自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

YURICKY 發表於 21-9-2 21:03
當補習充滿資本味道,仲用恐嚇心理令家長報十個八個補習班咁點計先?

聽聞呢個政策出左後,學校加大資源令 ...

其實考試又好、咩都好,最終都係搵出最精英的一群人,去做高層次工作。
以前係科舉,現在是高考。現在啲人補習狂做題為求有高分考得好,但平庸嘅人靠做題,如果精英一樣努力,最終都會高分過平庸的人。
即係某啲人係叻,用咩方式篩選都係叻。但以前補習嗰套,會令全部人用曬時間精力金錢去做題做題,結果脫穎而出都是同一批人,但就好浪費人力資源和時間

國家想青少年身體好啲,發展多方面,唔好擠入同一獨木橋。壓力就會彼此激盪變大

珍珠宮

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 21-9-2 21:49
如中國經濟崩潰,美國佬就唔駛日日China China啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

口水包包 發表於 21-9-2 21:56
我62都成日咁講。睇youtube 台灣野。 講到大陸茶葉蛋都食唔起

臺灣好多媒體都係抹黑中國嘅(收美國錢做野,應該都係顏色革命一部分),所以睇所謂新聞、youtuber真係要帶個腦睇,唔好人講就信

珍珠宮

口水包包 發表於 21-9-2 21:56
我62都成日咁講。睇youtube 台灣野。 講到大陸茶葉蛋都食唔起

我通常睇台灣野,只會睇J2啲旅遊節目,真係唔知原來會講啲咁嘅野喎
不過記起中學尾時,啲同學好多人都睇sina網,我就習慣睇yahoo香港,之後就興蘋果動新聞,但我冇乜耐性睇咁長嘅片同覺得好假,加好多情感落啲新聞度,令啲案情嘅人都變做可憐受害者。

首頁

尾頁

跳至