自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:honeyBB 的帖子

控制哂

36日咋...緊張緊張

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有興趣才有動力,冇興趣同拉牛上樹冇分別。

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:考到奬學金咁叻仔. 唔好打沉阿仔道氣.

原帖由 claudia 於 15-07-16 發表
考到奬學金咁叻仔. 唔好打沉阿仔道氣.
Agree, 難得個仔已經諗好晒,為自己舖晒路

我是一隻喵

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好多學生讀完 DSE 都唔知自己想點, 難得佢一早有目標, apply 埋獎學金, 成績又 達標, cambridge 個 offer 都到手喇, 咁都要比阿媽反對

淡淡的來, 好好的去 ....

珍珠宮

回覆:5科5**冀讀劍橋 父母勸留港讀醫

俾我點都去劍橋
離開呢對控制狂父母

公爵府

引用:如果唔係自己鍾意,夾硬讀d咁辛苦嘅科,可

原帖由 AJW2010 於 15-07-16 發表
如果唔係自己鍾意,夾硬讀d咁辛苦嘅科,可能畢唔到業。
畢唔到都好,最怕靠死記,跟住岩岩好畢到業,做醫生唔係講笑,無心做既,陣間小小既大意可以害到病人。

珍珠宮

kk80400 發表於 15-7-16 12:05
240萬, 我當乜埋自已條死命都拎唔出

另一POST 話無400K入CAMBRIDGE D人話借都借返來...工會揾得番. 查實D人知唔知400K既額外用途既錢有D人可能一世都揾唔到呢....知唔知佢爸爸揾到工都可能係得1XXXX剛夠家庭開支,點去還呢400K呢.

子爵府

引用:去劍橋,同留港,已經係兩條唔同嘅路,有得

原帖由 goat 於 15-07-16 發表
去劍橋,同留港,已經係兩條唔同嘅路,有得高飛,何必留係原地做人上人 。世界好大,就係應該趁後生去飛 。 ...

第日個仔讀醫/做醫生唔開心,就會埋怨父母扼殺佢夢想/天份/興趣。
第日父母可能話個仔,點解飛得唔夠高唔夠遠

侯爵府

2018復活節勳章

李翰霖去年在數學比賽中獲獎,令他對數學產生興趣,今年3月更考獲英國菲臘親王奬學金,可到英國修讀工程,翰霖認為工程系有大量應用數學機會

似係數學特別好,如果係我個仔,我直頭叫佢讀 math 或 physics,一路上去 ,讀埋博士做 research。
math 好,易考美國名牌大學,應該去 stanford 或 princeton,前途好過留 HK 做醫生仔。
難怪既,父母在同一行業,冇接觸外面世界,可惜浪費兒子才華。

964000    發表於 15-7-16 14:20
Superman-GF    發表於 15-7-16 12:56

珍珠宮

引用:Quote:shareholder 發表於 15-7-16 11:51 s

原帖由 lafield 於 15-07-16 發表
無錯, 有得揀緊係讀醫好過讀工程

始終父母食鹽多過佢食米, 父母都係為仔女著想啫..
我覺得做人父母
只可分享個人食鹽經驗
而唔係質個仔一齊食

人生既決定權
始終都係返個仔手既

Superman-GF    發表於 15-7-16 13:01
99dogdog    發表於 15-7-16 13:00

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:shareholder 發表於 15-7-16 11:51 s

原帖由 黑白豬 於 15-07-16 發表
agree,我有親戚又係係英國讀工程,佢仲要master果隻(degree、master都係英國讀),佢返香港做野,前途咪又 ...
我老公實反對個仔讀工程!

放下自在

侯爵府

2018復活節勳章

曾幾何時,醫生只是學徒制,大學也只有文科。
香港怪,叻仔一定要讀醫。
美國,叻仔去晒讀 math science engineering。
世界不再細,放眼世界!
連國內都要發展科學,將來真正 world leader 正是能掌握 science 的國家。
國防,軍事,全是 science 和 engineering。
medical doctor 只是醫學科技的技工!

琥珀宮

回覆:honeyBB 的帖子

無遠見的父母!

禁止訪問

引用:曾幾何時,醫生只是學徒制,大學也只有文科

公爵府

引用:我比仔自己選

原帖由 mimi005 於 15-07-16 發表
我比仔自己選

男爵府

nintendo 發表於 15-7-16 12:47
曾幾何時,醫生只是學徒制,大學也只有文科。
香港怪,叻仔一定要讀醫。
美國,叻仔去晒讀 math science e ...

放眼世界,選自己有興趣科目,全力以赴,興趣+努力 頭頂片天空自然變得廣闊。

遇過兩三個醫生,感覺係被迫讀醫,為錢行醫,唔知佢開唔開心,但做佢病人真係唔爽,無下次。

Superman-GF    發表於 15-7-16 12:57

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

呢D父母好討厭

子爵府

我覺得阿媽媽睇唔起工程吧

hot_babe    發表於 15-7-16 13:49

水晶宮

引用:Quote:咖央+發表於+15-7-16+11:57+知識分子

原帖由 ngwong2 於 15-07-16 發表
愈讀得多書人某d控制狂仲犀利.不衰得.以為自己諗法醒過人.
Agree, 正想講!佢地好多覺得自己係權威,佢既認知、見解一定啱,冇人可以challenge佢!真係難為個叻仔咁大個人連獎學金攞埋都冇選擇權!

禁止訪問

引用:Quote:李翰霖去年在數學比賽中獲獎,令他對

首頁
45678...13

尾頁

跳至