自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大姑娘 發表於 24-4-9 11:02
2x年前,南非團都要萬幾蚊,佢行程內無寫有購物點㗎,點知去到比人挾咗去,閂埋門困獸鬥。

有寫落意見書 ...

2x年前點同而家
識人以前係領隊,佢當年係襯放客時間,自己去同當地shop傾有無佣分,有就帶客去(咁客有discount的)
佢試過有同事帶團,個客買咗隻卡地亞鑽石錶,領隊分咗好多萬
當年optional tour亦係價錢任開,總之司機導遊領隊傾掂數,客又肯,咩都可以安排

而家無啦!咩都寫得明明白白,客人郁d又投訴,做法已改變晒

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

翠明去澳洲
勝景遊去歐洲

不過已經是十幾廿年前

大宅

大姑娘 發表於 24-4-9 11:09
金怡早年跟過長線團,都唔錯。

跟得金怡、勝景、捷旅個啲,再跟永安、美麗華同星晨個啲,一定見到全是問題,有時價錢都反映一切,咩價咩領隊、團友同行程我都深明跟完永安有幾嬲,見到啲人行為係咁為拎著數真係好嬲果幾日仲就得辛苦過我返工

大宅

大姑娘 發表於 24-4-9 11:02
2x年前,南非團都要萬幾蚊,佢行程內無寫有購物點㗎,點知去到比人挾咗去,閂埋門困獸鬥。

有寫落意見書 ...

如果你嘈得勁啲,我估佢地唔理三七二十一賠啲coupon俾你,因為我聽到同團好cheap個家人係度講 但我係十幾年前,唔知廿幾年前係咪都係咁

珍珠宮

anniekayan 發表於 24-4-6 23:59
剛參加完永安長江三峽遊輪8日7夜,非常差,個領隊係好蠢似第一次出團,當地導遊八日轉咗四個,食物好差,一 ...

EGL跟咗無數次,真係次次都好滿意

公爵府

大姑娘 發表於 24-4-9 11:09
金怡早年跟過長線團,都唔錯。
請問知唔知金怡去瑞士團?好唔好啊?

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 24-4-9 15:05
請問知唔知金怡去瑞士團?好唔好啊?

瑞士我係跟勝景

金怡我跟佢去以色列,約旦,希臘

珍珠宮

Jay_mi 發表於 24-4-9 14:26
如果你嘈得勁啲,我估佢地唔理三七二十一賠啲coupon俾你,因為我聽到同團好cheap個家人係度講 但 ...

賠 coupons 比我無用,反正我唔會再跟。

你講得啱,貼錢買難受,想放假旅行下,點知仲慘過返工??!!

象牙宮

2024年龍年勳章

lalalumlum 發表於 24-4-6 21:56
嚟緊七月或者八月想同阿女去新疆睇風景。第一次都係北疆先,睇咗幾間旅行社都有攪呢啲團,行程大同小異,價 ...

返大陸, 是否中旅好些?

水晶宮

回覆樓主:

永安跟過2次,十幾年前及最近各一次。
食、住及行程安排都幾好,領隊、導師醒唔醒就睇彩數。
講真咁多年來跟團經驗,兩次試過領隊+導遊2合1呢啲人真係堅醒,跟都跟得好開心,好服佢哋

水晶宮

Jay_mi 發表於 24-4-9 04:39
我都有同感,永安join過2次,2次都俾團友既行為影響我地心情,領隊導遊態度係好,可惜經驗不足完全handle ...

我今次都係永安,團友有唔生性,領隊又係拾下拾下

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 24-4-9 15:23
永安跟過2次,十幾年前及最近各一次。
食、住及行程安排都幾好,領隊、導師醒唔醒就睇彩數。
講真咁多年來 ...

我南非嗰次永安都係領隊導遊一個做哂。

係好醒,醒到挾人去買嘢,唔行行程嗰種醒呀嘛!

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-9 13:54
2x年前點同而家
識人以前係領隊,佢當年係襯放客時間,自己去同當地shop傾有無佣分,有就帶客去( ...

講到尾: 而家張行程表寫明哂,咪就係呢啲業界既害群之馬引申出嚟。再加上旅客而今識悍衛番自己權益。

珍珠宮

2024年龍年勳章

anniekayan 發表於 24-4-6 23:59
剛參加完永安長江三峽遊輪8日7夜,非常差,個領隊係好蠢似第一次出團,當地導遊八日轉咗四個,食物好差,一 ...

永安旅遊發生咩事?之前東張西望報導,永安有個團去高加索,最後回程竟然要團友自己撲機票先返到香港,好多團友都上年紀自己搞唔掂,好彷徨

珍珠宮

2024年龍年勳章

mcheungm 發表於 24-4-7 08:52
2016年去西安,2017年就去絲綢之路,都係跟新華旅遊,安排得非常好
但唔知而家仲有冇做
...

新華仲健在
https://www.sunflower.com.hk/app

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

提起勝景遊,就想起熱氣球意外

埃及熱氣球慘劇 9名團友被裁定死於意外

原文網址: 【死因庭】埃及熱氣球慘劇 9名團友被裁定死於意外 | 香港01 https://www.hk01.com/article/24861?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

死因庭同時狠批旅議會沒有因九條寶貴人命,而多加留意熱氣球活動風險,敏感度低,令人失望;勝景遊作為行內最具聲望的旅遊團之一,報告卻反映態度草率。

勝景遊和旅遊業議會只默默等待死因裁決,卻從未展開過調查追究慘劇原因,或檢討風險評估,反應緩慢被動,妄顧旅客安危,現促進旅遊業各方進行外地旅遊風險評估,及修訂向旅客的指引。

別墅

侯爵府

lalalumlum 發表於 24-4-6 21:56
嚟緊七月或者八月想同阿女去新疆睇風景。第一次都係北疆先,睇咗幾間旅行社都有攪呢啲團,行程大同小異,價 ...

其實 2, 5, 6 同 1, 3, 4, 7 應該定位不同! 縱橫遊好多年前跟過兩三次去日本, 非常好, 但已經好耐冇跟團, 自由行多。永安太多朋友鬧, 冇跟過。

估你係問貴價較豪華的 1, 3, 4, 7 級數, 我最近兩次係跟過尊賞假期, 非常非常有驚喜。

疫情前跟佢地去北歐睇極光, 當時比較過同類 (即 1, 3, 4 果堆) 公司的類同行程, 發覺佢係最平但景點選擇最好, 唔會太 Chur 但又去晒所有重要地方。當時報團係諗, 就算唔好彩睇唔到極光, 行程都係好玩的 (當然最後係睇到)。

疫情後第一次長線, 係上年 4 月跟尊賞去西藏, 真係食好住好, 照顧周到, 隨團仲有個內地醫師, 以防團友有高山反應。團費唔算平, 但值得。不過條路線有啲 chur, 因為中間有兩日去一去後藏, 車程略長。

我睇佢講座介紹, 佢新疆團係用一部特別改裝的旅遊巴, 有 toilet, 坐位減少咗, 所以座椅好舒服咁話。如果你跟果團係講明用呢隻車, 可能係賣點!

我絕對唔係打手, 我真金白銀拎錢去的, 西藏團係一行 5 人, 自己兩個加 3 個朋友, 5 個都好滿意。西藏團佢都係搵返內地遊行社幫手, 個內地領隊非常好。新疆團唔知。

水晶宮

回覆樓主:

而家旅行社都差
不如你上携程穩導遊,只跟你自己

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊