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

都係要見醫生排期。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我反而想問醫保會唔會包一啲已發生嘅身體問題?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mrs雨過天晴 發表於 24-4-15 09:41
細佬去了英國2年最近想叫埋老豆過去英國,因老豆心臟心瓣衰退已中度香港醫院說要到嚴重才做手術。暫時中度 ...

細佬肯就ok 丫。幾好喎。肯帶埋佢過去。
我剛退休同事就過英國家庭团敍,佢話實際睇醫生唔係香港咁方便,但退休攞藥就免費,所以佢叫佢老公攞埋俾個仔 。佢呢兩年係香港不停check呢樣,整果樣,牙都整埋先過去。仲同正苦醫生講要驗埋腸,醫生唔俾。

大宅

Onlok 發表於 24-4-15 10:30
細佬肯就ok 丫。幾好喎。肯帶埋佢過去。
我剛退休同事就過英國家庭团敍,佢話實際睇醫生唔係香港咁方便, ...

身體檢查應該要自費的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

細佬去了英國2年最近想叫埋老豆過去英國,因老豆心臟心瓣衰退已中度香港醫院說要到嚴重才做手術。暫時中度 ...

已經發現心臟有問題?

心臟仲可以買醫保嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

移民比嘅 IHS(或者申請 visa 比嘅 IHS,唔一定係移民),包政府醫生/醫院費用。你係指呢種定係私家?
政府嘅,帶香港醫療報告過去,當地醫生會跟進,同喺香港睇政府差唔多,排幾耐同幾嚴重做手術,唔同區域有分別,過到去有個仔幫佢安排,唔會有咩問題。
私家嘅就好睇邊間公司同內容。

水晶宮

云云 發表於 24-4-15 10:34
身體檢查應該要自費的

唉…佢想用最平方法check晒先走嘛。錢當然個留返係英國先用。佢話真係要做手術咪返香港囉!nothing to loose

別墅

有無保險?公立醫院係要睇醫生排期。

琥珀宮

Onlok 發表於 24-4-15 11:00
唉…佢想用最平方法check晒先走嘛。錢當然個留返係英國先用。佢話真係要做手術咪返香港囉!nothing to loo ...

返香港都要睇返唔返到,朋友同生cancer嘅阿爸過去,佢阿爸唔夠一年係英國走埋
老人家有長期病其實唔太適合轉生活環境,而且到時樓主細佬係未咁多時間同阿爸覆診先

水晶宮

mandy952 發表於 24-4-15 11:11
返香港都要睇返唔返到,朋友同生cancer嘅阿爸過去,佢阿爸唔夠一年係英國走埋
老人家有長期病其實唔太適合 ...

其實真係好欣賞肯帶埋父母移民嘅人(除咗靠佢哋當工人洗果啲)。
實際我都唔知。不過身邊有兩個親戚都係返咗香港醫病。老嘅就返嚟換knee,.後生就全家前年移民,上年返晒嚟,因一個有cancer要返香港醫)

珊瑚宮

Onlok 發表於 24-4-15 11:17
其實真係好欣賞肯帶埋父母移民嘅人(除咗靠佢哋當工人洗果啲)。
實際我都唔知。不過身邊有兩個親戚都係返 ...

外國醫唔到?

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-15 11:29
外國醫唔到?

前年先過英國。應該香港仲有保險呀,識人搵醫生果啲。而且有教會support, 細路一返嚟好快已搵到學校返學。

翡翠宮

弟弟孝順。背帶爸爸移民。不過爸爸身體不好。似不適合移民咁凍國家。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ngwong2 發表於 24-4-15 11:38
弟弟孝順。背帶爸爸移民。不過爸爸身體不好。似不適合移民咁凍國家。

唔係成個英國都凍

珊瑚宮

Onlok 發表於 24-4-15 11:31
前年先過英國。應該香港仲有保險呀,識人搵醫生果啲。而且有教會support, 細路一返嚟好快已搵到學校返學。 ...

搵學校相信應該唔係太大問題,有身份證一定有學校收。
相信香港醫療, 覺得喺HK醫得舒服啲都好嘅。

琥珀宮

Onlok 發表於 24-4-15 11:17
實際我都唔知。不過身邊有兩個親戚都係返 ...

其實好多都肯嘅,只係老人家自己唔想走姐

別墅

伯爵府

要申請5+1, 首先要比IHS(政府醫保)及申請費, 批了才可以過去, 去到再排公立醫院, 要排幾耐無人知, 包什麼亦唔清楚, 你叫你細佬去返港人移居英國group問會好d

翡翠宮

畀面勳章

以前舊公司有唔少BBC,問佢地點解唔係英國打工,聽過幾個都係話因為長老有terminal disease,返黎香港醫病,所以全家回流。我有個親戚移民過去兩、三年,每年都要專登返黎香港整牙(唔係箍牙)。另一個朋友差唔多時間移民過去,去年驗到生cancer,有朋友話佢想返香港醫,但未趕得切返黎就走左。

如果英國醫療真係咁好,我唔覺得咁多人會想返黎醫。 你爸爸已身有重病,移民要好認真考慮清楚。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊