自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已入咗使費至debit card, 想出發前提啲現金,邊度既匯豐提款機可以提Yen

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

sisimama 發表於 24-5-1 10:22
已入咗使費至debit card, 想出發前提啲現金,邊度既匯豐提款機可以提Yen

太古城、杏花邨都有外幣提款機可以襟。

別墅

回覆樓主:

中環好多部都得喎

子爵府

牛年勳章

sisimama 發表於 24-5-1 10:22

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/ways-to-bank/branch/express-banking/foreign-currency-atm/

男爵府

回覆樓主:

其實可唔可以在外面換咗YEN再到外幣機bank in落番張debit card到。。。 定一定要去HSBC櫃面先可以做到?

男爵府

bee 發表於 24-5-1 10:59
其實可唔可以在外面換咗YEN再到外幣機bank in落番張debit card到。。。 定一定要去HSBC櫃面先可以做到?
...

可以,keep rec’d 有時問日圓從那裡換。

水晶宮

回覆 tiger. 的帖子

外弊機可以存入的嗎

水晶宮

...

日圓現鈔好似一定要counter入,提款才可atm機
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

bmuimami 發表於 24-5-1 11:39
日圓現鈔好似一定要counter入,提款才可atm機

counter入 要收手續費嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

搭單問,如果入面有yen, 去日本當credit card 直接碌得嗎?有無手續費?

水晶宮

bee 發表於 24-5-1 11:44
counter入 要收手續費嗎?

寫「豁免」

水晶宮

Rainy 發表於 24-5-1 11:47
搭單問,如果入面有yen, 去日本當credit card 直接碌得嗎?有無手續費?

直接扣yen戶口,冇手續費
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

紅酒 發表於 24-5-1 10:53
https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/ways-to-bank/branch/express-banking/foreign-currency-atm/

唔該晒,已取,原來要啟動/加返個密碼先可以,之前收咗卡一直無做

子爵府

Rainy 發表於 24-5-1 11:47

多種外幣直接碌,冇手續費,勁方便好用,我外遊99%用呢張,而且發現hsbc呢張咭,交易連線速度好快,真心推介

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kc天長地久 發表於 24-5-1 12:03
多種外幣直接碌,冇手續費,勁方便好用,我外遊99%用呢張,而且發現hsbc呢張咭,交易連線速度好快,真心推 ...

呢張真係超好用,又有回贈,一路使錢一路賺錢

公爵府

回覆樓主:

真心唔係好明
credit card都可以有回贈
如果跌咗張debit card,執到張卡個人又可以消費直接喺我戶口扣錢,直至我報失張debit card,報失前畀人碌咗嘅數,又有冇得追討?
如果係跌咗credit card,執咗個人攞去碌卡,係咪有機會截到數 ?

子爵府

...

我估冇得用機入外幣,我一向去櫃檯入英磅/澳元,職員檢查好嚴謹,唔收有筆痕/破損。

子爵府

ocarebear 發表於 24-5-1 12:40
真心唔係好明
如果跌咗張debit card,執到張卡個人又可以消費直接喺我戶口扣錢, ...

我之前兌美元7.80 ,用debit card消費又有0.4%回贈,冇限額

如我用credit card, 匯率7.85, 手續費1.95%,回贈遇著promotion好些,消費通常有限額/限制。

回贈%越高,分別越大。除了用美元,其他我用credit card, 因為現價便宜,可賺回贈。

子爵府

真心唔係好明
如果跌咗張debit card,執到張卡個人又可以消費直接喺我戶口扣錢, ...

我覺得應該同credit card一樣,你報失前簽賬應該無得追,因為你要確保妥善保存張咭。報失後簽賬也有可能不用找數不過要視乎情況。我用渣打debit card可以系apps鎖咭。鎖咗後不能用或提款

珍珠宮

真心唔係好明

你講得啱,如果跌咗張Debit 卡,隔一陣先發現,冇報失或 lock 卡,期間比人盜用咗,因直接扣數,估計銀行唔會承擔責任。

相反,信用卡交易完,會至少1-2日先入賬,如果發現問題交易,都會截到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊