自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Glau 發表於 24-4-28 15:15
台灣手搖飲品一樣好多化學嘢,但係一樣咁多人飲。

咪就係!早就慣咗啦!

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 16:51
平台當主流媒體?

要講嘅嘢我就講晒,接唔接受意見任君選擇!

P. S. 聯合報都唔識真係溝通唔到,仲要不停死撐 你越留言越顯得你住係井底
attach0/tmp/phpzvAyzm
attach1/tmp/php5sKV1q

alau2021    發表於 24-4-28 23:10

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 17:05
要講嘅嘢我就講晒,接唔接受意見任君選擇!

P. S. 聯合報都唔識真係溝通唔到,仲要不停死撐 :go ...

不如我答你正確嘅答案啦!以上嗰十點世界之最你唔會喺日本主流報章媒體睇得到揾得到,當地政府都唔想你知嘅事媒體只會配合,有啲嘢心知算啦!正如飲含氟嘅水一樣道理,有無主流呼籲唔好飲?
睇過我以往講嘅嘢,全世界食品安全問題我一早就知,台灣同美國食材同調味劑都好大問题尤其越大嘅企業越黑暗越邪惡,不過日本食品實在係我最愛,我介唔到㗎啦!不過我會少心選擇食材,仲有我有一個習慣,食納豆唔落調味料,食和牛燒乜調味都唔落只用菜包住啲蒜夾住啲肉食,我唯有盡量揀天然食材囉!

謝謝你資訊

珍珠宮

回覆樓主:

呢啲都唔係咩嘢新聞啦! 地溝油,千人口水麻辣火鍋。。。。

不過香港人係善忘既。

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 17:27
不如我答你正確嘅答案啦!以上嗰十點世界之最你唔會喺日本主流報章媒體睇得到揾得到,當地政府都唔想你知嘅 ...

你講得啱!但你講嘅嘢雙標!你係反疫苗嘅人都係睇慣小報(大報係唔會報導),但你又要求我比大報資料?

另美國食物真係唔敢食咁多(住係美國親友親自跟我講嘅),睇過美國資料經常回收有問題食品(我自己都有開帖講過),你既然都講得台灣及美國食品問題,都應該欣然接受我講嘅日本食品問題,right ?但你無喎!雙標!

男爵府

回覆樓主:

唔好天真!香港好多餐飲為暴利,化學、次貨原材料不會缺

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 17:44
你講得啱!但你講嘅嘢雙標!你係反疫苗嘅人都係睇慣小報(大報係唔會報導),但你又要求我比大報資料?

...

我唔係乜疫苗都抗拒,我覺得水豆疫苗係得,其他就...我想你揾大報資料有我嘅原因

你話接唔接受,真係無乜好有力證據,我未完全信哂,一半半啦!不過我相信自己選擇擇食材嘅能力

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 17:56
我唔係乜疫苗都抗拒,我覺得水豆疫苗係得,其他就...我想你揾大報資料有我嘅原因

你話接唔接受,真係無乜好 ...

資料就比咗你,你有你選擇權利!但唔好妄想日本食物安全健康!淨係輻射及pfas已經係隱患

P. S. 我朋友19年跟她先生搬回東京,唔夠半年就cancer ,頸有兩粒腫瘤,肚附近亦有,之後3個月內走埋!

輻射資料只有小報報導
attach0/tmp/php9o0aGf
attach1/tmp/phpE9aHcI

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果講假味肉丸,我覺得台灣嗰啲肉丸同埋火煱鍋底嘅味道係最假,味精到不得了

男爵府

moto1357 發表於 24-4-28 19:06
資料就比咗你,你有你選擇權利!但唔好妄想日本食物安全健康!淨係輻射及pfas已經經係隱患

P. S. 我朋友1 ...

跟據你咁講法,日本人如果好似你親戚咁咁易瓜柴,早己經無咗超過一半人口,仲會名列全球最長壽國家?
輻射咁勁咁啲小朋友咪全部生出黎低能弱智殘疾有缺陷,幼稚園同小學可以關閉得?嘩!好嚴重呀!
咁鄭伊健、蒙嘉慧、梁朝偉咪就快死?
不過正如國內一樣有人喺屋企驗出比日本仲高嘅幅射,我就覺得睇邊區啦!國內亦一樣睇區域,我就唔信中國或日本全國度度都有

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

記得日本燒肉都有合成肉,不過佢地會在餐牌寫明

其實化學合成食品全世界都有,只係佢地點樣美化左件事

水晶宮

sasa615 發表於 24-4-27 23:24
bk邏輯:你估老尾無咩,根本全世界都有,日本仔都造假30年,香港都一樣有。去返d大商場、大品牌食肆,唔好 ...

其實到到都有但只鐘意話大陸有,呢啲係你嘅邏輯嚟

水晶宮

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 19:20
跟據你咁講法,日本人如果好似你親戚咁咁易瓜柴,早己經無咗超過一半人口,仲會名列全球最長壽國家?
輻射咁 ...

即係大陸食物要食到有人瓜柴,有人弱智殘疾先要攞出嚟大驚小怪啦

水晶宮

Pa123 發表於 24-4-28 17:56
唔好天真!香港好多餐飲為暴利,化學、次貨原材料不會缺

香港嗰啲食到人咁長壽,嗰啲人又話冇問題架啦

男爵府

串燒賣得愈平,一定唔係羊肉牛肉,老鼠肉居多。
就算賣到十幾二十蚊串都唔係,只係鴨肉都好,起碼食得落肚。
大陸好多野係假,唔係今時今日先知丫。我就冇乜興趣上去食。

男爵府

siugocandy 發表於 24-4-28 19:50
串燒賣得愈平,一定唔係羊肉牛肉,老鼠肉居多。
就算賣到十幾二十蚊串都唔係,只係鴨肉都好,起碼食得落肚 ...

甚麼老鼠肉?無証無據唔好抹黑國家、同族歧視,有國安法捉漢奸架!

男爵府

Pa123 發表於 24-4-28 19:52
甚麼老鼠肉?無証無據唔好抹黑國家、同族歧視,有國安法捉漢奸架!

我十幾年前去北京做野幾年,有次有個客食街邊賣聲稱係羊肉串,食物中毒入醫院。
當地北京人講我知,北京街邊賣既羊肉串唔好買。
北京我非常熟悉,都十幾年前既事,深圳係點唔清楚。
你覺得戇膠咪唔好信,講食物乾唔乾淨關國安法叉事咩。

男爵府

siugocandy 發表於 24-4-28 20:23
我十幾年前去北京做野幾年,有次有個客食街邊賣聲稱係羊肉串,食物中毒入醫院。
當地北京人講我知,北京街 ...

關北京咩事?做漢奸就要被捉架啦

男爵府

siugocandy 發表於 24-4-28 20:23
當地北京人講我知,北京街 ...

大陸商家為咗揾快錢,唔會理會民間死活,所以多黑心食物,根本同政府無關,係商家道德問題

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 19:20
輻射咁 ...

你嘅留言又顯示出你嘅智慧了!你激動無細心留意我留言!我「朋友」「搬回東京」你搜尋下東京市民驗血有化學物質!唔一定關輻射事!講日本食物你就起晒鋼 敢問日本食水有問題咁農作物你估有無問題呢?有美軍基地附近食水都唔荒好!日本有幾多美軍基地就自己Google 下喇!

https://www.japantimes.co.jp/news/2023/01/31/national/science-health/potentially-harmful-chemicals-found-tokyoites-blood-group-eyes-u-s-military-base-activity/?fbclid=iwzxh0bgnhzw0cmteaar1nia_mbjqjytlzc2df0egtf5zik3b59fdhtenmxsgyidz-xcyd516sltk_aem_afhb_stmcoyjocsz48_onzq8wczujxxjmdemtav6-olve6gbv6nsketgt0c8glmy5uf9tjixlhatbfi8a5inr-5a

https://www.facebook.com/share/p/D9TcXyS7Pdt3jwZf/?mibextid=oFDknk

仲有輻射除了cancer 之外還會影響DNA!你無睇tvb教授講咩?cancer 無得醫嘅咩?

早幾年香港人長壽『已經』超越日本了!若然你覺得用國家嚟比較的話我就無嘢好講!但如果比我見到有jm講香港同新加坡、日本比較嘅話我就會用國家同地區有咩好比較來說!
attach0/tmp/phpSSdmZZ
attach1/tmp/php9hXUDW
attach2/tmp/phpuLEDiT
attach3/tmp/phpJzVqXP
attach4/tmp/phpc1VmCM

首頁
56789...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊