自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

singdream 發表於 22-10-14 16:56
話時話,有無好既補習老師介紹?全職補習,唔要學生,$200-400,小二,我姪仔。
...

幾年前,有經驗嘅全職補習老師,都over $400 !
我鍾意全職補習老師,坦白講part-time心態,
補又得唔到又得!

全職補習老師嗰啲真係靠口碑!佢哋會用心教!

男爵府

2024年龍年勳章

Locherry1215 發表於 22-10-12 23:03
第一次搵私補,1.5小時,$200/hr.
1星期1堂。
9月話強檢唔尼2次~

我以前都試過,所以對私補感覺麻麻

大宅

回覆 hugub 的帖子

可否介紹? 🙏🏼

子爵府

littlehoneymum 發表於 22-10-14 17:14
我就係唔想煩,鍾意啲有交帶有責任感強嘅老師!

所以就搵咗個香港註冊老師,之前係小學教嘅,始終成熟有 ...

同意啊,小學課本知識好淺,好多人都識,但唔代表識教,點樣深入淺出去演繹先重要,尤其中英文呢d比較悶既科,真係好難講解得好,都係交卑專業既人好d。

子爵府

Locherry1215 發表於 22-10-12 23:03
1星期1堂。
9月話強檢唔尼2次~

立即轉人

大宅

Locherry1215 發表於 22-10-12 23:13
原來咁樣已經要彈鐘~
我都唔知~佢教小朋友又無乜野,但成日都話唔尼~佢又唔算唔通知,但小朋友無固定補 ...

我仔幫學生補習,只有學生失約或吾覆whatsapp, 要搵佢哋媽咪才知改咗期或學生忘記咗

侯爵府

1星期1堂。
9月話強檢唔尼2次~

呢啲人我唔會再用,直接WhatsApp 話佢,幾高學歷都冇用,最唔鍾意呢啲唔負責任的人。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

炒得

男爵府

好媽媽勳章

回覆 laing0722 的帖子

請問可以介紹嗎?

男爵府

牛年勳章

遲到,唔到 乜都試過
有啲仲衰,補2個鐘,都係叫小朋友做練習, 都唔知有冇半個鐘聽到老師把聲, 如果私補係咁教,不如去補習社操卷算啦
上到嚟我屋企,佢好似休息緊抖緊咁,咁我做乜搵你上嚟啫,嘥我時間及金錢

伯爵府

dandan2006 發表於 22-10-15 18:24
遲到,唔到 乜都試過
有啲仲衰,補2個鐘,都係叫小朋友做練習, 都唔知有冇半個鐘聽到老師把聲, 如果私補 ...

其實我個老師都係咁,比練習,唔識字問老師,之後對答案~
我覺得同補習社操卷一樣,但就1:1 , 直接教~
補習社我仔1:8 未必出聲問~

男爵府

牛年勳章

Locherry1215 發表於 22-10-15 18:37
其實我個老師都係咁,比練習,唔識字問老師,之後對答案~
我覺得同補習社操卷一樣,但就1:1 , 直接教~
...

今年年頭 疫情比較嚴重,轉咗上zoom,上zoom已經專注力冇咁好,佢仲要連樣都唔開, 淨係聽到老師把聲, 我個做完練習,老師係螢幕比答案叫佢自己對
上zoom都唔緊要,起碼你開個樣, 大家望到大家 ,有啲互動冇咁悶, 堂堂正正幫人補習,連個樣都唔開,咁我搵你做乜啫

子爵府

我請私補請到怕,都係去返補習社算

男爵府

海之風 發表於 22-10-14 16:57
一星期要幾堂先正常?

但我仔兩個補習老師都係一星期一堂
無話幾多先正常. 可能depends on個老師係未好忙. 請到好的補習老師係比較難. 一堂其實學得好少. 我自己教子女的, 真係日日1個鈡一科都好正常

男爵府

畀面勳章

請問你哋私補,會主動每年加學費嗎?

侯爵府

豬小B 發表於 22-10-15 21:38
請問你哋私補,會主動每年加學費嗎?

我有加其中一位哥哥(數5**),因佢第一年教我仔時(當時中二),收$130/hour,所以我每年主動加俾佢,而家教中五,我加到$190/hour

另一位收$250/hour(醫科生,全部科目是**或*),我無打算加。

大宅

我本身都係一個全職私補老師,我嘗試以自身嘅角度幫你分析吓,首先小朋友係小五生,補英文專科,$200/小時係收平咗, 仲要每次只係一個鐘, 好明顯個老師係用嚟攝時間。小五英文專科喺出邊起碼都要$400一個鐘,所以你諗吓嗰個老師一定冇心機同你做,當然佢都係冇責任心,因為既然如果佢覺得做唔過就應該同你講,唔好嘥大家時間,同時又影響到小朋友學習我覺得絕對不能接受

子爵府

dandan2006 發表於 22-10-15 19:06
今年年頭 疫情比較嚴重,轉咗上zoom,上zoom已經專注力冇咁好,佢仲要連樣都唔開, 淨係聽到老師把聲, 我 ...

咁你都繼續補?cut啦,waste money and time。

男爵府

牛年勳章

singdream 發表於 22-10-16 10:04
咁你都繼續補?cut啦,waste money and time。
第一堂佢話:屋企未無買鏡頭,第二堂一樣無開樣,就同佢拜拜啦
要買個鏡頭……幾咁容易啫, 同人補習,樣都唔開

伯爵府

lil_sis 發表於 22-10-16 09:39
我本身都係一個全職私補老師,我嘗試以自身嘅角度幫你分析吓,首先小朋友係小五生,補英文專科,$200/小時 ...

我是1.5小時~
真係好難搵~其實我都係想針對幫下佢~
我知都幫唔到幾多,好過唔補掛~
尋日佢補堂上尼,做卷唔夠時間講返答案就收工~唯有我睇返錯咩同仔講~

首頁

尾頁

跳至