自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

剛剛TVB新聞也有報導、電動車是Tesla的主要產品、不會退出電動車市場吧?

今年道瓊斯指數不停創新高、而Tesla股價反而從高位跌了一半~

如果祗退出中國市場、我不詫異~

馬斯克將被顛覆?!中國競爭加劇「疊加」前景黯淡,特斯拉或慢慢退出電動汽車行業~
https://hk.investing.com/news/stock-market-news/article-507745 

.
attach0/tmp/php5gTfUP

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

格隆匯4月24日|據彭博,特斯拉計劃在德克薩斯州和加利福尼亞州裁員超過6000人,以推進首席執行官馬斯克全球裁員逾10%的計劃。此次裁員包括這家電動汽車製造商總部所在地奧斯汀的2688名工人,該公司在奧斯汀設有一家主要工廠。根據提交給得克薩斯州勞動力委員會的《工人調整和再培訓通知法》(WARN)通知,裁員將從6月14日開始,為期14天。根據提交給加州的WARN通知,特斯拉還透露計劃在加州多個工廠裁員3332人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

特會在中國變成三星咁,無激光雷達,自動駕駛好一般,電又用國產,無自研固態電,配置、內飾又經濟,國產最差嘅電車品牌都卷死佢。小米訂單已十萬(月產七千架),起碼三份一來自特的model 3

珍珠宮

2024年龍年勳章

Tesla 好似iPhone 咁,點都有擁躉。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

格隆匯4月23日|德新社援引特斯拉的新聞稿稱,繼宣佈在全球範圍內瘦身10%後,特斯拉(TSLA.US)位於柏林附近的工廠將裁員400人。為避免強制裁員,該公司正制訂一項員工自願離職計劃。特斯拉表示將就實施該計劃與工作委員會談判。特斯拉此前宣佈不會延長該廠300名臨時工的合同。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

ilovebb2019 發表於 24-4-23 13:06
去庫存。

你點解覺得自己可以代表晒咁多間外國氣車公司講「去庫存」,我諗嗰啲外國氣車公司高層都冇你答得咁爽快

水晶宮

pochario 發表於 24-4-23 15:09
呢度都即刻有人彈出嚟講

佢冇用產能過盛呢個低能直口,已經好有進步

侯爵府

PaPa 發表於 24-4-22 19:45
Apple在早前也退出電動車個project,Tesla唔玩也未必無可能。

當Tesla退出電動車之後,便可能有啲專家出嚟 ...

呢度都即刻有人彈出嚟講

伯爵府

ddkaka 發表於 24-4-23 14:52
唔夠中國玩就唔做,咁外國應該有好多嘢都唔做,唔只電動車囉

係囉,遲早餓死哂佢地

水晶宮

moto1357 發表於 24-4-23 11:27
你呢翻說話點解唔早幾年講?

好得意,外國出新能源車時又唔見有人衝出嚟講唔環保

水晶宮

ilovebb2019 發表於 24-4-23 13:06
去庫存。

唔夠中國玩就唔做,咁外國應該有好多嘢都唔做,唔只電動車囉

子爵府

留返時間去火星好過,至少未有人做到,佢的目標不是普通人要的。佢不嬲都要做先過你的,當其他人跟住做就會做其他野。

複式洋房

大力大力 發表於 24-4-22 19:17
剛剛TVB新聞也有報導、電動車是Tesla的主要產品、不會退出電動車市場吧?

今年道瓊斯指數不停創新高、而Te ...

老美成日話人唔開放,俾佢做又不及地頭虫做

伯爵府

ddkaka 發表於 24-4-23 12:16
嚟香港嘅外國純電車仲有好多,點解唔玩都仲有咁多?

Tesla model Y

去庫存。

水晶宮

ilovebb2019 發表於 24-4-23 10:47
回覆 大力大力 的帖子

歐美都話唔玩電動車了。根本鍾意玩車D人嫌電車唔夠力啦。你見唔見話飛機可以用電?電 ...

嚟香港嘅外國純電車仲有好多,點解唔玩都仲有咁多?

Tesla model Y
VW ID.4
Smart#3
寶馬 iX2
Zeekr 009
Zeekr X
Peugeot e-2008 GT
Polester 3
KGM Torres EVX
Atiya
Subaru Solterra
MAXUS MIFIA7
attach0/tmp/phpj9XLCZ
attach1/tmp/php5LHX83

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

歐美都話唔玩電動車了。根本鍾意玩車D人嫌電車唔夠力啦。你見唔見話飛機可以用電?電 ...

你呢翻說話點解唔早幾年講?
attach0/tmp/phpf45G8G
attach1/tmp/phpXQ2BJS

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

歐美唔玩電動車有2個原因,一係研發和成本已經追唔上中國,二係佢哋唔係所有地方都適合用電動力。

將來電池處理會係一個問題,但相信中國已經預計到並諗到點處理。

水晶宮

BKFinder 發表於 24-4-23 01:52
但內地人崇洋心態頗重
性能價$小米夠好,但在深圳見到真係好多內地人用美國 iphone
...

睇陸劇,好多都用iPhone,不過唔係有個萍果印花嘅手機就係iPhone嗰喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

BKFinder 發表於 24-4-23 01:52
但內地人崇洋心態頗重
性能價$小米夠好,但在深圳見到真係好多內地人用美國 iphone
...

系咪華強北D貨品咋?

伯爵府

回覆 大力大力 的帖子

歐美都話唔玩電動車了。根本鍾意玩車D人嫌電車唔夠力啦。你見唔見話飛機可以用電?電池又污染環境。而家得返中國仲話大搞電動車。有國家補貼,D廠唔理三七廿一係咁生產

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊