自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

siugocandy 發表於 24-4-28 12:45
唉,冇人性。根本政治就係咁黑暗。。

熊貓外交就如古時皇帝送女兒去別國充當兩國友誼的“禮物”
美其名為保護熊貓和研究繁殖,試下人類80歲仲要不停被電擊生育?研究和繁殖呀!多好聽嘅名詞,政治本身就黑暗,還有人類嘅貪婪,國寶只是不能說話和不能反抗,以前我天真以為作為國寶一定生活很幸福,原來都有黑暗嘅一面

珍珠宮

其實美國應該都有好的動物園,上次丫丫個可能是個別差的例子,因新聞話那動物園入面有其他動物好不幸狀態也非常不理想,又未必是一部份網民狂叫的針對中國熊貓

另外太多人當左事件是觀嘗寵物動物角度一定要白雪雪之類,但其實中外熊貓轉移一向都是科研協議。。。。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

hellomiki 發表於 24-4-28 12:26
很多內地人以為中國唔會再租借熊貓比老美,太天真了!事實說明熊貓只是賺錢和政治工具!本身中國咁大,唔系 ...

反對電擊熊貓,人類都不能忍受電擊痛楚,國內會唔會電擊熊貓

珍珠宮

cacandy 發表於 24-4-28 13:17

侯蓉發明電擊熊貓生育嘅,你話呢? 熊貓自然交配不易,但韓國愛寶就自然交配下生左兩胎,一共3隻,其中一胎是孖,當然韓國嘅飼養員花了不少心機!韓國姜爺爺理念系拒絕電擊熊貓的

珍珠宮

cacandy 發表於 24-4-28 13:17

電擊係中國科研人員發明,在中國先使用一段日子了,再 share比外國科研人員的

不肯定現在有沒有使用了

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

唔明一間窩頭連鈣磷都冇同埋筍都唔捨得買多啲嘅動物園有乜咁好,仲搞到其中一隻熊貓甩毛,可能啲錢用晒嚟幫自己間動物園同啲飼養員營銷啦,話熊貓有高流量回國就得到善待,留返啲錢買多啲筍,提升吓自己間動物園啲熊貓嘅食物質素先啦,人哋俄羅斯捨得畀錢空運啲靚筍過去架

男爵府

唔覺San Diego Zoo養得好。2016年夏天我去睇過熊貓,烈日當空36度,熊貓喺外面只有好少遮蔭嘅地方,隻熊貓趴喺度好熱好攰。我同工作人員投訴,佢哋話將會起新嘅熊貓館。後來所有熊貓回國,點知而家又送兩隻新嘅俾佢哋!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

烈士

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

BKFinder 發表於 24-4-28 10:38
國家林草局今天發布,日前,中國野生動物保護協會與美國聖迭戈動物園簽署了大熊貓保護合作協議,將選擇一對 ...

搞到丫丫咁都仲送過去,痴線
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

敬亭綠雪 發表於 24-4-28 13:41
唔明一間窩頭連鈣磷都冇同埋筍都唔捨得買多啲嘅動物園有乜咁好,仲搞到其中一隻熊貓甩毛,可能啲錢用晒嚟幫 ...

以我所知,韓國動物園有種植竹林供熊貓食用,荀都有,但因韓國天氣環境好像只有某啲月份先有竹荀,你話韓國只顧營銷和和用晒啲錢幫自己動物園,但韓國動物園卻肯花巨費制冰床制雪比熊貓,熊貓怕熱,俄羅斯因無竹林無荀只好空運。其實韓國營銷又如何,出發點都係為熊貓好,睇得出兩個爺爺真心為熊貓,租是真的,但愛也是真的,養過動物的人會很明白,親手帶大的動物怎會沒感情呢?很多人視牠們為‘親人’

水晶宮

回覆 敬亭綠雪 的帖子

尤其愛寶,佢係中國被打,自小敏感怕事不信任人,被姜爺爺帶去韓國,愛寶明顯係爺爺嘅關愛下變得好起來,對姜爺爺的信任度極高,睇下愛寶產下bb後嘅反應已經充分顯示出來,愛寶可以比爺爺近身照顧和喂食,百分百的信任和愛,姜爺爺用愛治癒了愛寶的童年。姜爺爺養動物的理念是值得借鑒和欣賞,佢真心為動物福祉,會從動物角度出發,理智,學歷高,不是一般飼養員

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

都預左架啦,唉

珍珠宮

emilylam 發表於 24-4-28 14:23
以我所知,韓國動物園有種植竹林供熊貓食用,荀都有,但因韓國天氣環境好像只有某啲月份先有竹荀,你話韓 ...

大宅

emilylam 發表於 24-4-28 14:23
以我所知,韓國動物園有種植竹林供熊貓食用,荀都有,但因韓國天氣環境好像只有某啲月份先有竹荀,你話韓 ...

長隆都有冰床阿,人哋都冇係咁營銷呢樣嘢,長隆飼養員亦冇當正自己係明星咁出鏡,飼養員直播同拍片都係以大熊貓為主,筍少筍唔夠,係可以買架,畀多啲錢,等大熊貓食得好少少唔好咩?

https://www.bilibili.com/video/BV1QM4y1t71G/?spm_id_from=333.337.search-card.all.click&vd_source=5c1f87bb10409dc99543b3aa8a28be3d

https://www.bilibili.com/video/BV18x411678f/?spm_id_from=333.788.recommend_more_video.5&vd_source=5c1f87bb10409dc99543b3aa8a28be3d

大宅

emilylam 發表於 24-4-28 14:29
回覆 敬亭綠雪 的帖子

尤其愛寶,佢係中國被打,自小敏感怕事不信任人,被姜爺爺帶去韓國,愛寶明顯係爺爺 ...

華妮第二胎,都仲要中國奶爸傍住教餵奶

輝睿1個幾月,都係未學識餵奶,明明係中國奶爸餵緊奶,但韓方完全冇講明,唔知幾多人會當咗係韓國飼養員對手呢?
https://www.douban.com/group/topic/293382894/?_i=4286714IGiTPOz

再大小小,1分29秒,可以聽到中國奶爸把聲,教姜飼養員點餵奶,與其係咁喺度Umum尋尋講嘢,不如提升吓自己啲飼養技術啦
https://www.bilibili.com/video/BV12N4y117fu/?buvid=XY55B2E53DDD9BB1D5778A72912B036B18A8A&from_spmid=tm.recommend.0.0&is_story_h5=false&mid=dq2M0p3Xy%2BADkEWqDH0%2F5Q%3D%3D&p=1&plat_id=114&share_from=ugc&share_medium=android&share_plat=android&share_session_id=ee5b847f-0137-4e58-b965-bd5fce7bf6e7&share_source=COPY&share_tag=s_i&spmid=united.player-video-detail.0.0×tamp=1701091786&unique_k=N4mSeXA&up_id=14240593&vd_source=5c1f87bb10409dc99543b3aa8a28be3d

旅德大熊貓紀錄片,大方展示中國奶媽點幫手
https://www.bilibili.com/video/BV1aC4y1s7Zu/?spm_id_from=333.337.search-card.all.click&vd_source=5c1f87bb10409dc99543b3aa8a28be3d

大宅

白痴決定

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好心痛呢兩隻大熊貓希望佢哋唔會受到好似丫丫同樂樂咁嘅待遇啦

養到兩隻國寶大熊貓咁,都仲要送過兩隻過去,連動物都被成為政治工具,真係無言

侯爵府

tredd 發表於 24-4-28 14:00
唔覺San Diego Zoo養得好。2016年夏天我去睇過熊貓,烈日當空36度,熊貓喺外面只有好少遮蔭嘅地方,隻熊貓 ...

15樓係我2018年8月喺SD Zoo影嘅相,天氣係熱同香港差不多但乾爽好多,2隻熊貓又未見有不適見佢哋都有攀爬,當然貓貓毛厚熱天的確不好受。利申:我都不想中國再租借熊貓俾美國。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

敬亭綠雪 發表於 24-4-28 15:01
長隆都有冰床阿,人哋都冇係咁營銷呢樣嘢,長隆飼養員亦冇當正自己係明星咁出鏡,飼養員直播同拍片都係以 ...

咁韓國營銷確實犀利,同韓流稱霸全球一樣,YT愛寶樂園視頻點擊率幾高,無養到國寶營養不良算係咁

男爵府

hellomiki 發表於 24-4-28 12:55
熊貓外交就如古時皇帝送女兒去別國充當兩國友誼的“禮物”
美其名為保護熊貓和研究繁殖,試下人類80歲仲要 ...

知道唔係啦,要收錢送過去,邊叫送阿,仲要瘦到冇嘢食被人虐待。被人電擊就唔知咁殘忍,老美咁殘忍睇下報應幾時到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊