自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

回覆樓主:

唔好咁天真,香港一樣。現在只是酸葡萄針對內地,先有結果然後揾罪証support自己結果, 無事嗰D take out..將個化驗搬返香港结果一樣。辛苦晒啊!

珍珠宮

MMVV 發表於 24-4-28 12:49
唔好咁天真,香港一樣。現在只是酸葡萄針對內地,先有然果揾罪証support, 無事嗰Dtake out..將個化驗搬返香 ...

又唔好咁講,香港食物出事食安中心會即介入

而家咁多香港居民北上進食,完全不理亦不應該啊

而且內地的確濃味好多,關注一下去證明深圳食物有相當程度安全是對市民有利亦可增加市民對深圳食物加強信心,有利2地

伯爵府

串燒,腸仔類,一向都唔食。感覺只食調味料

大宅

回覆樓主:

諗起係咪幾年前香港話乜乜風味ban咗唔畀用,因為話蝦風味丸其實沒有蝦成份,類似係咁?以後買小心啲,避開風味呢d字眼,買純牛肉/羊肉

侯爵府

2024年龍年勳章

Onlok 發表於 24-4-28 09:27
係深圳食嘢,佢哋的確味濃。

味精佢哋好似當鹽咁common 用。

新鮮食肉類,跟不需大量調味,又辣又酸,蓋過原本的味道,幾毫子一串,唔知係乜,之前高科技食品的新聞香、膠粒白米、頭髮做豉、竹筷子做竹筍,大頭奶粉等,仍然記得

侯爵府

2024年龍年勳章

Lilyforest 發表於 24-4-28 09:10
尤其是嗰啲香港地道小炒食肆,無落味精真係揾鬼信。

佢地在家煮食都落大量調味,除味精同時加入雞粉、十三香、辣油、辣粉及醋,出街食飯間中食下,但日常在家食飯,份量嚇人

水晶宮

回覆樓主:

咪玩,港人上去食好野如避風塘炒蟹,深海大鱼,大龍蝦等。。。連自己喜两餸飯見10元人仔上面不會食 新科技不合港人

侯爵府

開心吸收勳章

台灣手搖飲品一樣好多化學嘢,但係一樣咁多人飲。

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-4-27 22:48
有乜出奇,係呢度啲人話咁多年國內咩嚴打一黑心食品添加物話咩已經絕跡,我重來唔信
...

咁又誇啲,唔信黑心食物會絕跡囉!華人嘅基因都有"賺到盡"嘅心態,無論內地定台灣,我都相信一定有黑心食物,香港可能文明少少,但將貨就價嘅情況都一定有!講到食物安全,我對星架坡就最有信心,無他嘅,因為佢執法嚴厲,罰得最甘,所以信佢啲人唔敢亂來!

利申:我都有北上消費,但會揀,唔會乜都食

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 11:13
點都天然過國內啲元素表

温提下先 日本人自己講㗎。
如果識日文可以係youtube打日文字佢哋啤酒用嘅小麥就有除草劑、飲料就好多添加劑

日本鮮為人知的一面

. 世界上兒童數量最少

世界上最高的自殺率

放射性世界第一

世界第一食品添加劑

世界排名第一的轉基因食品。

・畸形兒數量居世界首位

世界上最長的臥床時間

精神病床位居世界之首

農藥使用量世界第一

・二噁英世界第一

自來水中的氯濃度是世界上最高的

電磁波照射量全球最高

世界上剩餘食物最多的地方

https://www.facebook.com/share/p/DNmGSiizWeV5fHfY/?mibextid=oFDknk

https://www.facebook.com/share/p/AUgHUiqyNuWayLG4/?mibextid=oFDknk

詳細資料可以睇95樓
attach0/tmp/phpwZXCYF
attach1/tmp/php5WJDSd
attach2/tmp/phpcY0SML

大宅

818 發表於 24-4-28 02:22
我都想知邊間香港連鎖集團

「至於十個湯底樣本檢驗結果,有一半含有「乙基麥芽酚」,含量介乎每公升二十 ...

例如口水雞,酸辣粉嗰啲我知

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 15:27
温提下先 日本人自己講㗎。
如果識日文可以係youtube打日文字佢哋啤酒用嘅小麥就有除草劑 ...

自己講都當係?全國人都認同?

有香港人話自己金融遣址咁又係?
我就覺得唔係

中國大陸安全事件咁咪仲勁
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E5%A4%A7%E9%99%86%E9%A3%9F%E5%93%81%E5%AE%89%E5%85%A8%E4%BA%8B%E4%BB%B6%E5%88%97%E8%A1%A8

男爵府

登陸火星 發表於 24-4-28 14:46
新鮮食材肉類,跟本不需大量調味,又辣又酸,蓋過食材原本的味道,幾毫子一串肉,唔知係乜,之前高科技食 ...

唔單調味咁簡單,食材都好多出問題,仲有黑心染色麵粉、假酒、蘇丹紅鴨蛋雞蛋、注水肉、硫磺八再、大便臭豆腐......

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E5%A4%A7%E9%99%86%E9%A3%9F%E5%93%81%E5%AE%89%E5%85%A8%E4%BA%8B%E4%BB%B6%E5%88%97%E8%A1%A8

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 16:08
自己講都當係?全國人都認同?

有香港人話自己金融遣址咁又係?

添加之神 同日本 十大世界第一都有媒體報導喎!只係你自己唔接受現實 被我破壞你日本心目中的形象
我都知好多人唔接受嘅,所以上一個留言有補咗句識日文字嘅可以係YT打日文子『啤酒除草劑』㗎!

https://www.gotrip.hk/%e6%97%a5%e6%9c%ac/%e6%97%a5%e6%9c%ac%e5%aa%92%e9%ab%94-%e6%97%a5%e6%9c%ac-10-%e5%a4%a7%e4%b8%96%e7%95%8c%e7%ac%ac%e4%b8%80-ctb00-512904/
attach0/tmp/phpn2aR5f
attach1/tmp/phpLbk7Da
attach2/tmp/php75Atc5

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 16:24
添加之神 同日本 十大世界第一都有媒體報導喎!只係你自己唔接受現實 被我破壞你日本心目中的形象 ...

乜呢度啲jm唔係話大劇院好多假新聞咩?我自己就唔信大劇院

做售貨員會知道所有成份?

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 16:24
添加之神 同日本 十大世界第一都有媒體報導喎!只係你自己唔接受現實 被我破壞你日本心目中的形象 ...

你都唔好睇咁多反共報啦!

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 16:30
乜呢度啲jm唔係話大劇院好多假新聞咩?我自己就唔信大劇院

做售貨員會知道所有成份?

我叫你自己上Google 搜尋下真係咁難?又係你話日本點都天然過國內,所以先講日本人都睇唔過自己食物比資料你,睇你野蠻度唔接受人意見!內文又唔睇淨係識無理取鬧!內地人野蠻行為香港人都鬧爆喇!唔鬧內地人點會有改善呢!

https://www.gotrip.hk/%e6%97%a5%e6%9c%ac/%e6%97%a5%e6%9c%ac%e5%aa%92%e9%ab%94-%e6%97%a5%e6%9c%ac-10-%e5%a4%a7%e4%b8%96%e7%95%8c%e7%ac%ac%e4%b8%80-ctb00-512904/
attach0/tmp/phpYBolWS
attach1/tmp/phpqGoZpx
attach2/tmp/php8ukHTb

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 16:40
我叫你自己上Google 搜尋下真係咁難?又係你話日本點都天然過國內,所以先講日本人都睇唔過自己食物比資料 ...

平台?有無主流報章報過?

男爵府

我叫你自己上Google 搜尋下真係咁難?又係你話日本點都天然過國內,所以先講日本人都睇唔過自己食物比資料 ...

平台當主流媒體?

男爵府

平台都有好多唔同意見,不如你引述吓主流媒體尤其日本報章有講過以下世界之最嗰十點,或者令我相信呢!

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊