自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

RIP

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

大宅

一人之下 發表於 24-4-12 11:01
我仔岩岩14歲,佢有時都有情緒,話返學好辛苦,又唔多識表達,只係吾出聲,問多句又吾鍾意,叫我唔好煩佢, ...

一上到中學就多數都係咁, 家長唯有睇實又要收下又要放下, 如果唔係攪到佢地咩都唔想同你講仲煩, 佢地有好多自己諗法, 又覺得你地唔會認同, 又或者會覺得你唔明就唔講, 對住佢地真係人生好大挑戰
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

子爵府

回覆 SASSY10 的帖子

RIP

子爵府

SASSY10 發表於 24-4-12 01:10
港鐵周四(11日)晚上11時02分表示,由於有人進入上水站路軌範圍,東鐵綫服務受阻。現場消息指,一名13歲女 ...

點解咁多中學生要尋死,其實讀書生涯已經係成世人入面最無憂無慮嘅幾年

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 WendyHoi 的帖子

千祈唔好, 某部份壓力是來自父母

伯爵府

回覆 noodle_noodle 的帖子

以前就係, 而家未必

伯爵府

中學真係好恐怖, 我細路本身成績已唔錯, 去到中學諗住比佢舒舒服服讀低一個level, 點知啲功課都仍然係多到.... 小測又多,壓力好大, 成個週末基本上唔洗諗出街, 中學有成咁多科, 每科比1-3樣, 都十樣八樣, 成績雖然keep到, 但功課始終都要交, 小測始終都要溫。

伯爵府

回覆 zxyggp 的帖子

我果個話寧願唔要復活節, 好多功課, 唔去旅行每日做都做到臨尾果晚

侯爵府

poodlema 發表於 24-4-12 13:56
中學真係好恐怖, 我細路本身成績已唔錯, 去到中學諗住比佢舒舒服服讀低一個level, 點知啲功課都仍然係多到. ...

所以我覺得真係唔好越級挑戰,岩banding都讀得辛苦,何況越級。

大宅

poodlema 發表於 24-4-12 13:52
回覆 WendyHoi 的帖子

千祈唔好, 某部份壓力是來自父母

我明白吖

侯爵府

好傷心,我自己都哭了(emoji)

男爵府

港鐵不停加價,十幾年前都話興建安全幕門,至今仍未所有站都設有,但班董事年年收入、過百過千萬酬金福利,大家小市民只可任由宰割,安全市民自己承搶好了...唉 !

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

bbc2018 發表於 24-4-12 11:19
原來新西蘭青少年自殺率係全球發達國家中第2高,真係好意外,不是已經教育比較輕鬆嗎?

咁第一又係邊度?以為係日本。

男爵府

kpc2015 發表於 24-4-12 12:10
香港家長通常都只有一兩個小朋友. 咁細個就去左, 以後都唔知點面對,生活下去! 其實教育局多些竹重視學生生 ...
到時體育計分學生又多樣野被谷 陰公

男爵府

poodlema 發表於 24-4-12 14:00
回覆 zxyggp 的帖子

我果個話寧願唔要復活節, 好多功課, 唔去旅行每日做都做到臨尾果晚 ...
我果個可能小學 放復活假唔多功課
佢好想返學 可能我地無旅行 返學無甘悶

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

RIP

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

[img=500,400][/img]

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-12 13:49
點解咁多中學生要尋死,其實讀書生涯已經係成世人入面最無憂無慮嘅幾年
...

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁細個就要自殺,香港兒童抗壓能力真係需要提升,除左學術要學,自我情緒管理更應要學。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊