自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kk1186 發表於 24-5-12 15:59
回覆 Kittymummy 的帖子

你女女讀什麼major? 入到金融好叻女,金融係唔係都係好忙?謝謝。 ...

Major staticis. 另外出面有考financial programming 試。經濟唔好就好忙。要諗點樣收緊公司policy 令到冇咁多OD.....等等,佢做credit risk.

珊瑚宮

esmehouse 發表於 24-5-12 16:01
不是,A/C 阿頭都 $12 萬 所以我覺得我地公司好黐線

學歷及經驗啫。
我前公司, 會計阿頭, 十年前已經6位數字。
又點解知, 因為HR擺左個烏龍, 意外令佢人工俾人見到
個位會計阿頭, 幾年前考埋律師, 轉左行了。

男爵府

回覆 natnatbaby 的帖子

請問你數感好唔好?讀account 大唔大壓力?

水晶宮

cbeyond 發表於 24-5-12 16:01
上面JM講緊大公司, 基本上現在應該無大公司會要求低學歷。

但我女大同,本科唔係HRM, 佢係4大地產商做HR

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

kk1186 發表於 24-5-12 15:05
回覆 Jasmine-4711 的帖子

銀行會計部工作量大嗎?謝謝

銀行我唔知,但大公司嘅會計部通常係公司最多衰人嘅部門,唔想做嘅嘢就賴係規矩,成日阻頭阻勢,但你又吹佢哋唔脹咁囉

男爵府

讀statistics 好勁,你女女嘅金融工作好pay嗎?

男爵府

即係唔係讀HRM都可以做hr? 佢嘅大學同學是否有做HR intern?

水晶宮

kk1186 發表於 24-5-12 16:08

讀statistics 好勁,你女女嘅金融工作好pay嗎?

昨晚講開,唔到報稅一刻我都唔知佢實際幾錢人工(因為每季仲都派bonus) 。一講.......只能夠講,高過入職教師。佢當初唔肯讀多年PDEG出黎教math.

水晶宮

kk1186 發表於 24-5-12 16:11

即係唔係讀HRM都可以做hr? 佢嘅大學同學是否有做HR intern? ...

冇,完全冇相關HR既野讀過。 我地聽到都R晒頭。

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-5-12 16:06
但我女大同,本科唔係HRM, 佢係4大地產商做HR

唔係本科, 都有學歷,呢個係大公司入職條件。
我之前朋友大學畢業後, 再讀master, master完第一件事就係結婚, 佢話唔結就散梗
之後先係再找HR工作, 搵間上市公司坐正。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cbeyond 發表於 24-5-12 16:05
學歷及經驗啫。
我前公司, 會計阿頭, 十年前已經6位數字。
又點解知, 因為HR擺左個烏龍, 意外令佢人工 ...
咁似我公司個 HR 嘅 你公司有冇炒咗嗰個 H R
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

esmehouse 發表於 24-5-12 16:14
咁似我公司個 HR 嘅 你公司有冇炒咗嗰個 H R

其實係我入職前發生, 無幾耐, 個位hr officer都無做
係自己走定點, 我無問。
但人工單野, 就流左出來, 我入職無耐就有人8俾我知

水晶宮

cbeyond 發表於 24-5-12 16:14
唔係本科, 都有學歷,呢個係大公司入職條件。
我之前朋友大學畢業後, 再讀master, master完第一件事就係 ...

咁u grad係基本,但唔一定本科HRM. 或者呢d就係所講既:際遇同有冇運仔。

男爵府

羨慕,份工要OT到幾點?

子爵府

kk1186 發表於 24-5-12 14:28
回覆 登陸火星 的帖子

兩科佢都ok, 應該來講HRM會易d讀,account 對文科人來講比較難攞高分, 但就係擔心HR ...

HR做唔到老,除非升上管理層,中層又中年轉工好難,會計60歲都有得做,做HR如果有台型着數D,做會計唔睇樣也無咁重視溝通能力

水晶宮

kk1186 發表於 24-5-12 16:01

什麼是HRBD? 謝謝

HRBP = human resource business partner.

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-5-12 16:17
咁u grad係基本,但唔一定本科HRM. 或者呢d就係所講既:際遇同有冇運仔。
...

都係嫁
題外話, 我都識位, 佢最大心願係搵錢。
U grad,唔係讀law,現在佢係位律師, 仲要揾到好多錢個隻, 但日日瞓得幾個鐘。

水晶宮

kk1186 發表於 24-5-12 16:18

羨慕,份工要OT到幾點?

咁佢好彩少少,都只係算少量OT. 但多野做時,自動返7:30,收差唔多6點。但有時夜晚會係屋企wfh.

男爵府

回覆 cbeyond 的帖子

你朋友大學畢業後是否就直接做hr ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kk1186 發表於 24-5-12 15:05
回覆 Jasmine-4711 的帖子

銀行會計部工作量大嗎?謝謝

起碼, 銀行會部OT 冇會計界OT咁狂

銀行自己只在半年結和年結前OT多.
在會計界, 每個客戶的半年結( 未必有) 及年結(一定有), 如踫埋一堆在某幾個月尾, OT通頂

利申: 我聽會計界朋友講

HRM輕鬆很多, 但去到管理層, 都冇會計師行parter咁高收入

$$ or life style, 自己揀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊