自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:08
佢係遲到慣犯,但唔認自己係,仲叫我返教會或佛堂,等個人放下自在,而家條氣仲chok住
...

我有個曾經係朋友。。。現在一年我都吾出去約飯。。。

就因為永遠約。。都係遲半個鐘頭或以上。。。總有理由。。。不論約任何地點時間。。

不過佢吾敢插我哋。。。但長期扮傻。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

yantung2010 發表於 23-12-8 10:17
回覆 whywhite22 的帖子

我識人遲成個鐘,但班朋友仍然要約佢等佢,米縱壞哂囉。我話你哋唔好等佢嘛,佢哋 ...

係呀係呀!佢又係話佢除左我,無1個fd咁harsh wor! 我話我都係對其他fd 唔會咁harsh, 因為佢地唔係慣犯。

我都有反思自己係咪對佢苛刻,但駛唔駛向一個遲到慣犯道歉

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實現實中有好多人係咁⋯
你好意糾正番一啲錯誤,
佢就堅持己見,反指你係有問題嗰個,
呢個世界始終都係忠言逆耳

編輯:唔知點解回post食咗最新一行字無出現??

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

約夜晚食飯,大家都要返工,有時唔係想走就走,大家都體諒嘅
不過不能如期,都應該WhatsApp講聲唔好意思,大約xx到
而唔係叫人放下屠刀立地成佛囉,俾我都嬲

子爵府

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:08
佢係遲到慣犯,但唔認自己係,仲叫我返教會或佛堂,等個人放下自在,而家條氣仲chok住
...
疏遠佢,我都好憎人習慣性遲到

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:15
佢已經改善左,只係遲左20分鐘,以前唔出聲,佢可以遲1小時,至少3次

你明知佢遲成個鐘
做乜唔跟佢

伯爵府

seaheart88 發表於 23-12-8 10:19
我有個曾經係朋友。。。現在一年我都吾出去約飯。。。

就因為永遠約。。都係遲半個鐘頭或以上。。。總有 ...

係呀!每次都話係別人問題,仲要係工作問題令佢遲到,每次都係情非得已,仲話因為咁而要飛的趕黎,好偉大咁款

水晶宮

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:15
佢已經改善左,只係遲左20分鐘,以前唔出聲,佢可以遲1小時,至少3次
冇合理解釋,遲到超過十分鐘我都會出聲,你朋友遲到20分鐘仲好意思叫你放下執著.

伯爵府

yantung2010 發表於 23-12-8 10:18
回覆 fivebeanrice 的帖子

道高一尺 ,魔高一丈

子爵府

呢啲人永遠唔覺得自己錯㗎,因為佢天生係例遲,早到或者準時嗰啲人係唔正常,所以有咩可能佢會改呀?
唯一做到就係,善待自己,不再約此人!

公爵府

2024年龍年勳章

我都曾經識過遲到慣犯
即是你如果塞車都算,係話冇車
(試過等成個鐘以上,個地點仲要就佢位置,有心行都行到)
最後忍唔到,就冇再聯絡了

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

對呢D人, 少見為妙

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:20
係呀係呀!佢又係話佢除左我,無1個fd咁harsh wor! 我話我都係對其他fd 唔會咁harsh, 因為佢地唔係慣犯。
...

我就唔信佢搭飛機搭高鐵,送仔女搭校巴,去見工或返工會遲到Lor,呢D朋友可以唔見,你起佢心目中地位唔夠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:17
佢約我,今次我都醒目,遲左15分鐘,但都係輸左

我以前個老友都係咁,我哋本身約8點,話俾佢聽7點佢都係8點後先到,後尾有次傾開偈佢話佢一定要最遲到嗰個,因為好享受行入嚟嗰個望住佢等佢嘅感覺,仲話女主角就係咁㗎啦!

伯爵府

whywhite22 發表於 23-12-8 10:22
冇合理解釋,遲到超過十分鐘我都會出聲,你朋友遲到20分鐘仲好意思叫你放下執著.
...

請放心!佢每次既理由都非常充分,9成都話係工作問題,令佢遲到,我話約晏d佢又唔肯,仲要否認係慣犯,又話我都有遲到2次!其實係因為我明知佢遲到,我先遲d到,咁啱嗰2次佢“為左我”,所以無遲到

whywhite22    發表於 23-12-8 10:29

瑪瑙宮

大廚勳章

whywhite22 發表於 23-12-8 10:22
...

嗰啲人永遠都有理由。。。永遠佢都覺得自己有合理解釋。。。自己個女搞到佢遲到。。。公司客人令到佢遲到。。。。。。總會有千萬個理由。。。遲到
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

無禮食店,俾得錢都冇下次,何況果個係付時間付心的朋友,我就斷掂離算啦。
唔好浪費我時間。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

yuyueng 發表於 23-12-8 10:25
我就唔信佢搭飛機搭高鐵,送仔女搭校巴,去見工或返工會遲到Lor,呢D朋友可以唔見,你起佢心目中地位唔夠 ...

佢係大老闆,唔駛搵工架!但好奇佢見客都會遲到咩?!根本雙標人

侯爵府

有啲人遲到係姿姿整整,拖慢行動;有啲係預交通時間太天真,唔預等車行路時間,只計車程;最可惡係約早上,賴床賴到集合時間先肯起,打俾佢仲呃人話出門口啦。

伯爵府

yuyueng 發表於 23-12-8 10:25
我就唔信佢搭飛機搭高鐵,送仔女搭校巴,去見工或返工會遲到Lor,呢D朋友可以唔見,你起佢心目中地位唔夠 ...
其實有啲人真係會…
我個friend 飛機都遲過幾次
但人哋又俾佢上下一班冇罰錢…
我諗佢係認真time planning 有I問題

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊