自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Sadness 發表於 23-9-26 07:08
佢地有幾唔愛並唔係只是我的感覺,係一直以嚟有眼見佢點對佢老公,如果鬧、咀咒、有事唔想理、食飯要分開 ...
你媽係咪有個好唔開心既童年? 佢成世人都唔會開心, 唔滿意老公同埋2個女, 對所有野都唔中意, 想法又負面, 佢同自己過唔去, 又令身邊既人痛苦

水晶宮

魚仔餅 發表於 23-9-26 09:53
我會照跟進所有野但唔同佢交代,佢打黎先交代一兩句但只限電話溝通,只要佢一講負面說話即cut線,之後唔接 ...
你好勁!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

睇左內文,原來係兩姐妹。辛苦了。

不是個個人都有父母緣。老土點講。隨緣。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

chur 唔到其他人咪唯有chur 你囉! 相信樓主已有足夠智慧去應付,只係想呻下! 其實可能佢都亂,話哂另外一半抱恙! 如果佢再chur, 比院方電話佢叫佢打去跟! 反問.返佢跟成點! 如果佢冇打去,再chur! 其實無論點最後都係樓主跟返,佢講D咩跟本唔應該在意! 佢應該一向咁講嘢,認真爆佢一鑊,屋企人唔係比佢發脾氣! 大家互相支持一下,叫佢收憸下,如果唔係送埋佢去老人院

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

Sadness 發表於 23-9-26 06:19
其實我同佢已經唔同住,平時係接觸阿爸最多,佢亦都唔係好想見到我,基本上一見面都係果三幅被,數番n年前 ...

我明白, 你媽媽同我以前媽媽好似, 只不過我媽喺我識賺錢同搬出去之後慢慢變好, 但對我老豆都係一言難盡

俾我會繼續安排最適當嘅老豆, 儘量少接觸阿媽, 有咩update 留返阿妹同佢講

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Sadness 發表於 23-9-26 04:24
我阿媽由月中已經不停鵝鵝鵝,話好想阿爸番屋企過節,問過醫院話可以請假返一返屋企,同時有醫務社工也安 ...

感同身受!
我爸媽最近經常入院,我同妹妹輪流日日探病兼照顧留喺屋企嗰個!
為咗照顧佢哋,我自己屋企日日食外賣,探完兩老返到屋企我仔都已經上床瞓覺
倒頭來因為我媽自己忘記嘢發老豆脾氣,老豆打電話鬧我,又粗口又話我衰女,我委屈到響街喊咗出嚟!
我已經盡做但點解要咁對我!

yeung_ma    發表於 23-9-26 21:24

珍珠宮

我阿媽由月中已經不停鵝鵝鵝,話好想阿爸番屋企過節,問過醫院話可以請假返一返屋企,同時有醫務社工也安 ...

樓主好好啦,我宜家都後悔當年無咩照顧老豆,宜家無機會啦!
總之做D野對病人有好處就得,佢知㗎,唔好理其他人

象牙宮

不停鵝鵝鵝是做媽的本能。
同佢解釋又唔聽,當然互相頂左兩句。老媽还要我面對面勾通。
兄姐不菅她怎過生活。由得佢。

各位老媽媽們。
互相頂左兩句。那位女兒。才是真心真意愛你。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

你真係好孝順
我阿媽都係好似以為是, 其實我都唔明點解一把年紀都唔識得企喺對方立場諗下 講真我覺得你阿媽想盡快安排你爸爸入院舍, 唔多唔少係怕自己要辛苦照顧你爸爸,佢都冇諗過你爸爸想唔想 對你嘅付出更加係視為理所當然

伯爵府

Anpanmama 發表於 23-9-26 10:52
感同身受!
我爸媽最近經常入院,我同妹妹輪流日日探病兼照顧留喺屋企嗰個!
為咗照顧佢哋,我自己屋企日 ...

孝順女總係有啲委屈要受 唯有同自己講問心無愧就可以

伯爵府

夕張蜜瓜 發表於 23-9-26 10:50
我明白, 你媽媽同我以前媽媽好似, 只不過我媽喺我識賺錢同搬出去之後慢慢變好, 但對我老豆都係一言難盡 ...

見到阿爸阿媽唔恩愛,做仔女嘅個心好難受

大宅

一個人有病時, 情緒控制唔到, 你辛苦了, 媽媽的話唔好放在心上, 你是個乖女兒.
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

男爵府

完全明白樓主既感受,對住呢啲亞媽,保持距離就最好,愈少嘢講愈好。另外有啲人話要去體諒亞媽擔心亞爸情況,心急衝口而出,我唔係咁贊同。無論活到幾多歲都好,都要學習好好管理自己既情緒同說話。點解要子女承受呢?真係父母大曬?家中都有一個毒舌亞媽,每次唔岩佢心意或佢緊張一件事時,就只會用啲好難聽既說話去表達佢既情緒,真係好難頂。講出黎既說話不但解決唔到件事,仲要令全家唔開心。
「換個角度,自然有出路。」

男爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

辛苦你同阿妹

侯爵府

Sadness 發表於 23-9-26 04:42
有諗過,但受苦會係我阿爸(年紀都大),唔係解決件事。

其實, 邊個負責辦事就由邊個作主, 沒有架空情况. 成熟嘅大人,仲係有家有主的, 難道不懂嗎? 不懂也得懂, 如不,事事無成.

大宅

(emoji)份既嘢,你做幾多,佢都覺得你吾好,無得講,睇淡的..

公爵府

Sadness 發表於 23-9-26 07:27
已經有解釋左冇咁快安排到暫託,可向醫院申請假出去,但佢話唔好,叫我催人處理,佢覺得我做唔到嘢咪同我 ...

佢有佢講, 你有你做
問嘅話, 就話總之搞緊唔再交代咁多詳細, 佢越知得多, 其實就係一知半解, 就越多嘢問
你同妹妹評估和選擇應該做嘅方案, 就照做
暫托唔係咁易搵, 如果你講緊係政府津貼嘅暫托位, 一間安老院一個起兩個止, 我曾經搵過都搵唔到, 最後要住私家位暫托

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

呀爸入院兩姊妹忙到頭暈,個呀媽幫唔到手仲加麻煩,真係心累。

大宅

樓主加油,上黎呻下好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊